sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Täytetty avokado

Täytetty avokado, retroruoka, on tehnyt uuden paluun! Tämä resepti sopii hyvin vaikka Itsenäisyyspäivän aterialle, alkuruuaksi tai noutopöytään. Perinteinen savolainen talkkuna toimii avokadon kanssa paremmin kuin hyvin!

Viime viikonloppun tuli taas käytyä perinteisillä joulumessuilla. Eniten meitä siellä kiinnostaa kaikki ruokatarjonta, mausteet, juustot jne. Kolme vuotta vanhaa parmesania ostetaan aina Italian pojilta, on se vaan niin hyvää! Vaikka hinta kyllä jo vähän kirpaisee, se on kallistunut vuosi vuodelta. Tänä vuonna oli Kurkikylän savolaesta talakkunoo myytävänä ja maistiaisina. Olen ollut vähän nihkeä tuon talkkunan suhteen, enkä ole erikoisemmin välittänyt talkkunahyveestä; marjarahkakermajälkiruuasta, johon on lisätty talkkunaa. Sitä sai toistuvasti eräässä työpaikassani vuosia sitten. Mutta tämä rouheinen talkkuna, lämpimänä puurona kunnon voinokareen kanssa, sehän oli oikein hyvää! Niinpä pari pussillista lähti mukaan, ja päässä syntyi jos jonkinlaista ideaa.

Savolainen talkkuna on ohraa, jota on ensin paistettu ja kuulemma kolmeen kertaan keitetty. Se on siis kypsää, ja sopii sellaisenaan vaikkapa jugurtin sekaan. Ihan kotimaista superruokaa siis. Talkkunaa saa jauhoina tai tällaisena vähän karkeampana. Puuro valmistuu helposti, kiehuvaan veteen lisätään talkkuna ja suola, virta katkaistaan ja puuro jätetään hautumaan. Helppoa!
Talkkunasta enemmän täällä, muualla Suomessa käytetään muitakin viljoja ja ainesosia. Talkkunassa on omintakeinen maku, varmaankin tuosta paistamisesta tai kuivaamisesta johtuen. Ulkonäkö muistuttaa rouhittua tattaria, siksi talkkuna meinaa taipua suussa aina tattariksi. Tattari- tai ohrahelmiohjeita kannattaakin kokeilla tattarista, tai jos tattaria ei ole saatavissa, noilla edellä mainituilla voi korvata tämän ohjeen talkkunan. Kun jättää smetanan pois, tai korvaa kasvisvalmisteella ja pekonin tilalle rouhii (suola)pähkinöitä, saapi ihan vegaanisen alkupalan.


Täytetty avokado
kahdelle

1 kypsä avokado
talkkunapuuroa pari dl, vaihtoehtoisesti kypsennettyä tattaria tai ohrahelmiä
suolaa, pippuria, cayennepippuria, tilkka balsamiviinietikkaa
1 sitruuna
smetanaa
paketti pekonia tai rouhittua (suola)pähkinää
granaattiomena

Levitä pekonisiivut uunipellille leivinpaperin päälle ja laita pelti uuniin. Kytke uuni 180-200 asteeseen ja kypsennä, kunnes pekonit ovat rapsakoita, noin 20 minuuttia. Nosta talouspaperin päälle valumaan.
Halkaise avokado, poista kivi ja laita puolikkaat tarjoilulautasille, ripottele päälle suolaa, pippuria ja sitruunan mehua. Mausta talkkunapuuro (tai ohra tai tattari) suolalla, pippurilla ja tilkalla balsamiviinietikkaa. Nosta puuroa avokadon puolikkaalle ja päälle teelusikallinen smetanaa. Ripottele päälle pekonisilppua, tai pähkinärouhetta, granaattiomenan siemeniä ja tilkka granaattiomenan mehua ja rouhi päälle vielä mustapippuria.

täytetty avokado

Talkkunalla täytetty avokado oli ihanaa! 


Tein kaksi virhettä tämän herkun suhteen!


Virhe nro 1: talkkuna näyttää tosi valjulta tässä ympäristössä!
Virhe nro 2: ostin vain yhden yhden avokadon, oli niin hyvää, että olisin syönyt lisää!

9 kommenttia:

  1. Oho minkä herkun sait aikaiseksi talkkunasta. Eipä olisi itselle tullut mieleen.

    VastaaPoista
  2. No nyt on kyllä yllättävä ruoka. Oliskohan noin kokeilunhaluinen...?

    VastaaPoista
  3. Aika jännä yhdistelmä, fuusiokeittiö :) Näin niitä uusia yhdistelmiä syntyy!

    VastaaPoista
  4. Vitsit miten mahtavan kuuloinen yhdistelmä! Kävin itsekin joulumessuilla :)

    VastaaPoista
  5. Eipä ole tullut mieleen täyttää avokadoa puurolla, kaikenlaisella meksikolaisella kylläkin on :)

    VastaaPoista
  6. Mä en tiennyt että täytetty avokado on retroruoka! Jännä yhdistelmä, talkkunaa kun ei tule oikein käytettyä. Ehkä pitää kehittää siitä jotain :)

    VastaaPoista
  7. Nyt on jännä idea! Talkkuna ei ollenkaan kuulu minunkaan keittokomeroni vakioihin, mutta tätä varten sitä voisi ostaakin!

    VastaaPoista
  8. Onpa mielenkiintoinen yhdistelmä, talkkuna on minullekin hyvin vierasta :)

    VastaaPoista
  9. minen oo talkkunalle lämmennä yhtään, mutta kyllähän se on pakko myöntää että kiinnostavalta tuo sun viritelmäs kuulostaa!

    VastaaPoista