torstai 11. lokakuuta 2012

Kuhaa thaityyliin

Viime aikoina olen saanut kalaa, vaikken ole pyytänyt :). Viimeksi ihan vastapyydettyä haukea, ja tällä kertaa kuhaa, joka oli ystävällisesti valmiiksi fileoitu. Ja taatusti tuoretta. Mitäpä laittaa tällä kertaa?
Arki-iltana ruoan pitäisi mielellään valmistua nopsaan, eikä sen tarvitseisi olla kovin raskasta.
Jokusen viikkoa takaperin jääkaappipakastin otti aikalisän ja jouduin sen tyhjentämään. Onneksi kellarissa on tilava kylmiö ja kakkospakastin varastossa. Kun koneen jatkoelämä jäi epävarmaksi, valtaosa jääkaapin sisällöstä on edelleen kylmiössä, eikä sitä tule ihan päivittäin tarkistettua. Niinpä siellä alkoi muutamalla tuotteella olla jo tukalat paikat. Siispä kuhan kylkeen tuli pelastettua talvikurpitsaa ja maa-artisokkaa.
Ruoka- ja muuhunkin kauppaan vaeltaminen pitkän työpäivän ja postireissun jälkeen oli tehty harvinaisen vaikeaksi; pitkäänhän täällä on eletty toriremontin keskellä ja reitit torin ympärillä ja läpi vaihtelevat lähes päivittäin. Nyt Sokoksen "kongi" oli suljettu lähes kokonaan. Postiin jaksoin vielä raahustaa, mutta ruokakauppaan meno kehtuutti. Siinä laahustaessa huomasinkin, että Aasialainen ruokakauppa oli muuttanut lähiöstä ihan kulmille! Eiköpä vaan kassiin hypännyt iltaruoan puuttuvat ainekset: tuoretta kurkuman juurta, oikein hyvän näköistä sitruunaruohoa ja kangkung- nimistä vihreää kapealehtistä kasvista. Myyjä opasti, että se on parasta pätkittynä, nopeasti wokattuna osterikastikkeen kera. Onko osterikastike sitten ihan oikeasti thaimauste? Tähän sitä kuitenkin laitoin.

2 kuhafilettä
parin cm pätkä kurkuman juurta (tai 1/2 tl kurkumajauhetta)
pala inkivääriä
1 sitruunaruoho
manteli-, maapähkinä tai muuta mietoa öljyä
100 g paketti kangkungia (tai kiinankaalia, muuta vihreää; kevätsipulia)
pari kourallista talvikurpitsaa isoina kuutioina
sipuli
valkosipulia 2 kynttä
punaista chiliä maun mukaan
suolaa
pippuria
muutama maa-artisokka
lehtipersiljaa tai korianteria
osterikastiketta
kala- tai kanalientä

Hienonna kurkuma, inkivääri, chili ja valkosipuli sekä kolmannes sipulista. Pätki ja halkaise sitruunaruoho, jätä kuitenkin sen verran isoiksi paloiksi, että se on helppo noukkia ruoasta pois, sitä ei syödä, se antaa vain makua. Sekoita mausteet tilkkaan öljyä. Pätki kalafileet 1.5 cm suikaleiksi, suolaa ja pippuroi ja sekoita joukkoon. Anna maustua. Huuhdo ja pätki kangkungit tai kiinankaali ym.
Keitä kurpitsakuutiot lähes kypsiksi, valuta. Leikkaa loppu sipuli ohuiksi suikaleiksi.
Kuori maa-artisokat, viipaloi paksusti, suolaa, pippuroi, pyöritä öljyssä ja kypsennä uunissa 200 asteessa rapsakoiksi.
Kypsennä kalapalat wokissa öljyssä lähes kypsiksi ja nosta pois. Kypsennä loppu sipuli, marinadi ja kurpitsakuutiot, lisää lopuksi kangkung. Lisää pari ruokalusikallista osterikastiketta ja pari kauhallista kala- tai kanalientä. Lisää kalapalat, kuumenna. Tarkista suola.
Kauho ruokaa lautaselle ja päälle rapeaa maa-artisokkaa, koristele yrtillä. On hyvää!



4 kommenttia:

  1. Harmi kuulla pakastimen temppuilusta, mutta annos näyttää todella hyvältä! Ja miten kaunis kulho.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Riitta! Vaikka tuore kuha menisi ihan sashiminakin, teki mieli vähän mausteisempaa, johtuneeko koleasta syyssäästä.
      Kulho on kirpparilta, olivat ihan käyttämättömiä, muistaakseni Indiskan.

      Poista
  2. Oi ihana annos!

    t. Opiskelija-leipuri

    VastaaPoista