maanantai 21. syyskuuta 2015

Mehevä mustikkapiirakka vuohenjuustolla

Mustikkapiirakkareseptejä on melkein yhtä monta kuin on leipojaa. Kuka tykkää pullataikinapohjasta, kuka muropiirakasta. Usein valttikorttina on helppous. Tämä mehevä mustikkapiirakka on helppo ja nopea valmistaa. Ohjeen esikuva on raparperipiirakka, jota vähän tuunasin.  Piirakan juju on vuohenjuustossa ja rosmariinissa, joiden maku sopii hyvin mustikan kaveriksi, muttei ole hyökkäävä. Jos et jostain syystä tykkää vuohenjuustosta, sen voit korvata kermaviilillä. Vuohenjuustoa suosittelen kuitenkin kokeilemaan, se ei lyö yli vaan maistuu vienosti, hienostuneesti. Piimän sijasta käy jokin muukin hapanmaitotuote, itse käytin päiväyksen ylittänyttä rahkaa vedellä notkistettuna, kun piimää ei ollut. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta ne hyvin. Isommassa vuokassa piirakasta tulee matala, omani tein pieneen korkeareunaiseen vuokaan (n. 20 x 30 cm), jolloin piirakasta tulee korkea ja palat ovat enemmän leivosmaisia.


Mehevä mustikka-vuohenjuustopiirakka n. 20 palaa

Muruseos

250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia

Pohjataikina

2 dl piimää tai vastaavaa
1 kananmuna
3/4 muruseoksesta

Täyte

noin litra tuoreita mustikoita
200 g pehmeää vuohenjuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl raastettua sitruunankuorta

koristeluun tuoretta rosmariinia

Sulata voi. Hienonna rosmariini. Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Ota neljäsosa muruseosta toiseen astiaan. Lisää 3/4 muruseosta kananmuna ja piimä, sekoita. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle mustikat.
Raasta pestyn sitruunan kuori.Notkista ensin vuohenjuustoa tilkalla rahkaa, sekoita sitten kaikki aineet hyvin keskenään ja kaada mustikoiden päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.
Paista 175 asteessa (kiertoilma) noin 45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja pinta on saanut väriä. Ripottele valmiin piirakan päälle hienonnettua rosmariinia. Parhaimmillaan samana päivänä, jäähtyneenä.




Viimeistä palaa myöten. Idean vuohenjuuston ja mustikan yhdistämisestä sain vuohenjuusto-mustikkaleivistä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti