keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Nyhtökaura burgerit

Vihdoinkin sitä nyhtökauraa päästiin testaamaan! Yleensä laarit on olleet aina tyhjänä, nyt sattumoisin oltiin sen verran aikaisin kaupassa, että saatiin pari pakettia. Tuote on valmiiksi kypsennetty, mutta vaatii vähän paistopintaa ja vähän enemmän mausteita. Sellaisenaan se maistaa, no kauralta. Näyttää harmaalta ja kuivalta nyhtöpossulta, tuoksukaan ei niin hurmaava. Odotukset on kovat!

Päätin hyödyntää edellisen viikonlopun savustuksesta jääneen rub-mausteseoksen, ribsien valeluun käytetyn bbq-kastikkeen sekä  barbecue-kastikkeen, jota nautitaan itse ruuan kanssa. Reseptit löytyvät tästä postauksesta, mutta laitan ohjeet tuonne postauksen loppuun myös.
Burgerisämpylät kannattaa tehdä mielellään itse, ovat maultaan ja rakenteeltaan vaivan väärti. Kun kylään oli tulossa vegaani, sämpylän rasvaksi valikoitui oliiviöljy. Lisukkeeksi tein vielä hillottua punasipulia ja omenaa ja tarjolle vielä avokadoa, mangoa ja viikunaa. Meille kaikkiruokaisille vielä cheddaria ja ranskankermaa. Koko komeuden voi viimeistellä vielä paahdetulla sipulilla ja siemenmurulla, on kivaa kun on rouskuvaa purutuntumaakin. Tuliset mausteet tykkäsivät avokadon lempeydestä ja hedelmien makeudesta ja hapokas, hiukan makea hillottu punasipuli nyt toimii aina.
Siemenmurua jäi kurpitsa-kvinoasalaaatista tähteeksi, ohje on Haarukkavatkain-blogin Minnan.

Burgerisämpylöihin käytin vaalean leivän juurtani, mutta esitaikinan juuren voi korvata sormenpään kokoisella nokareella hiivaa. Esitaikina ja juuri antavat sämpylöille makua, sen voi tehdä jo edellisenä iltana, mutta muutama tuntikin riittää.

kasvisburgeri nyhtokaurasta

Burgerisämpylät n. 15 kpl

esitaikina:

2 dl vettä
n. 1 dl leivän juurta tai nokare hiivaa
2 dl vehnäjauhoja

Sekoita aineet keskenään ja jätä peitettynä muutamaksi tunniksi, kunnes taikina hiukan kuplii.

lisää esitaikinaan:

2 dl vettä
sormen pään kokoinen nokare hiivaa
n. 6 dl vehnäjauhoja
2 rkl hunajaa
3 rkl oliiviöljyä
vajaa 1 rkl suolaa (taikinan vaivauksen puolivälissä)

voiteluun vettä/kananmuna, päälle seesaminsiemeniä

Vaivaa taikinaa talouskoneella vähintään 5 minuuttia, mieluummin kauemmin. Taikinan voi tehdä myös käsin. Lisää suola ja jatka vaivaamista nopeammalla teholla viitisen minuuttia. Anna kohota peitettynä kaksinkertaiseksi.
Jaa kohonnut taikina 15 tasakokoiseen palaan ja pyörittele kevyesti jauhotetulla leivinpöydällä pulliksi. Anna kohota leivinpaperilla pyyhkeen alla noin tunti.
Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilma) ja voitele kohonneet sämpylät joko vedellä tai kananmunalla ja ripottele päälle seesaminsiemeniä. Paista noin 20 minuuttia.

itse tehdyt burgerisampylat

Nyhtäkauraa bbq

1 pkt nyhtökauraa
öljyä
rub-mausteseosta ja bbq-kastiketta (ohjeet alempana)

Kuumenna öljy pannulla, lisää nyhtökaura, murenna isompia paloja. Lisää mausteita makusi mukaan, maistellen, samoin kastiketta. Nyhtökaura on kuivaa, lisää tarvittaessa vielä vettä.

nyhtokaura bbq


Hillottua punasipulia ja omenaa

2 punasipulia
1 kotimainen iso omena tai 2 pientä
öljyä
loraus punaviinietikkaa
3 rkl muscovado tai muuta tummaa sokeria
1 tähtianis
suolaa, pippuria

Viipaloi sipuli ohuiksi puolikkaiksi renkaiksi. Kuullota öljyssä, kunnes alkavat pehmentyä. Kuori omena, poista siemenkota ja lohko. Lisää kattilaan loraus (n. 3-4 rkl) punaviinietikkaa, sokeri ja tähtianis. Lisää omenalohkot ja hauduta, kunnes sipuli on pehmeää ja neste hiukan karemellisoituu. Mausta suolalla ja pippurilla, ripaus molempia riittää.

burgerin lisukkeita

Lisäksi:

barbecue-kastiketta (ohje postauksen lopussa)
1 avokado (limen mehua)
pari viikunaa
mango
tuoretta korianteria
cheddarjuustoviipaleita
ranskankermaa
paahdettua sipulia
siemenmurua

Kuori avokado ja viipaloi, valele limen mehulla, niin väri säilyy. Viipaloi viikunat, kuori mango, poista kivi ja kuutioi. Hienonna korianteria hiukan.

Siemenmuru 

1dl auringonkukan tai kurpitsansiemeniä
1 dl vaahterasiirappia
1 rkl balsamiviinietikkaa
ripaus suolaa

Paahda siemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Lisää etikka, siirappi ja suola, kääntele pannulla, kunnes neste haihtuu. Kumoa leivinpaperille jäähtymään. Murenna palasia burgerin päälle.

Kokoa burgerit valmiiksi tai laita tarjolle niin, että jokainen saa koota mieleisensä makuyhdistelmän.

Ai niin, miltä valmis annos maistuu? Kyllä maustettuna nyhtökaura on ihan mainio tuote, itse asiassa se toimii tuhtien ja tulisten mausteiden ja monipuolisten lisukkeiden kanssa ! Suutuntuma on mukava, nyhtöpossuun nähden kuiva, rasva puuttuu. Mutta ei tätä possuksi luule, eikä tarvitsekaan. Miksi kasvisruoan edes tarvitsee matkia liharuokaa? Erittäin mukavaa, että on erilaisia vaihtoehtoja kasvisruokavaliota noudattaville. Luulen, että nyhtökauraa tulee ostettua toistekin, varsinkin kun nuoriso rantautuu kotilomille.


nyhtokaurasta hyvaa

herkkuburgeri


Ja täällä mausteet ja kastikkeet, jotka sopivat nyhtökauralle, mutta myös lihalle.

Rub eli kuivamauste

1 tl sinapinsiemen
1/2 tl sinappijauhetta
2 tl mustapippuria (jauhettu)
1 tl korianterijauhe
1 tl kokonainen korianteri
1 tl timajmi
1.5 rkl kokonainen juustokumina
2 rkl savupaprikajauhetta (tulinen)
1 rkl valkosipulirouhetta
2 rkl paahdettua sipulirouhetta
1 rkl ruokosokeria
2 rkl suolaa (merisuola)

Hienonna sauvasekoittimella, saa jäädä rouheiseksi.


BBQ-kastike (lihan sivelyyn savustuksen lopussa) nyhtökauran joukkoon pannulle

4 rkl savupaprikajauhetta
1 tl cayennepippuria
2 rkl hienonnettua juustokuminaa
1 rkl kuivattua oreganoa
1 rkl suolaa
2 dl vettä
0.5 dl soijaa
0.5 dl Worchestershire-kastiketta

Sekoita aineet keskenään (riittää useampaan ruokaan)


Barbeque-kastike

1 iso sipuli hienonnettuna
2 solovalkosipulia hienonnettuna
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl jauhettua juustokuminaa
3 tl savupaprikaa (tulista tai mietoa)
1/2 tl cayennepippuria
1 dl muscovadosokeria
1 rkl Worchestershire-kastiketta
1/2 dl tomaattipyrettä
1/2 dl soijaa
1/2 dl balsamiviinietikkaa
1 tl dijonsinappia
1 rkl kuivattua chiliä (tai maun mukaan)
1 tlk colajuomaa (sokerillinen)

Kuullota sipulit, lisää kaikki aineet ja keitä paksuhkoksi kastikkeeksi. Soseuta  sauvasekoittimella ja siivilöi kastike.

11 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköinen hamppi! Mutta miten tuo syödään :D?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä havainto! Haarukalla ja veitsellä. Piti vaan saada kaikki taas kuvaan näkyviin :D

      Poista
  2. En ole vielä kokeillut, enkä ole varma edes, että haluanko nyhtökauraa kokeilla. :)

    VastaaPoista
  3. Nyhtöpeura taitaa olla enemmän mun makuuni, mutta onhan tuo todella hieno lisä vegejen ruokavalioon. Herkun näköinen purilainen

    VastaaPoista
  4. Herkullisen näköinen hamppari. Nyhtökaura taitaa maistua parhaalta, kunhan se on hyvin maustettu.
    p.s. kävithän jo vastaamassa kyselyyni? (Linkki nimessä kaiken varalta :-)

    VastaaPoista
  5. Onpa herkkullinen burgeri! Erityisesti nuo sämpylät näyttää ihan superhyviltä!

    VastaaPoista
  6. On kyllä erittäin yltäkylläisen näköinen burgeri! :)

    VastaaPoista
  7. Maistoin tänään nyhtökaurapizzaa! Nyhtistä ei ollut paistettu, vaan ainoastaan sekoitettu mausteisen tomaattikastikkeen joukkoon. Ihan hyvin maistui pizza vaikka nyhtökaura itsessään ei varmaan jää jatkuvaan käyttöön meidän keittiössä.

    VastaaPoista
  8. Nyhtökaura on vielä testaamatta, mutta tämmöisestä burgeriversiosta olisi aika mukava aloittaa (jos sitä joskus sattuu saamaan) :)

    VastaaPoista
  9. Mäkin tei US teema polttareihin parille kasvissyöjälle burgerit nyhtöpossulla. Hyvää tuli, mutta kannattaa sekoitta just muaan joku bbq kastike, että tulee vähän mehevyyttä.

    VastaaPoista
  10. Turha odottaa, että lihalta maistuisi, eikä tarvitsekaan. Mutta kaikkea pitää kokeilla ja vaihtoehtoja on hyvä olla niille, jotka eivät ole kaikkiruokaisia.

    VastaaPoista