maanantai 29. elokuuta 2011

Hyydykekakkuja

Lakkiaisten kakkuohjeita on kyselty; koetan niitä tänne päivitellä. Yritin matkan varrella dokumentoida ne varsin tarkasti, mutta loppua kohti se jäi kiireessä hiukan ylimalkaisemmaksi. Osa on onneksi vielä muistissa. Tarkempia teko-ohjeita voi kysellä, tässä yritän muistaa oleellisimmat asiat. Juhliin tein siis 9 kakkua (kuutta erilaista laatua), niin päätin, että teen kaikki gluteenittomana, koska menisin kuitenkin sekaisin, mikä on mitäkin.



Melkeinpä kaikkia pääsin itsekin maistelemaan, ja kommenttejakin on saatu ,ja lukijoiden vinkkejä ja kommentteja otetaan aina mielellään vastaan!

Brownies-pohja 2 kpl

Tämä ohje on alkujaan Kinuskikissan sivuilta, mutta muutin sen gluteenittomaksi.

250 g voita
140 g tummaa suklaata
4 dl sokeria
ripaus suolaa
2 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
4 dl gluteeniton jauhoseos (Semper fin mix)

Sulata voi ja suklaa kattilassa. Sekoita kevyesti vatkatut munat sokerin joukkoon ja lisää voi-suklaaseos, lopuksi kuivat aineet. Levitä irtopohjavuokiin, joiden pohjalla leivinpaperi ja reunat voideltu. Paista 175 asteessa 15 minuuttia.

Tyrnihyydykekakku

Bavarois-hyydykejauhetta ei ole valitettavasti myytävänä kaupoissa, sain sitä hankittua kondiittorin kautta, kuten aiemmin Harjoituskakku-postauksessa kerroin. Vaikka sekin sisältää liivatetta, rakenne on jotenkin pehmeämpi, ilmavampi ja suussa sulavampi.

1 l kermaa
1 pss Bavarois-hyydykejauhetta
1.2 dl tyrnimehua (sokeriton)

 

Mustaherukkahyydykekakku

1 l kermaa
1 pss Bavarois-hyydykejauhetta
1.2 dl mustaherukkamehua
0.6 dl limemehua

Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita bavarois ohjeen mukaan kylmään veteen ja sen jälkeen kermavaahtoon, sekoita joukkoon mehu ja kaada kostutetun kakkupohjan päälle irtopohjavuokaan. Voit pakastaa kakun tässä vaiheessa.

Mustaherukkatäytteessä jaa kermavaahto-bavarois seos kahteen osaan ja mausta toinen mustaherukkamehulla ja toinen limemehulla. Laita vuokaan kerroksittain.


Tämä oli oma suosikkini; vaikka käyttämäni mustaherukkamehu on imelää kuten Bavarois, yhdistämällä siihen tuota limemoussea maku oli kohdallaan. Vaikka taas luulisi, että tyrnin hapokas maku tulisi tällaisessa kakussa hyvin esiin, se minusta jäi aavistuksen pliisuksi. Kuvan mustaherukkakakku oli siis kaikkinensa pakastimessa. 

Bavaroisin voi korvata liivatelehdillä, ja osan kermasta voi korvata rahkalla tai tuorejuustolla. Esim. Rouva Veen kakut-blogissa Caipirinhamoussen ohje, jonka tällaiseen hyydykekakkuun laittaisin kaksinkertaisena:

8 dl kermaa
400 g rahkaa tai tuorejuustoa
2 dl glukoosia (sokerikin käy, glukoosi antaa täyteläisemmän maun)
120-160  ml limemehua
6 liivatelehteä (5 saattaisi riittää)

Tästä saa jo ison kakun. 

Tyrnihyytelö
2.5 dl tyrnimehua
2 dl sokeria
2.5 liivatetta

Kuumenna mehu ja sokeri, kunnes sokeri sulaa. Jäähdytä. Kuumenna tilkka mehua ja sekoita siihen liotetut liivatteet, sekoita mehun joukkoon ja valuta varovasti kakun päälle. Jäisen kakun päällä hyytyy nopeasti.

Mustaherukkahyytelö

3.5 dl mustaherukkamehua (sokeroitu)
3-4 liivatetta

Tee samaan tapaan kuin tyrnihyytelö.

Liivatteeton vadelmahyydykekakku

Kinuskikissan ohjetta mukaillen tein liivatteettoman hyydykekakun, kun tarvittiin sellainen vaihtoehto esim. kasvissyöjiä varten. Pohja oli myös brownies-pohja. Saattaa olla, että kakussani oli enemmän tätä täytettä, mutta samassa suhteessa.

3 dl kuohukermaa
1 ½ dl Multi-hyytelösokeria
1 prk kuningatarrahkaa
1 prk tav. rahkaa
pieni rasia pakastevadelmia

Vaahdota 2.5 dl kermaa vaahdoksi, lisää rahkat. Kuumenna puoli desiä kermaa hyytelösokerin kanssa paketin ohjeen mukaan, anna jäähtyä hiukan ja lisää massa joukkoon, sekä vadelmat. Kaada kostutetun kakkupohjan päälle ja anna hyytyä. Kun kakku on hyytynyt, koristele tuoreilla vadelmilla ja tee hyytelö vadelmamehusta ja hyytelösokerista ja peitä sillä vadelmat.

Tämän kakun kohdalla tapahtui kumma vuotoilmiö; kylmiön lattialle valui ruskeaa siirappia ainakin desin verran. Koska kakkuja oli riittävästi, en laittanut juhlapöytään. Seuraavana päivänä poistin reunuksen ja testasin kakkua; edelleen kiinteä rakenne, eikä maussakaan ollut mitään vikaa. Mystinen juttu, ehkä sitten nuo pakastevadelmat aiheuttivat tuon poistuman? Samanlaista ongelmaa ei ole koskaan ollut liivatteen kanssa.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti