Joka vuosi ostan ainakin pussillisen veriappelsiineja, jos saan käsiini. Joka vuosi mietin kuumeisesti, mitä ihanaa tekisin noista pirteän punakoista, kirpakoista pikkuappelsiineista, muutakin kuin mehua tai smoothieta. Tänä vuonna löysin kivan ohjeen veriappelsiini-greippipiirakasta Viimeistä murua myöten-blogista, ohjetta tietysti tapani mukaan muuttelin itselleni sopivaksi. Tänä vuonna ostamani veriappelsiinit olivat muuten niin makeita, että niitä oli mukava syödä ihan sinällään.
Jos alkoi tekemään mieli sitruunatorttua blogissani ohje sekä sitruuna- että suklaatorttuun: Yksi pohja, kaksi torttua.
Alkaessani leipoa, huomasin, ettei minulla olekaan isoa tölkkiä kondensoitua maitoa. Tai oli, mutta avatessani huomasin, että se olikin makeuttamatonta! Juurikin, kun olin julistanut, etten ole makeuttamatonta evaporoitua maitoa etnisissä kaupoissa nähnyt. Muisti pätkii. No, kolme pientä, 90 g tölkkiä kondensoitua maitoa löytyi, joten niillä oli pärjättävä. Päätin vaahdottaa keltuaiset pienen sokerimäärän kera tilannetta kompensoidakseni. Laittakaa ihmeessä kokonainen purkki kondensoitua maitoa ja jättäkää sokeri pois.
Lisää veriappelsiinin makua ja kirpakkuutta hain veriappelsiinisiirapista, jonka keitin veriappelsiinin mehusta ja sokerista. Kahden hedelmän mehuun lisäsin noin puoli desiä sokeria ja keittelin seosta kasaan kymmenisen minuuttia, kunnes se paksuuntui. Ihanan makuinen ja värinen kastike siitä syntyikin! Mainittakoon, että ennen sokerin lisäämistä onnistuin keittämään mehun hellalle!
Veriappelsiinitorttu
150 g Oreo-keksejä
75 g voita
6 keltuaista
(1/2 dl sokeria)
3 veriappelsiinin mehu ja kahden raastettu kuori
400 g tölkki kondensoitua makeutettua maitoa
(tai vajaa tölkki kondensoitua maitoa, n. 270 g =kolme pientä tölkkiä)
lisäksi veriappelsiinisiirappia
Hienonna keksit esim. vahvan muovipussin sisällä kaulimella painellen/mätkien. Sulata voi ja sekoita keksimuruun. Leikkaa irtopohjaisen torttuvuoan päälle pohjan kokoinen leivinpaperi tai vaihtoehtoisesti vuoraa tavallinen torttuvuoka leivinpaperilla (torttu on helpompi irrottaa vuokasta). Painele keksivoiseos vuokan pohjalle ja esipaista pohjaa 175 asteisessa uunissa (kiertoilma 170) noin 10 minuuttia.
Raasta pestyjen veriappelsiinien kuori ja purista mehu. Erottele keltuaiset kulhoon, mittaa joukkoon sokeri, mikäli käytät kondensoitua maitoa pienemmän määrän. Vatkaa keltuaiset hyvin vaahdoksi. Lisää vaahtoon kondensoitu maito, veriappelsiinin mehu ja kuoriraaste. Kaada seos piirakkapohjan päälle ja paista torttua vielä noin 25 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt, sen ei kuulu ruskistua. Jäähdytä. Koristele kermavaahdolla ja raastetulla veriappelsiinin kuorella. Nauti veriappelsiinisiirapin kera.
Suosittelen ehdottomasti tortun kylkeen veriappelsiinisiirappia, se viimeistelee ihanan pehmeän piirakan hedelmäisen maun ja tuo mukavasti kirpakkuutta!
ihastelin tätä jo Saaran blogissa - kuulostaa ja näyttää niiiiin ihanalta!
VastaaPoistaOi kuinka herkullisen näköinen! Joka puolella on nyt veriappelsiinijuttuja. Koska mä saan itsestäni irti?
VastaaPoistaTodella herkullisen näköistä!
VastaaPoistaMun veriappelsiinilöydöt on tänä vuonna olleet harmittavan vähäpunaisia. Pari satsia olen ostanut ja miettinyt nyt pitäisikö loput Taroccot jättää rauhaan. Sun appelsiinit on mukavamman "verisiä".
VastaaPoistaRakastan veriappelsiineja ja rakastan sitruunatorttua - hullaantuisin tähän ihan täysillä. Pakko tehdä!
VastaaPoistaMulla on Merituulin kanssa samoja kokemuksia, kaikki ostamani veriappelsiinit ovat olleet tänä vuonna tosi vaaleita! Mutta ehdottomasti pitäisi leipoa niistä jotain, en ole tainnut ikinä tehdä mitään veriappelsiinileivonnaisia.
VastaaPoistaTäällä kolmas, joka on ihmetellyt värin haaleutta. Kerran jo piti tarkistaa, ostinko ollenkaan oikeaa pussia. Sinun omat on just niitä minun mieleen hedelmiä :)
VastaaPoistaJee, kiva kun innostuit kokeilemaan! :) Ja ihana idea tuo veriappelsiinisiirappi, varmasti tooosi pirteä lisä.
VastaaPoistaVeriappelsiinit ovat ihania, vaikka tosiaan värien voimakkuudessa näyttää olevan hurjia eroja.
VastaaPoistaVeriaplarit on ihan parhaita. Ja niistä tuorepuristettu mehu aamuisin <3
VastaaPoistaVeriappelsiinilla saa leivonnaisiin varmasti mukavan raikkaan hedelmäisen maun :)
VastaaPoista