sunnuntai 10. tammikuuta 2016

Maukasta kasvisruokaa

Rakastan kotimaisia juureksia. Niistä saa koottua koko aterian tai maukkaan lisukkeen liha- tai kalaruoalle. Maa-artisokka, kurpitsat, juuriselleri, kyssäkaali, palsternakka, unohtamatta punajuurta, porkkanaa ja perunaa. Jos ideat loppuvat kesken, Tommy Myllymäen kasviskeittokirjasta löytyy toinen toistaan herkullisempia reseptejä. Ostin kirjan ruotsinkielisenä painoksena ja sittemmin sain suomennoksesta arvostelukappaleen. Toimii molemmilla kielillä. Harvoin on keittokirjaa, josta lähestulkoon kaikkia reseptejä voisin kokeilla. Tämän kirjan reseptit ovat herkullisia ja varsin simppeleitä, veden kielelle herauttavia. Joulun alla testasin paria reseptiä, kyssäkaalia voissa sekä juuriselleriä sinihomejuuston ja saksanpähkinäkastikkeen kanssa. Aiemmin on tullut tehtyä montaa muuta, kuten gratinoituja herkkusieniä, jotka olivat todellista herkkua! Suosittelen kirjaa lämpimästi!
Tommy Myllymäki on Ruotsin kokkien kermaa ja on menestynyt kansainvälisissä kokkikilpailuissa, hän mm. kuului Ruotsin kokkimaajoukkueeseen, joka viime vuonna voitti MM-pronssia Bocuse d'Or-kilpailussa.
Ohjeet ovat neljälle muun ruoan lisukkeena.

Juuriselleriä sinihomejuuston ja saksanpähkinäkastikkeen kera

400 g juuriselleriä
100 g babypinaattia
100 g sinihomejuustoa

saksanpähhkinäkastike

2 rkl sherryviinietikkaa (käytin tavallista viinietikkaa)
5 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä (käytin oliiviöljyä)
50 g paahdettuja saksanpähkinöitä karkeaksi rouhittuna

Kuori juuriselleri ja leikkaa n. 3 cm kuutioiksi. Keitä pehmeiksi napakoiksi kevyesti suolatussa vedessä, jäähdytä huoneen lämpöisiksi. Selleri kypsyy vielä jäähtyessään. Sekoita viinietikka, öljy ja saksanpähkinät kastikkeeksi. Kääntele juuriellerikuutiot ja pinaati kastikkeessa ja murustele joukkoon sinihomejuusto. Mausta suolalla.
Sopii pihvin kaveriksi mutta myös muun liharuoan lisukkeeksi.

Kyssäkaalia voissa muskottipähkinän ja persiljan kera

400 g kyssäkaalia
3 rkl vettä
75 g voita
1 banaanisalottisipuli hienoksi silputtuna (tai mietoa sipulia pienen sipulin verran)
hyppysellinen hienoksi raastettua muskottipähkinää
tuoretta silopersiljaa hienoksi silputtuna
suolaa

Kuori kyssäkaali ja leikkaa reiluiksi paloiksi. Keitä kevyesti suolatussa vedessä muutama minuutti, kunnes ovat pehmeitä (mieluummin al dente). Kuumenna 3 rkl vettä keihuvaksi ja lisää joukkoon voi pienissä erissä vatkaten niin, että muodostuu emulsio. Lisää banaanisalottisipulisilppu ja kyssäkaalipalat. Anna hautua hetki, lisää muskottipähkinä ja persiljasilppu, mausta suolalla.
Sopii mm. broilerille, sianlihalle ja kalaruoille.



Juuriselleriä, pinaattia ja homejuustoa. Herkullista!


Kyssäkaali oli näin laitettuna ihanaa! Persilja puuttui tällä kertaa, korvasin sen sitruunatimjamilla. Kyssäkaali on hyvää myös raakana, vaikkapa raastettuna.

2 kommenttia:

  1. En ole koskaan maistanut kyssäkaalia. En ymmärrä miten niin onkin päässyt käymään. Taidan kokeilla kyssäkaalia lähiaikoina. Pidän monista kaalilajeista paljon, joten luottavaisin mielin kauppaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyssäkaali on todella hyvää ja monikäyttöistä, suosittelen!

      Poista