keskiviikko 14. elokuuta 2013

Kyssäkaalitagliatellea, ohrattoa ja terveiset Oulusta

Syksyllä voi vapaasti heittäytyä kasvislinjalle, sillä kauden vihannestarjonta on parhaimmillaan. Kasviksilla kannattaa keventää talvea kohden, mikäli pallogrillissä tuli kärvennettyä turhan monta makkaraa pitkän kesän aikana. Miedon makuinen mehukas kyssäkaali on yksi suosikkini. Runsaasti C-vitamiinia ja hivenaineita sisältävänä sitä kannattaa käyttää vaikkapa raakaraasteena mutta se sopii hyvin myös lämpimiin ruokiin. Tagliatellen, nauhapastan muotoon sen saa kuorimaveitsellä; hiukan työlästä mutta niin palkitsevaa. Tällä kertaa maustoin sen risoton tapaan. Yksistään ruoka vaikutti kovin kepeältä, joten kaveriksi tehtiin ohrattoa esikypsytetyistä ohrasuurimoista. Nämä toimivat yllättävän hyvin yhdessä, mutta sopivat sinällään pihvin tai makkaran kaveriksi.

Kyssäkaalitagliatelle

2-3 kyssäkaalia
1/2 pkt aurajuustoa
1 omena
kourallinen pekaanipähkinöitä
vastaraastettua parmesaania
10 salvian lehteä
öljyä, voita
suolaa, pippuria, voita

Kuori kyssäkaalit mahdollisimman tasaisesti. Leikkaa kyssäkaalit noin 1.5 cm paksuisiksi kiekoiksi. Leikkaa kiekot kuorimaveitsellä nauhaksi, ei haittaa, vaikka ne välillä katkeilevat. Kiehauta kattilassa vesi, lisää suolaa reippaasti ja ryöppää kaalinauhat nopeasti, pari minuuttia. Valuta. Kuutioi omena, Laita pannulle hiukan öljyä ja voita, kuumenna. Lisää kyssäkaalinauhat ja kääntele. Lisää omenakuutiot, karkeaksi hienonnetut salvian lehdet ja muutamaan osaan pilkotut pähkinät. Pyörittele hetki. Lisää murustettu aurajuusto, mausta ja tarjoiluvaiheessa raasta pinnalle parmesaania.

Ohratto

3 dl esikypsennettyjä ohrasuurimoita
1/2 solovalkosipuli
pätkä purjoa
kourallinen sieniä esim. siitakkeita
1 porkkana
öljyä
1 dl kermaa
1 dl vettä
suolaa, pippuria, cayennepippuria

Keitä ohrasuurimot pakkauksen ohjeen mukaan, n. 25 minuuttia. Valuta ja huuhtele. Hienonna valkosipuli, pilko purjo renkaiksi ja suikaloi porkkana kuorimaveitsellä ohuiksi suikaleiksi. Kuumenna tilkka öljyä pannulla, lisää sienet ja valkosipuli, kääntele hetki niin, että molemmat kypsyvät. Lisää ohrasuurimot ja kasvikset. Pyörittele hetki ja lisää kerma ja vesi. Anna hautua hetki niin, että kasvikset ehtivät hiukan kypsyä. Mausta ja tarjoile.


Kaksi maukasta kasvisruokaa täydensivät toisiaan: kevyt ja raikas kyssäkaali sai kirpeyttä ja särmää omenasta ja homejuustosta ja täyteläinen ohratto piti huolen, että vatsa täyttyi.

Männä viikonloppuna piipahdettiin Oulusa. Onnekseni sain pikakutsun paikkaamaan kotikaupunkini Oralin rivejä Likkojen Lenkki - liikuntatapahtumaan. Loistavassa säässä lenkkeili yli 2600 naista. Osa oli panostanut pukeutumiseen: mukaan oli eksynyt Röllipeikkoja, morsiamia, ampiaisia ja ties mitä. Huonohampaiset Uuno Turhapurot olivat erityisen kiinnostuneita Oralilaisten palveluista. Eipä tuhraan paidassa lukenut: elämä hymyilee! Ja hymy oli herkässä koko reissun ajan! Tuure Kilpeläisen ja Kaihon karavaanin letkeät lattarirytmit saivat tanssijalan vipattamaan. Erittäin hyvin järjestetty tapahtuma; tällä porukalla olemme valmiita lähtemään uudelleen!


Hyvin ansaittua illallista nautittiin ravintola Toripoliisin viihtyisässä takahuoneessa. Palvelu oli iloista ja reipasta. Kohtuuhintaiset runsaat annokset olivat maukkaita ja kelpo viinilistalta testattiin ja hyväksi havaittiin Marques de Monistrol Vintage 2009 cava. Itävaltalainen gruner veltliner ei ollut sekään hassumpi. Valitsemani australialainen Hewitson Gun Metal riesling oli nimensä mukaisesti erittäin petrolinen ja tuhti valkoviini. Jakanee mielipiteet, itse tykkäsin.



Lohisalaatti.


Poroburger. 


Tomaatti-mozzarellasandwich.

Erittäin hauska, liikunnallinen viikonloppu huippuseurassa, uusien ystävien kanssa! Tästä on hyvä jatkaa.

2 kommenttia:

  1. Ai että - bongasi Tuuren täältä - minä niin kovin pidän heidän musiikistaan.... varsin herkullisen näköistä täällä on kyllä muutenkin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuurella ja kumppaneilla on hyvin positiivinen vire ja lavaesiintinen on rentoa.

      Poista