torstai 20. lokakuuta 2016

Savustettu sellerikeitto

Savuinen sellerikeitto, savu-sellerikeitto, savuinen sellerikeitto, vai onko se vain savustettu sellerikeitto-resepti? Joskus pitää ihan miettiä, mikä tässä ruokasanastossa on sitä oikeaa suomen kieltä.

Idean keittoon sain taannoin Kuopion Satoa-ruokafestareilla, jossa Rustik-ravintolan annokset yllättivät. Kovassa tuulessa ja myrskyssä pikaisesti maisteltiin muutama annos lauantai-alkuillasta, kun osa kojuista jo purettiin, muuten ne olisivat lentäneet taivaan tuuliin. Toinen Rustikin annos, savustettu sellerikeitto oli ihan älyttömän hyvää. Tässä oma versioni keitosta, ja voin kyllä sanoa, että on hyvää, eikä taida hävitä esikuvalleen!

Kasvisten savustaminen onnistuu kaikilla savustumenetelmillä, niin sähkösavustimella, kaasusavustimella kuin savustuslaatikossakin. Ja tietysti savustuspussissa.  Tai wokkipannussa, liedellä, kuten tässä ankkareseptissä. Meidän sellerit savustettiin, muiden kasvisten kera, äskettäin hankitulla kaasusavustimella, joka on osoittautunut kelpo laitteeksi. Bbq-ribsit onnistuivat siinä erityisen hyvin.

Savustettu sellerikeitto

3 palaa mukulaselleriä (yhteensä n. 500 g)
1 soolovalkosipuli
1 pieni kotimainen omena
1 sipuli
oliiviöljyä, suolaa

5 dl kasvislientä
2 dl kermaa
1 dl vettä
cayennepippuria
mustapippuria
muskottipähkinää
suolaa

Kuori ja paloittele selleri isoiksi paloiksi. Kuori omena ja sipuli, halkaise sipuli kahtia. Laita kaikki uuniastiaan, ripottele päälle hiukan suolaa ja kypsennä uunissa 200 asteessa 30 minuuttia. Tee valkosipulin päähän ristiviilto. Savusta kasviksia 120 asteessa n. 45 minuuttia, kuumemmassa riittää lyhyempi aika.
Kuori valkosipuli, poista omenasta siemenkota. Laita kaikki kattilaan, lisää 5 dl kasvislientä ja keitä puolisen tuntia, jos kasvisket ovat hyvin pehmeitä, lyhyempi aika riittää. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää kerma ja vesi, jos haluat ohuempaa keittoa, lisää enemmän vettä. Mausta ripauksella cayennepippuria, muskottipähkinää ja mustapippuria. Maista, lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoile yrttiöljyn ja paahdetun sipulin kanssa (hyvää paahdettua sipulia saa kaupoistakin).

Yrttiöljy

tuoreita yrttejä pari kourallista, esim. lehtipersilja, sitruunatimjami, oregano ja koritanteri
1 dl oliiviöljyä
ripaus suolaa

Aja blenderillä sileäksi.


Savustettu sellerikeitto tuo lämpöä ja täyteläistä rustiikkista makua syksyyn. 



17 kommenttia:

  1. Kuullostaa todella herkulliselta, tykkään palsternakasta tosi paljon. Ehkä koko syksyn oon miettinyt savustuspussien ostamista, tässä vois olla nyt tarpeeksi hyvä syy muistaa ne myös kaupassa ollessa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Käy ihmeessä ostamassa, kannattaa! Tai sitten savusta teellä! http://heleenshobbies.blogspot.fi/2012/10/teesavustettua-ankarintaa.html

      Poista
  2. Sellerin maku taipuukin varmaan tosi hyvin savuiseksi. Tätä on kyllä pakko kokeilla jossain kohtaa. Meillä syödään muutenkin selleriä nykyään suhteellisen usein. Löysimme sen jotenkin uudelleen muutama vuosi sitten, kun tajusimme maun pyöristyvän kypsennettynä ihanan makeaksi. Pannullakin saa mahtavan lisukkeen, kun pyörittelee siinä sellerikuutioita pehmeiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon aina tykännyt mukulaselleristä, harmi, kun sitä saa usein vain lohkoina, pakattuna.

      Poista
  3. Hei, tuo teesavustus! Ihan mahtava idea! Rakastan ruoan savustamista, mutta se on mökkikauden hommia. Nyt vois kotonakin vähän jotain kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, vaikkakin vasta nyt fasiliteetit kohdillaan.

      Poista
  4. Vautsi, varmasti hyvää! Kivaa saada uusia savustusideoita. Meillä on Weberin savustin sekä kotona että mökillä, mutta suht. suppeassa käytössä ollut. Savustetaan kyllä usein, mutta aina vaan samoja juttuja. Tänä viikonloppuna savustettiin ekaa kertaa juureksia. Oli hyviä eikä savunmaku ollenkaan dominoinut, mitä pelkäsin.

    VastaaPoista
  5. Savustus kyllä on ihana kypsennystapa. Sillä kun saa ihan uusia makutasoja ruokiin <3

    VastaaPoista
  6. Tätä kuolasin jo fb:ssä, vieläkin vesi herahtaa kielelle tästä. Mukulaselleri on myös minun suosikkina.

    VastaaPoista
  7. Ihana resepti, ihan täydellistä syksy ruokaa. Pitäisi savustaa enemmän, jotenkin mäkin olen fiksautunut sellaiseen kesä savustamiseen, vaikka oikeastihan se ei ole mikään ongelma minään vuoden aikana.

    VastaaPoista
  8. Ihana idea savustaa kasvit ennen keitoittamista! Pidän kovasti savun mausta ja selleristä, joten pitäisin varmasti tästä!

    VastaaPoista
  9. Tämä on todella houkutteleva resepti :) sellerissä on jotain sellaista maanläheisyyttä, jonka uskon sopivan upeasti savun makuun. Ja savustettu valkosipulihan nyt on suorastaan karkkia!

    VastaaPoista
  10. Tässä on kyllä kaikki ainekset, mistä tykkään: savua, selleriä, keitto..!

    VastaaPoista
  11. Kiitos kommenteista! Meillä nyt savustetaan kaikkea, uutuudenviehätystä... :D

    VastaaPoista
  12. Mäkin aina pähkäilen noiden nimien kanssa....savustus nyt on jokatapauksessa ihanaa.

    VastaaPoista