maanantai 6. helmikuuta 2017

Helposti syötävät laskiaispullat: laskiaissarvet

Herkulliset laskiaispullat nautitaan heti seuraavana Runebergin torttujen jälkeen näin alkuvuodesta.  Päätin kokeilla jotain uutta perinteisten pullien sijaan: laskiaistuutteja eli laskiaistötteröitä. Minusta ne ovat laskiaissarvia. Tykästyin näihin kovasti ja ohjetta on testattu jo kahteen kertaan.

Perinteiset laskiaispullat on aika hankalia syödä. Kermavaahto pursuaa pullaa puraistessa ja pahimmillaan hillot ja kermat on pitkin rinnuksia, ellei syö pullan kantta erikseen. Pullasarvessa tätä ongelmaa ei ole, sillä sarven voi syödä hyvin siististi, ellei sitten aloita sarven kapeammasta päästä :).

Mitään muotteja ei sarven tekoa varten tarvitse, foliosta on helppo kääriä tötteröt, jotka on helppo poistaa paistamisen jälkeen. Minusta näillä foliomuoteilla syntyi nätimmät tuutit ja niihin mahtuu enemmän täytettä!

Jos perinteiset laskiaispullat viehättävät enemmän, seuraavassa pari ohjetta.
Erittäin hyvä pullaohje ilman voita: sydänystävälliset laskiaispullat, voilla leivotut parhaat laskiaispullat. Jos hillo ei natsaa, kokeile näitä: marsipaanilla täytetyt laskiaispullat,  tai: pistaasimantelitäytteiset laskiaispullat.

Nämä sarvet leivoin ilman voita, kuten viime aikoina yleensä pullan teen. Juoksevalla rypsiöljyvalmisteella (eri tuotteitahan on kaupassa useita) pullasta tulee minusta oikein kuohkea ja se säilyy hyvin pehmeänä. Kermavaahto pysyy paremmin jämäkkänä, kun lisää siihen 2-3 rkl vaniljakreemijauhetta, silloin ei myöskään tarvitse lisätä sokeria.

Laskiaissarvet n. 16 kpl

5 dl vettä
1 dl rasvatonta maitojauhetta
n. 30 g hiivaa (vajaa paketti tuorehiivaa)
2 dl sokeria
1(-2)tl suolaa
2-3 rkl kardemummaa
2 tl vaniljasokeria1(-2) kananmunaa
noin 15 dl puolikarkeita vehnäjauhoja
2 dl juoksevaa rypsiöljyvalmistetta

voiteluun kananmuna
täytteeksi 2-3 dl kuohukermaa (sokeria tai vaniljakreemijauhetta)
mansikkahilloa
koristeluun tomusokeria

Mittaa kulhoon maitojauhe ja sekoita joukkoon kädenlämpöinen vesi. Liota hiiva joukkoon, lisää sokeri, suoka, kardemumma ja kananmunat. Sekoita ja lisää 2/3 jauhomäärästä. Lisää jauhoja vähitellen, mutta varo alustamasta liian tiivistä taikinaa. Jauhojen määrä riippuu niiden laadusta ja kosteudesta. Alusta koneella tai käsin taikinaan hyvä sitko. Lisää lopuksi juokseva rypsiöljyvalmiste.

Kääri foliosuikaleista sillä välin tötteröt. Paksummassa päässä on hyvä olla foliota paksummalti, niin ettei tötterö painu herkästi kasaan. 

Anna kohota vedottomassa paikassa kelmulla peitettynä kaksinkertaiseksi. Jaa taikina jauhotetulla pöydällä kahtia ja kauli molemmista noin puolen cm paksuinen suorakulmio. Leikkaa suorakulmio noin 2 cm levyisiksi nauhoiksi ja kieritä sarvimuotin ympärille kapeasta päästä lähtien niin, että nauha menee hiukan päällekkäin. Laita pellille saumapuoli alaspäin. Jos taikinasta jää yli, koristele tötteröitä palmikoin (kiinnitä voitelemalla kananmunalla, tai leivo loppu taikina pulliksi.

Kohota pellillä liinan alla puolisen tuntia. Voitele kananmunalla. Paista 200 asteessa (kiertoilma) n. 15 minuuttia, kunnes sarvet ovat kauniin väriset ja kypsät. Poista folio lämpimänä ja anna sarvien jäähtyä.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta sokerilla tai vaniljakreemijauheella.  Laita kermavaahto pursotuspussiin, se helpottaa täyttöä. Lusikoi sarven pohjalle mansikkahilloa ja truuttaa sarvi täyteen kermavaahtoa.

laskiaissarvet


laskiaispulla eli laskiaissarvi


Tulipahan näitäkin muotteja kokeiltua.



Itse käärimällä saa ihan kelpo sarvimuotit.






Palmikon alle kannattaa sipaista kananmunaa, varmistaa palmikon paikallaan pysymisen.




  Foliomuotilla syntyi nätimmät sarvet.


 Ja eikun herkuttelemaan!

37 kommenttia:

  1. Ihana idis tarjota laskiaispulla näin! Tosi kauniita ja herkullisen näköisiä ovat, nam!

    VastaaPoista
  2. Hauska idea!
    Minä (tai oikeastaan kyypparina kuvauksissa toiminut sisko) tein tuollaiset muotit pahvista ja leivinpaperista Suupaloja-kirjaan :) Hyvin kesti uunia filotaikinaa paistettaessa, mutta en ole varma kestääkö pahviset versiot pullataikinan painoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpä edes ajatellut että pahvista, kestäisi varmasti. Kämpillä ei ole kaikkea, mitä kotoa löytyy, moni juttu pitää säveltää tai koluta kirppareita.

      Poista
  3. Todella hyvä idea! Laskiaispullan ainoa huono puoli on just se syötävyys. Olen itse ratkaissut ongelman niin, että halkaisen pullan ja täytän kummankin puolikkaan erikseen :D jos olisin yhtään reippaampi leipuri, kokeilisin kyllä tätä ideaa vaikka heti. Pakastepullilla kuitenkin mennään tänä vuonna :P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteinen pulla on kyllä hyvä. Nämä on helppo kuljettaa mukana ja vaikka täyttää kohteessa.

      Poista
  4. Minun piti eilen pullia leipoessa kokeilla tehdä myös näitä sarvia mutta unohdis. :/ On sitten hyvä syy leipoa joku päivä pullia uudelleen. ;)

    VastaaPoista
  5. Loistava idea! Varmaan vähän vähemmän tursuavaa kuin pullapulla. Ja täytettä saa kyytiin enemmän. :-D

    VastaaPoista
  6. Tämä on tosi hauska idea, enemmän täytettä! :) Ja mäkin oon nyt ruvennut korvailemaan voita rypsiöljyllä leivonnassa, ja melkeen öljyllä tulee just vielä kuohkeampaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, ennen vannoin voin nimeen, mutta terveyssyistä ja muutenkin olen varsinkin pullassa siirtynyt tähän leivontarypsiöljyyn. Pulla ihan todistetusti pysyy pidempään kuohkeana.

      Poista
  7. Ahh, näitä on varmaan aivan ihana popsia! Nam.

    VastaaPoista
  8. Olen ihastellut leivontafoorumeilla laskiaissarvia jo monena vuonna, mutta en ole itse uskaltautunut edes yrittämään. Sinun tekemät ovat kyllä niin kauniita. Maistusi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt Peggy toimeen! Helppo ottaa vaikka retkelle mukaan!

      Poista
  9. Oi faanu! Leivoin eilen nisua, enkä huomannu tehdä näitä!!!!!!

    VastaaPoista
  10. Hauska idea, ja aika sympaattisen näköinen pullatoukka :)

    VastaaPoista
  11. Todella kauniita ovat. Minä en ole vielä laskiaispullia tänä vuonna syönytkään. En ole ehtinyt leipomaan eikä kaupan pullissa koskaan ole tarpeeksi kermavaahtoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupan pullia en taida ostaakaan ja normisti pullat pullina... tämä on ekstraa. Mantelisia pullia kyllä kaipaisin.

      Poista
  12. Miten tämä ei ole aikaisemmin tullut mieleen - ihan nerokas idea <3

    VastaaPoista
  13. Onpas söpöjä, muistuttaa hyvinkin paljon kerran tekemiäni tähtitorttu-hillopiiloja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikkea voisi tosiaan kääräistä rullalle...

      Poista
  14. Laskiaissarvet on ihana nimi! Nuo palmikoisut sarvet vaativat jo näpertämistä, mutta ovat todella kauniit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ylijäämätaikinaa vaan letille ja kiinni sarveen. Kiitos :)

      Poista
  15. Aivan mahtava idea, herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista
  16. Näitä ihastelinkin jo fb:n puolella :-) Kauniita kuin mitkä!

    VastaaPoista
  17. Kiva idea! Olen hieman kateellinen pullanleipomistaidoistasi, miten hienon näköisiä. Kiitos foliomuottivinkistä, laitetaan korvan taakse :)

    VastaaPoista
  18. Pullatötteröt on kyllä mainioita! Tuollaiseen mahtuu ihanasti mantelimassa.. :)

    VastaaPoista
  19. Ompas nätit sarvet! Tosi kiva idea.

    -Heidi

    VastaaPoista