tiistai 11. huhtikuuta 2017

Andalusian auringossa ja Muhammara-tahna

Andalusian auringossa, kulinaristiretkiä Jerezistä Jerusalemiin, kirjoittanut ja kuvannut Andalusian auringossa-blogin Erja Ariela Säkkinen. Pitkästä aikaa keittokirja, jossa on roppakaupalla innostavia reseptejä! Ja juurikin niistä makumaailmoista, joista olen tällä hetkellä kiinnostunut. Kirjan kuvat ja ulkoasu ovat värikylläisiä ja houkuttelevia, olisinpa minäkin tuolla! Seurasin kirjan matkaa jo facebookissa, mutta paperisena ja valmiina tarinat, kuvat ja reseptit heräsivät todella henkiin, käsin kosketeltavina. Suosittelen tätä teosta lämpimästi! Ehdin kokeilla vasta yhden reseptin, mutta lisää on tulossa.

Nyt on vaihteeksi taas vaihe, jolloin blogi päivittyy harvakseltaan. Pakko tehdä valintoja, mitä ehtii ja mitä pystyy tekemään. Eikä harrastuksesta halua ottaa stressiä. Näillä mennään, toivotaan, että kevään mittaan tilanne korjautuu! Pääsiäiseksi on kyllä pitkästä aikaa monenlaisia ruokasuunnitelmia, kuten lampaan paistin savustusta. Sen kylkeen Andalusian auringosta löytyy monta reseptiä, katsotaan, mitkä niistä päätyvät lautaselle.

Muhammara on syyrialainen tahna paahdetusta paprikasta. Se maistui juurikin siltä, kun osasin aavistaa, oikeastaan paremmalta! Tahnaa maisteltiin punaviinipruuvissa vasta paistetun juurileivän kanssa. Tämän vuoksi korvasin tuoreen valkosipulin kuivatulla ja chilin cayennepippurilla, jottei maut olisi liian hallitsevia. Iloisesti yllätyin, kuinka hyvin varsinkin Uusi-Seelantilaiset Pinot Noirit natsasivat näiden makujen kanssa. Pieni naposteltava antaa viineistä aina uutta informaatiota ja kenties sen perusteella voi päätellä, mikä pruuvin viineistä sopisi parhaiten aterialle.

Muhammara

3 punaista paprikaa
100 g saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi
1/2 chiliä
1 reilu rkl tuoretta persiljaa hienonnettuna
1/2 tl juustokuminaa
1/2 tl korianterinsiemeniä jauhettuna
1/2 tl paprikaa
1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl granaattiomenasiiappia (etnisistä kaupoista)
1/2 sitruunan mehu
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Paahda paprikat grillissä tai uunissa grillivastuksen alla, kunnes mustuvat. Peitettynä tai muovipussissa jäähtyessään kuori irtoaa helposti. Paahda juustokumina, korianteri ja paprika pannulla ja sekoita öljyyn. Laita kaikki aineet blenderiin ja surauta sileäksi. Tarkista maku. Laita ainakin tunniksi kylmään, tahna paksunee ja maustuu. Omani nakkasin pakastimeen, kun se oli kiireesti saatava jäähtymään. Koristele persiljalla ja rouhaise mustapippuria myllystä tahnan päälle ennen tarjoilua.

Tahna oli siis älyttömän ihanaa! Sitä tuli reilu satsi, onneksi! Ja epäortodoksisesti sitä nautittiin myös broileri-quesadillojen kera, hyvin passasi!

paprika tahna



4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkistä! Rakastan keittokirjoja, mutta tuo puuttuu. Herkullisen näköinen tahna, täytyypä kokeilla.

    VastaaPoista
  2. Uusi-seelantilanen PN on yksi suursuosikkejani - nimenomaan sen vuoksi, että se käy ruokieni makumaailmaan niin hyvin :-)

    Ihana kuulla, että kirja on mieluinen <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä on kiitos, reseptitestaukset jatkuvat pääsiäisenä! Ja niin tykkään noista kuvista, värimaailmasta, värikylläisyydestä <3

      Poista