sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Parhaat Runebergin tortut

Viikon päästä on Runebergin päivä. Klassikkoleivonnainen Runebergin torttu on suosittu leivonnainen aina näin alkuvuodesta. Legendan mukaan tyydyttääkseen kansallisrunoilijamme makean nälän rouva Frederika Runeberg leipoi tortut niistä aineksista, mitä kotoa sattui löytymään, ja niin syntyi Runebergin torttu.

Tätä ohjetta varten tutkailin blogini aiempia reseptejä niin gluteenittomista Runebergin tortuista kuin helpoista Runebergin tortuista sekä Kinuskikissan ansioitunutta ohjetta. Viimeksimainittua muokkasin ja vähän kevensin. Päätin kokeilla mannaryyneja antamaan leivonnaiselle kivan vähän karkeamman rakenteen ja se onnistuikin nappiin! Väitänpä, että nämä olivat parhaat maistamani Runebergin tortut pitkään aikaan!

Alkujaan torttu on kostutettu punssilla, mutta omaan makuuni mantelilikööri antaa juuri sopivan aromin eikä karvasmanteliesanssia tarvitse laittaa. Koristeeksi korkean tortun päälle kuuluu laittaa sokerikuorruterengas ja vadelmahilloa, sen puutteessa kirsikkahillo toimi oikein hyvin.

Lapsuudestani muistan isäni käyttäneen puheliaasta henkilöstä sanontaa "puhuu kuin Ruuneperi". Tämä torttu tai leivos saa taatusti kaunopuheisimmankin sielun vaikenemaan, niin hyvää se yksinkertaisuudessaan on! Uskon, että herra Runeberg on myös aikoinaan hiljentynyt tyytyväisenä tämän herkun ääreen.

Runebergin tortut

2.5 dl mantelijauhetta
100 g pipareita/piparijauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1 dl spelttimannaa (tai tavallisia mannasuurimoita)
2 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 rkl vaniljajauhetta
250 g voita
3 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl maitoa

kostutukseen mantelilikööriä tai punssia
kuorrutukseen tomusokeria ja vettä tai sitruunamehua
vadelmahilloa (kirsikkahilloa)

Sekoita kuivat aineet keskenään. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kananmunat yksitellen voimakkaasti vatkaten, sen jälkeen sekoita joukkoon kuivat aineet ja lopuksi maito.
Jaa taikina  kahden silikonimuffinssipellin koloihin (12 kpl) tai muffinssivuokiin tai voideltuihin Runebergin torttumuotteihin ja paista 200 asteessa (kiertoilma 180-190) 20-25 minuuttia, kunnes tortut ovat kypsiä. Jos muffinssipeltejä on vain yksi, paista tortut kahdessa erässä.
Kumoa kypsät leivonnaiset muffinssipelliltä ja anna jäähtyä. Leikkaa torttujen kohonnut osa tasaiseksi, mikäli paistoit ne silikonimuffinssivuoissa. Paperivuokissa paistetut kostutetaan ja koristellaan sinällään.
Kostuta tortut manteliliköörillä tai punssilla, noin ruokalusikka tai kaksi torttua kohden riittää. Sekoita tomusokeriin tilkka vettä tai sitruunamehua ja sekoita tasaiseksi., notkeaksi tahnaksi. Valuta lusikalla kuorrutetta pyörylä tortun päälle ja laita teelusikallinen hilloa keskelle.

Runebergin torttu

Runebergin tortut

6 kommenttia:

  1. Moi Aila! Teitkö nämä tortut varsinaisiin torttumuotteihin vai mihin? Kovin kauniin mallisia! Ja muutenkin herkullisen näköisiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi, tein silikonisiin isoihin muffinssivuokiin, päältähän ne kohoavat, kohonnut osa tasoitetaan ja muffinssivuokiin/torttu käännetään ylösalaisin. Yhdessä vuokassa on kuusi torttua. Kiitos, olivat myös erittäin hyviä!

      Poista
  2. Ihania! Reilusti hilloa ja sokerikuorruttetta! Maistuisi! Hillon maun voi sitten valita jokainen mielensä mukaan!

    VastaaPoista
  3. Runebergin tortut on niin hyviä, varsinkin kun ne on kostutettu kunnolla :)

    VastaaPoista
  4. Runebergin tortut ovat ihan ylihyviä. Pitääkin koittaa keritä tekemään!
    Laskiaispullia ja Runebergin torttuja - taida tykätä helmikuusta aika paljon :-)

    VastaaPoista