keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Marmoroidut suklaacookiet


Joulun alla ihastuin Mansikkamäen Eben fantasiapipareihin, ja päätin, että minäkin haluan oppia tällaisia! Paljon helpottaa, kun joku toinen on tehnyt kokeiluja ja antaa hyviä vinkkejä, kiitos Ebe! Alkuun homma ei ottanut ollenkaan sujuakseen, ja meinasin heittää pikeerit seinään. Onneksi jatkoin harjoitusta, ja kun ainekset on kohdallaan, koristelu on tosi hauskaa!

Vuosia sitten innostuin marmoroimaan paperia. Sekin oli oikein hauskaa, erilaisia kokeiluja tuli tehtyä erilaisilla liistereillä akryyliväreistä öljyväreihin. Aikaaviepää ja suttaista puuhaa pienen kylppärin lattialla. Löysinkin sitten Sweetopian blogista ohjeet marmoroitujen pikkuleipien tekoon. Puuha on paljon siistimpää ja jätettäkään ei synny.

SweetSugarBellen blogista löysin tällaisen suklaacookieohjeen, jota hiukan muutin:

n. 150 g voita
0.8 dl sokeria
1.2 dl vaaleaa ruokosokeria
1 iso keltuainen
2 tl vaniljasokeria
6.1 dl vehnäjauhoja
1 pss Fazerin taloussuklaarouhetta

Vaahdota voi ja sokerit. Lisää joukkoon keltuainen, sitten siivilöidyt jauhot ja vaniljasokeri, kunnes seos on tasaista. Lopuksi lisää käsin sekoittaen suklaarouhe. Laita jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Kaaviloi taikina jauhotetulla alustalla reilunpaksuiseksi levyksi, saa olla selkeästi joulupipareita paksumpi; taikina on tässä vaiheessa herkästi mureneva kuten myös uunista ottaessa. Ota haluamasi kuviot piparimuoteilla tai taikinapyörällä. Paista 200 asteessa 10-12 min., pinta saa jäädä vaaleaksi.

Sweetopian sivuilla oli tällainen pikeerin ohje. Tuoreen valkuaisen kanssa pikeerissä tuntuu olevan enemmän vaihtelua ja epäonnistumisen mahdollisuuksia. Aika näyttää, toimiiko tämä paremmin. Ensi kokemus oli kyllä positiivinen. Tein puolikkaan annoksen, josta riittää useammallekin värille reilut satsit. Viinikiveä sain apteekista, joka pyynnöstäni tilasi sitä tukusta. Valmiste oli saksalaista alkuperää, 250 g maksoi n. 22 euroa. Siitä riittää useamallekin innokkaalle koristelijalle.

Pikeeri

0.9 dl lämmintä vettä
2.5 rkl valkuaisjauhetta (Städter)
½ tl viinikiveä
500 g (1 pkt) tomusokeria

Laita valkuaisjauhe kulhoon ja vispilöi vähän kerrassaan lämmin vesi joukkoon. Vettä kannattaa lisätä pikkuhiljaa, valkuainen paakkuuntuu herkästi. Sekoita hiljalleen puolisen minuuttia. Lisää viinikivi ja sekoita puoli minuuttia. Lisää siivilöity tomusokeri kerralla. Sekoita hiljalleen 10 minuuttia. Yleiskoneellakin sen voi tehdä alimmalla nopeudella, minulla sellaista ei ole. Sekoittamisen myötä pikeeri muuttuu paksuksi ja tasarakenteiseksi. Tämän jälkeen voit värjätä haluamillasi väreillä ja käyttötarkoituksen mukaan ohentaa.


Marmorointiin käytin melko juoksevaa pikeeriä. Pohjavärin päälle pursotetaan kuviovärit yhdensuuntaisiksi raidoiksi ja piparia voi kevyesti heiluttaa, jotta väripinnat asettuvat tasaisesti. Sitten kuviot vedetään hammastikulla.


Yksinkertaiset kuviot ovat kauneimmat. Kahteen suuntaan vedetyt kuviot muuttuvat helposti sekaviksi, kuten ylärivin keskimmäinen ja alarivissä oikealla.


Vähän muitakin kokeiluja. Punaisessa pikeerissä on myös lakritsikastiketta, punaisesta väristä tuli aika kiva. Tumma pikeeri on tehty valkoiseen tomusokeriin, alunperin siitä piti tulla mustaa, mutta väriä olisi kulunut tuhottomasti.


Pikeerin pitää olla melko juoksevaa ja on toimittava nopeasti. Pikeeri kuorettuu nopeasti, eikä marmoroinnista tule tasainen ja kaunis, kuten tämän kuvan kekseissä. Yksi kokeilu camo-kuviolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti