sunnuntai 4. elokuuta 2013

Täytetyt kesäkurpitsat kahdella tapaa

Loppukesä on ehdottomasti parasta aikaa lähiruokarintamalla. Tälläkin leveysasteella paikallinen sato alkaa kypsyä ja ihan kohta saa taas maissintähkiä ja kurpitsoita. Moni on laukannut viime päivät metsissä erilaisten ötököiden syöttinä ja toiset ovat uurastaneet plantaaseillaan. Mikäli kumpikaan ei tule kyseeseen, arkiaamupäivisin torilta saa parhaat saaliit.



Täytetyt kesäkurpitsat kahdella tapaa

3 keskikokoista kesäkurpitsaa

Sienikasvistäyte

1 l kantarelleja
1 sipuli
1/2 solovalkosipuli
1/3 kurpitsan sisuksesta
kourallinen pinaattia
öljyä
suolaa, pippuria
cayennepippuria, muskottipähkinää
tuoretta basilikaa, timjamia
juustoraastetta
parmesaania


Jauhelihatäyte

400 g naudan paistijauhelihaa tms.
1 punasipuli
1/2 solovalkosipulia
1 tölkki kokonaisia tomaatteja
2 rkl tomaattipyrettä
1/3 kurpitsan sisuksesta
kourallinen pinaattia
öljyä
suolaa, pippuria
cayennepippuria
basilikaa, timjamia
juustoraastetta
parmesaania

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäin ja kaavi kesäkurpitsoista sisus pois niin, että jäljelle jää n. 1/2-1 cm paksuudelta kurpitsalihaa.
Puhdista sienet, pilko niitä hiukan ja haihduta ensin kuumalla pannulla enin kosteus pois. Lisää öljyä, silputut sipulit ja kuullota. Pilko 1/3 kurpitsansisuksesta karkeiksi paloiksi ja lisää joukkoon. Pilko pinaattia hiukan ja heitä joukkoon. Mausta.

Ruskista jauheliha pannulla (haihduta ensin enin neste kuivalla kuumalla pannulla) öljyssä. Lisää silputut sipulit, sitten 1/3 kesäkurpitsan sisuksesta. Lisää tomaattpyre ja tölkkitomaatit liemineen. Painele tomaatteja pienemmäksi puulastalla. Lisää pilkottu pinaatti. Mausta.

Ripottele kesäkurpitsan puolikkaille suolaa ja hiukan juustoraastetta. Täytä puolet kurpitsoista sieni- ja puolet jauhelihatäytteellä. Ei haittaa, jos täytteitä jää tähteeksi; ne sopivat hyvin vaikka pastakastikkeeksi tai hyvän leivän kanssa. Ripottele pinnalle silputtua timjamia ja basilikaa (niitä kannataa sekoittaa myös täytteeseen). Hiukan juustoraastetta ja lopuksi ohueksi vastaraastettua parmesania. Kypsennä n. 180 asteessa 25 minuuttia, kunnes juusto on hiukan ruskistunut. Koristele basilikasilpulla.



Sisuksen poistin melonipallojen tekoon tarkoitetulla työkalulla. Microplane on ohittamaton raastin niin sitruunankuoren kuin parmesaaninkin raastamisessa (Mm. Chez Marius myy).


Jauhelihatäytteisissä maku oli täyteläisempi. Luulin tehneeni pientä evästä useammaksikin päiväksi, mutta jonnekin nämä hävisivät niin, että hädin tuskin ehdin itse maistaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti