tiistai 8. heinäkuuta 2014

Kuusenkerkkävinegretti, lohta ja salaattia

Kuusenkerkkävinegretti, tai paremminkin kuusenkerkkätahna, kun jätin sen tarkoituksella paksummaksi, on kokeilemisen arvoinen herkku! Kuusenkerkät on aikaa sitten menneet yli keskiksessä Suomessa, mutta pari viikkoa sitten työkaverini keräsi niitä minulle pohjoisen reissullaan. Suurin osa pakastettiin talven varalle, mutta moneen herkkuun niistä riitti tuoreeltaan. Näyttävät säilyvän jääkaapissa hyvin. Niiden kirpeän raikas hiukan sitruunainen maku viehättää ja tuntuu sopivan niin lihan kuin kalankin kaveriksi. Ruusunterälehtiä voi myös käyttää monella tapaa. Ne eivät ole yhtään hassumman makuisia, tuoksu on huumaava ja tuovat ihanasti väriä lautaselle.

Kuusenkerkkävinegretti

kuusenkerkkiä pari kourallista
oliiviöljyä
vaaleaa viinietikkaa
sokeria
suolaa
pippuria
cayennepippuria


Huuhdo ja valuta kuusenkerkät, laita leikkuriin tai blenderiin yhdessä oliiviöljyn kanssa. Aja tahnaksi, lisää loput ainekset maistellen, niin että hapot, suola ja sokeri ovat tasapainossa. Jätin kastikkeen tarkoituksella tahnamaiseen muotoon. Mikäli käytössä olisi ollut kuusenkerkkäöljyä (kuusenkerkkiä uutettuna öljyyn), kastike olisi ollut enemmän vinegretille ominainen, juoksevampi. Toisaalta kokonaiset kerkät antoivat huomattavasti voimakkaamman aromin.

Lohifileen maustoin suolalla, pippurilla, ripauksella sokeria ja kuivattua valkosipulia. Grillaus puugrillissä halsterissa käännellen. Pintaan tuli oikein hyvä väri ja grillin maku, sisältä kala oli pehmeä ja maukas, ei yhtään kuiva.

Salaatti

Amerikan salaattia tai muuta rapeaa salaattia
pieniä kesäkurpitsoita
vesimelonia grillattuna
ruusunterälehtiä
suolattuja siemeniä ja pähkinöitä



Raikas kesäruoka josta ei väriä ja makua puutu.

3 kommenttia:

  1. Pyydänkin kälyä tuomaan pohjoisesta kerkkiä, kiitos hyvästä ideasta! Kuinka nopeasti kerkät kannattaa valmistaa ja miten kannattaa säilytellä ennen valmistamista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä kerkät säilyvät hyvinkin viikonkin jääkaapissa, ellei pidempäänkin. Pakastamalla saa herkkuja pitkin talvea.

      Poista
  2. just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)

    VastaaPoista