sunnuntai 23. lokakuuta 2016

Mehevät mokkapalat kesäkurpitsalla

Mokkapalat on yksi blogini suosituimpia reseptejä, eikä suotta, sillä kyseisellä reseptillä olen onnistunut aina, vaikka se yksi raaka-aine joskus tuppaa unohtumaan; arvaatko mikä se on? Olisiko tästä mokkapalareseptistä perinteisten mokkapalojen haastajaksi?

Kun viimeinen kasvattamani kesäkurpitsa nökötti vihanneslaatikossa ja jossain blogissa oli tehty kesäkurpitsakakkua, päätin minäkin tehdä siitä jotain makeaa. Jo 80-luvulla olin kova tyttö leipomaan ja monet tuotokset maisteltiin silloisen työpaikan kahvihuoneessa. Eräs työkaveri kerran tokaisi, että kaikki kyllä menee, kunhan et laita kakkuun kesäkurpitsaa! Niinpä oitis tein kahvikakun jossa oli runsaasti kesäkurpitsaa ja vein työmaalle. Kaikki meni, ja maistui sille epäilevälle työkaverillekin :).

Kesäkurpitsaraaste tekee mokkapaloista meheviä ja samalla rasvan määrää voi vähentää. Klassikko-ohjeessani vannon aitojen raaka-aineiden nimeen, voita säästelemättä. Viime aikoina voin ja kerman käyttö on aikalailla tässä taloudessa vähentynyt ja kyllä öljy tai juokseva rypsiöljyvalmistekin toimivat, jälkimmäisellä olen onnistunut tekemään hyvää pullaa, joka säilyy pitkään kuohkeana, mielestäni paremmin kuin voilla leivottu. Mausteet sopivat mielestäni hyvin tähän syksyn aikaan, ne voi toki jättää poiskin. Annoksesta tulee pellillinen 60 cm leveään uuniin.


Mehevät mokkapalat

6 kananmunaa
2 dl tummaa sokeria (muscovado)
3 dl sokeria
150 g Keiju-leivontaöljyä (2 dl)
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl jauhettua inkviääriä
1 tl maustepippuria
2 tl kanelia
1 tl jauhettua kardemummaa
6 dl raastettua kesäkurpitsaa

Vatkaa kananmunat ja sokerit kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi kuivat aineet vaahtoon varovasti käännellen. Lisää leivontaöljy ja kesäkurpitsaraaste. Levitä taikina leivinpaperilla vuoratulle uunipellille a paista 225 asteessa (kiertoilma 215 astetta) 15 minuuttia. Tee sillä aikaa kuorrute.

Kuorrute

160 g voita
250 g tomusokeria
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 tl kardemummaa
8 rkl vahvaa kahvia

Mittaa voi kattilaan, sulata miedolla lämmöllä ja lisää kaakaojauhe, tomusokeri ja mausteet kokoajan sekoittaen. Seoksesta tulee tässä vaiheessa paksua. Koeta sekoittaa niin, että mahdolliset paakut sulavat. Lisää vähitellen kahvia samalla sekoittaen, seos muuttuu tasaiseksi ja kiiltäväksi.
Levitä lämmin kuorrutus vielä hiukan lämpimän mokkapalalevyn päälle, näin se levittyy paremmin. Ripottele päälle nonparelleja.



10 kommenttia:

  1. Kesäkurpitsa, porkkana, punajuuri jne. Melkein kaikkia voi tosiaan kakkuihin piilotella.

    VastaaPoista
  2. Näyttääpä todella herkulliseltä. Mokkapalat taitaa olla kyllä sellainen ikisuosikki josta tykkää kaikki. Täytyykin pitää tämä resepti mielessä, kun noita kesäkurpitsoja tuppaa aina itsellekin tulemaan niin ettei tiedä mitä niistä tekisi.

    VastaaPoista
  3. Söin jokin aika sitten porkkanakakkua, jossa oli käytetty kurpitsaa. Se on jännittävää, miten kesäkurpitsankin saa "katoamaan" leivonnaisiin tosiaan niin että epäilevämmillekin menee läpi :) näyttää kyllä ihanan mehevältä!

    VastaaPoista
  4. Kesäkurpitsa ja porkkana ovat ihania kakkujen "meheyttäjiä". Ihana resepti!

    VastaaPoista
  5. Eipä olisi tullut mieleen laittaa kesäkurpitsaa mokkapaloihin mutta sehän käy siihen oikein hyvin.

    VastaaPoista
  6. Kurpitsa sopii siinä missä punajuurikin mokkapaloihin, hyvä idea :)

    VastaaPoista
  7. Kesäkurpitsa mokkapaloissa kuulostaa ihanan mehevältä! Punajuurta on tullut paljon käytettyä, muttei kesäkurpitsaa, kiitos inspiraatiosta. Tätä tulen vielä kokeilemaan.

    VastaaPoista
  8. Kesäkurpitsa sopii kyllä hämmentävän hyvin makeaankin leivontaan, varmaan kun on aika neutraalia maultaan, mutta tuo kuitenkin leivonnaisiin mehevyyttä ja kosteutta.

    VastaaPoista
  9. Ja tässähän tulee ne pakolliset kasviksetkin nautittua :D

    VastaaPoista
  10. En epäile yhtään etteikö olisi hyviä! Kasviksista tulee just sitä mehevyyttä.

    VastaaPoista