torstai 27. elokuuta 2015

Hapanjuureen tehty patonki

Tuoretta hapanjuureen leivottua patonkia. Rapea kuori ja juureva maku! Tämä patonki ei ole mitään mautonta höttöpullaa! Luottoleipäohjeeni hapanjuureen leivottu leipä sai patongeista vakavan kilpailijan.
Leipää leipomalla säästää helposti pitkän pennin. Jauhojen lisäksi ei juuri muuta tarvita, paitsi se juuri tai hiivaa. Kun elättää hapanjuurta jääkaapissaan, pärjää ilman hiivaakin. Jauhoja vaihtelemalla, pähkinöitä tai hiutaleita lisäämällä perusleipään saa vaihtelua. Meillä ei tänä vuonna ole ostettu kaupan leipää, sillä leipäinnostuksen myötä kaikki leipä leivotaan itse ruisleivästä lähtien. Turhaan leipää kartetaan sillä hapanjuureen tehty leipä ruisleivästä puhumattakaan sisältää enemmän hyviä hiilihydraatteja kuin vaikkapa pasta tai riisi. Patongit ovat mukavaa vaihtelua ja nämä rapeakuoriset, sopivan sitkeät patongit saivat raadilta kovasti kehuja. Maukkaan leivän päälle ei tarvitse laittaa edes voita kyytipojaksi. Ohje on mukaeltu Martin Johanssonin kirjasta Juurevaa leipää.
 
Patongit 6 kpl
 
esitaikina:
 
1.5-2 dl (n. 150 g) hapantaikinajuurta (rukiinen)
2.5 dl (150 g) vehnäjauhoja (Manitoba cream)
2.5 dl spelttijauhoja
2.5 dl ruisjauhoja
8 dl haaleaa vettä
 
Sekoita esitaikinan ainekset ja jätä  kelmun alle huoneen lämpöön muutamaksi tunniksi, kunnes kuplii kunnolla. Sitten lisää esitaikinaan:
 
8 dl (650 g) vehnäjauhoja ja vaivaa talouskoneella n. 10 minuuttia, lisää
1.5 rkl (20 g) merisuolaa ja vaivaa toiset kymmenen minuuttia nopeammalla teholla
 
Laita taikina öljyttyyn kannelliseen astiaan ja anna kohota kaksinkertaiseksi. Taikinaa voi venyttää muutaman kerran kohotuksen aikana nostamalla reunasta ja taittamalla toiseen reunaan, neljältä suunnalta. Kun taikina on kohonnut, kaada se reilusti jauhotetulle leivinalustalle ja jaa 6 osaan. Painele ilmakuplat pois ja nipistele palloksi. Anna levätä 20 minuuttia ja muotoile patongeiksi. Nosta kohoamaan leivinpaperin päälle, nosta leivinpaperia patonkien väliin koholle niin, että patongit säilyttävät muotonsa. Kohota, kunnes taikina pysyy kimmoisana sitä sormella painaessa, 1-2 tuntia.
 
Lämmitä uuni 250 asteeseen (kiertoilma)ja laita uunin pohjalle vesiastia. Tee muutama viilto patonkien pintaan terävällä veitsellä tai partakoneen terällä. Paista patonkeja 20-25 minuuttia. Todennäköisesti joudut paistamaan patongit kahdessa erässä, laita paistoa odottavat patongit jääkaappiin. Anna jäähtyä ritilällä. Säilytä patongit ja leivät ilmavasti, vaikkapa kevyesti foliolla peitettynä leikkuulaudalla. Muovipussissa leipä menettää rakenteensa ja makunsa. Hapanjuureen leivottu leipä säilyy hyvänä jopa viikon.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti