perjantai 4. heinäkuuta 2014

Kuusenkerkkäpestoa, broileria ja salaattia

Kuusenkerkkäpestoa, jonka kylkeen italialaisittain marinoitua broileria, porkkanoita ja salaattia. Ihanan maukas ruoka ja murea liha, niin juhlavat maut, että olisi sopinut muuhunkin kuin maanantai-iltaan, vaikka viimeisellä työviikolla ennen lomaa onkin aihetta juhlaan vaikka joka ilta.
Kuusenkerkkää on tullut kokeiltua viime päivinä yhteen jos toiseen ruokaan ja juomaankin. Paikallinen kerkkäkausi ehti mennä ohi, mutta työkaveri poimi niitä ison pussillisen Kuusamosta, kiitos Jaana! Nyt on ikivihreyttä pakkasessa talven varalle. Pesto on hyvinkin kokeilemisen arvoinen ja sen lisäksi lautaselle päätyi italialaisittain marinoituja broilerin rintafileitä, öljyssä kypsennettyjä uuden sadon porkkanoita ja raikasta salaattia.

Kuusenkerkkäpesto

reilu kourallinen tuoreita kuusenkerkkiä
2-3 valkosipulin kynttä
kourallinen pinjansiemeniä
n. 6 rkl raastettua parmesaania
hyvää oliiviöljyä
sitruunan/limen mehua
suolaa, pippuria

Paahda pinjansiemenet kuivalla pannulla, älä polta. Laita huuhdellut ja valutetut kuusenkerkät, valkosipuli ja pinjansiemenet sekä loraus öljyä leikkuriin tai blenderiin ja soseuta. Lisää tarpeen mukaan oliiviöljyä. Mausta parmesaanilla, sitruunanmehulla, lisää pippuria ja tarvittaessa suolaa. Käytin tässä kotimaista yrttisuolaa, mutta tavallinenkin käy hyvin.

3 broilerin rintafilettä

marinadi

1 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl dijonsinappia
1 rkl hunajaa
2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna
1 tl suolaa
pippuria
(kuusenkerkkäkastikkeen tähteet tai hienonnettua kuusenkerkkää)

Sekoita marinadin ainekset ja laita kulhoon broilerinfileiden kanssa. Anna maustua vähintään tunti. Pyyhi marinadi pois ja paista pannulla ensin väri molemmin puolin (hunaja palaa herkästi), alenna lämpöä ja hauduta hetki kypsäksi. Lisää lopussa tähteeksi jäänyt marinadi pannulle.

Salaatti

amerikan tai muuta rapeaa salaattia revittynä
pieniä kesäkurpitsoita viipaleina
retiisiä viipaleina
loraus oliiviöljyä ja sitruunamehua
kuusenkerkkiä, tuoreita yrttejä (lehtipersilja, timjami)

Sekoita ainekset kulhossa. Koristele kuusenkerkillä ja yrteillä.

Lisäksi:

Kuori muutama uuden sadon porkkana ja halkaise pituussuuntaan kahtia, isommat neljään osaan. Kypsennä miedolla lämmöllä oliiviöljyssä, jätä napakoiksi. Valuta ja mausta yrttisuolalla.

Olipahan hienoja makuja; broileri todella mureaa ja maustunutta, raikas salaatti ja pesto! Pesto voisi toimia myös vähentämällä pinjansiemeniä, jolloin kuusenkerkän raikas maku nousisi paremmin esille.
Sen verran hohtoa oli maanantain ateriassa, että päätin avata viinipullon. Italialaiselle ruualle italialaista, eikä hassumpi valinta ollutkaan! Kyllä arki-iltanakin lahjaksi saatu laatuviini Sottimano Barbaresco Cotta, 2006 maistui! Tanniininen, pullokypsynyt punaviini sopi oikein hyvin mausteiselle vaalealle lihalle.




Samalla tuli testattua uusi keraaminen paistinpannu, joka näin äkkiseltään vaikuttaa hintaansa nähden kelpo pannulta. Vaihteeksi valkoiselta pannulta näkee hyvin, mitä siellä tapahtuu.


Paistotulos on hyvin tasainen ja pannu ruskistaa nopeasti. Rintafileet kypsyivät nopeasti, lopuksi jälkilämmöllä.

2 kommenttia:

  1. Todella hyvännäköistä ja kuuloista. Keräsin pakkaseen talven varalle kuusenkerkkiä ( tuskinpa vaan talveen asti säilyvät) ja tarkoituksena oli myös tehdä pestoa osasta :)

    VastaaPoista
  2. Lisää reseptejä kuusenkerkästä odottaa julkaisua. Onneksi minulla jäi niitä reilusti pakkaseen myös.

    VastaaPoista