maanantai 20. kesäkuuta 2011

Tomaattikeittoa

En yleensä viitsi tehdä tomaattikeittoa tuoreista tomaateista, koska ne minusta vaan ovat aika mauttomia ja vetisiä, vaikka olisi kesä. Kaiholla muistelenkin italialaisia tomaatteja, vaikka ne olisivat osittain vihreitä, maku on taivaallinen! Ehkä olen täällä sitten törmännyt vääriin tomaatteihin J.  Ruokahommia-blogin paahdetun tomaattikeiton ohjeeseen tutustuttuani päätin kokeilla samaan tyyliin paahtaa ainekset ensin uunissa. Laitoin joukkoon vähän omia mausteita ja aineksia, mitä kaapista löytyy. Anbar-maustesekoitus on etnisestä lähikaupasta; sisältää mm. mangoaromia, sarviapilaa, currya, korianteria, kuminaa, chilijauhetta. Melkoinen keitos tämä siis. Vähintään neljälle hengelle, ja menee näin sateisena kesäpäivänäkin.

10 isoa kypsää tomaattia
1 iso sipuli
2 kynnetöntä valkosipulia
pätkä kesäkurpitsaa
muutama pieni uuden sadon porkkana
1 punainen paprika
1 sellerin varsi
pieni pala inkivääriä
2 rkl aurinkokuivattua kirsikkatomaattia öljyssä
oliiviöljyä
1 sitruunaruohon varsi
kourallinen tuoretta basilikaa
½ tl kanelia
1 tl anbar-maustetta
1 tl paprikajauhetta
1 fond du chef kasvisliemikuutio
iso loraus punaviiniä
suolaa, mustapippuria,cayennepippuria
tarjolle creme fraichea, tryffelisuolaa

Kuori sipulit, viipaloi, pätki selleri, kesäkurpitsa ja paprika, josta siemenet ja valkeat osat on poistettu. Hienonna inkivääri. Halkaise tomaatit neljään osaan, poista kannat ja siemenet. Laita kaikki uunivuokaan, lorauta öljyä ja lisää aurinkokuivatut tomaatinpalat. Kypsennä uunissa 200 asteessa noin puoli tuntia, sekoita välillä. Kaada ainekset kattilaan, lisää 3-4 dl vettä, kiehuta, lisää mausteet, anna hetki  kiehua. Muista poistaa sitruunaruoho ennen sauvasekoittimella soseutusta. Tarkista maku.


Tarjoile creme fraichen kanssa; tryffelisuolaa nyt lisään sinne sun tänne, kun sen maku ja tuoksu ovat niin ihanat! Oikein maistuva ja ruokaisa keitto. Ehkä ensi kerralla kuorisin tomaatit, toisaalta noista saa kuitua J.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti