maanantai 20. lokakuuta 2014

Reilu kahvitauko ja kilpailu!

Juuri nyt vietetään Reilun kaupan viikkoa, jonka tarkoitus on muistuttaa meitä Reilun kaupan toiminnasta ja siitä, miten omilla ostosvalinnoilla voi vaikuttaa. Tänä vuonna teemana on kahvi, suomalaisten lempijuoma. Hauskaa, että maailmaa voi parantaa juomalla kahvia!

Reilun kaupan tavoite on turvata kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden toimeentulo ja antaa näin mahdollisuus päättää omasta tulevaisuudestaan. Reilu kauppa tähtää siis köyhyyden vähentämiseen.

Kaukana on pula-aika, jolloin tavallisella suomalaisella ei ollut varaa kahviin ja sille keksittiin korvikkeita. Niin oltiin totuttu tuohon kuumaan ja virkistävään juomaan, että ilman ei tahdottu pärjätä. Mahtoi ne korvikekahvit maistua oudolta, mutta sitäkin paremmalta se aito juoma, johon pavut jauhettiin käsipelissä ja kahvi kiehautettiin pannulla, liedellä. Lapsuudessani kahvit ostettiin jo jauhettuna, eikä kahvinkeittimiä juuri vielä ollut, mutta muistan, että kaupassa myytiin kahvin selvikkeitä; vaaleita pieniä liuskoja, joita pari heitettiin pannuun ja sitten odoteltiin sakan laskeutumista. Pula-ajoista lähtien kahvia on pidetty arvossaan ja vielä vuosikymmentenkin jälkeen sitä parempaa mokkaa säästeltiin ja vieraille kiehautettiin sumpit siitä halvemmasta laadusta. Kahvipaketti oli tervetullut tuliainen, varsinkin, kun vieraille oli aina tapana keittää kahvit. Mutta mitenkäs tänään? Paketin laadukasta kahvia saa muutamalla eurolla ja valikoimaa on enemmän kuin koskaan. Ruokamenoissa, vaikka kahvia nauttisi monta kupillista päivässä, kahvin osuus on vaatimaton. Miksei siis valitsisi saman tien sitä Reilun kaupan kahvia, jonka hinta on vain hiukan enemmän niihin tarjouskahveihin nähden? Samalla voi nauttia kahvistaan hyvillä mielin, kun tietää että pienviljelijän tilalla ei ole käytetty lapsityövoimaa vaan lapset saavat mahdollisuuden koulutukseen ja näin parempaan elämään.

Meiran Reilu kahvi on muuten Suomen ensimmäinen Reilun Kaupan kahvi. Pakko myöntää, että tämän jutun yhteistyön myötä maistoin sitä ensimmäistä kertaa ja yllätyin iloisesti: hiukan perinteistä aavistuksen tummempi paahto; piristävä vaihtoehto kaavoihin kangistuneelle. Löytyy jatkossakin ostoskoristani.

Ja kyllä, entisaikainen kahvittelu ja kyläily pitäisi taas nostaa kunniaan. Ei saisi olla niin kiire, etteikö ehtisi piipahtaa kahvilla ystävän tai naapurin luona, samalla kuulumisia vaihtaen. Ja useimmiten kupillinen satunnaiselle vieraalle maistuukin, eikä kyytipojaksi kovin ihmeitä tarvitse; palanen leipää, pari keksiä tai vaikka korppu, unohdettu kahvipöydän herkku.
Töissä tulee kahviteltua; useimmilla lienee kaksi kahvitaukoa työpäivän aikana. Silloin vaihdetaan kuulumisia työkavereiden kanssa, keskustellaan päivänpolttavista asioista, rentoudutaan hetki ja usein nauretaankin. Välillä kupposen kanssa nautitaan jonkun leipomista herkuista.
Mutta minusta ylivoimaisesti paras kahvihetki on aamukahvi, kiireettä, rakkaan kanssa nautittuna. Yksinkertaisesti voileipä tai kaksi. Kahvi mustana, tai kuten nyt vuosikymmenten jälkeen uusille tavoille oppineena, maitotilkan kanssa. Toki iltapäiväkahvilla ne silloin tällöin nautitut perinteiset makeat kahvipöydän herkut; kuivakakut, pikkuleivät ja täytekakkukin huutavat seurakseen kahvikupposta, mutta se aamun ensimmäinen kupillinen on silti se reilusti parhain!
Kilpailu:
Miten sinä nautit kahvisi? Kotona vai kahvilassa, yksin vai ystävän kanssa? Millä herkuttelet kahvin kanssa? Kerro, miten viettäisit oman Reilun kahvitaukosi: Reilun Kaupan viikolla (20-26.10.14) kommenttinsa jättäneiden kesken arvotaan kilpailupalkintona Meiran Reilua kahvia.


Jaettu ilo on kaksinkertainen. 


Aamukahvit rakkaan kanssa, molemmille maukkaat voileivät. Parhautta.

Toinen todellisuus: blogikuvausta rempan keskellä.
Suosikkikahvinsa voi valmistaa monella tapaa. Äidin piimäkakusta riittää isollekin porukalle.Yhteistyössä


20 kommenttia:

 1. Ihana kirjoitus! Nyt alkoi vaan tekemään mieli tuota piimäkakkua.. ;)

  VastaaPoista
 2. Olipa kiva postaus. Kahvitunnelmointia, tuli mieleen hetkiä omasta lapsuudesta. Korput!! Miksei niitä tule enää ostettua?
  Mun mies ei juo kahvia, joten paras kahvittelutuokio lienee sitten siskon kanssa, kiireettömästi, samalla maailmaa parantaen. Ja jotain herkkua syöden - vaikka tuota piimäkakkua :P

  VastaaPoista
 3. Ilman kahvia ei kyllä tulisi päivästä mtn. Arkisin kahvihetki on lähinnä töissä koneen ääressä, tilkalla rasvatonta maitoa. En kaipaa kahvin kanssa mitään syötävää-> kofeiini, se on aamupalani vkoilla :) Mutta viikonloppuaamuina lenkin jälkeen maistuu rauhallinen aamupalahetki, ja pari kuppia kahvia. Toki juhlissa herkuttelen kahvin kanssa sitten jotain makeaa tai suolaista. lamerinquecit@gmail.com

  VastaaPoista
 4. Viettäisin sen rauhassa aamulla herkkuja nautiskellen =). Mukaan arvontaan!
  siinatar@gmail.com

  VastaaPoista
 5. Kotona voileivän kera :) Mukana arvonnassa!
  netteri@gmail.com

  VastaaPoista
 6. Vaikka olenkin pääasiassa tee-ihminen, maistuu metsässä voileipä ja kahvi koiraharrastuksen parissa!

  VastaaPoista
 7. Parhaat kahvihetket ovat viikonlopun päiväkahvit kera pienen makean herkun, tai sitten ne kesäiset kahvit veneellä.
  Arvonnassa mukana.
  mirjamarjaa@gmail.com

  VastaaPoista
 8. Päiväkahvi on ihaninta suklaakonvehdin kanssa, oi nam! <3 Ja tietysti kera kaverin ;)

  johanna--r@hotmail.com

  VastaaPoista
 9. Nautin kiireettömistä kahvihetkistä kotona mieheni kanssa.Usein syön joko voileivän tai vesirinkelin kahvin kanssa,mutta maistuupa silloin tällöin joku rahka/kerma leivonnainenkin.
  josjakun(at)yahoo.fi

  VastaaPoista
 10. aamulla työkavereiden kanssa, se se on mukavin arkikahvi. Mieskaverin keittämä kahvi tietysti voittaa kaiken, mutta sitä ei saa aina :)
  maison@luukku.com

  VastaaPoista
 11. Reilua kaffet keittelisin naapurin rouvalle.. Tulis meille pikkuisen koiranpentunsa kanssa..
  bikkenpilttuu@hotmail.com

  VastaaPoista
 12. Mieheni kanssa Reilun kahvihetken viettäisin :)

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 13. Vietän kahvihetkeni milloin missäkin, ja milloin kenenkin kanssa. Tuntuu, että kahvit tulee turhan usein nautittua ns lennossa. Haluaisin viettää Reilun kahvihetken isoäitini kanssa, syöden meidän yhdessä tehtyjä munkkeja ! :) tiiakemppi(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 14. Paras kahvihetki on kiireetön aamukahvi viikonloppuna kera croissantin tai ilman! :)

  VastaaPoista
 15. Mieheni kanssa nauttisin kaikessa rauhassa kahvihetken uunituoreen pullan kera. Mariah-79@suomi24.fi

  VastaaPoista
 16. Oman hetkeni viettäisin parhaan ystäväni kanssa, jutellen kaikkea mahdollista ja nautiskellen kahvista, sekä jostain hyvästä leivonnaisesta. Kahvihetket ystävien kanssa etenkin näin pimeään aikaan antavat valtavan paljon energiaa!
  mmyheartishere@gmail.com

  VastaaPoista
 17. just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)

  VastaaPoista
 18. just blogwalking.. Nice post and have a nice day :)

  VastaaPoista