perjantai 14. helmikuuta 2014

Rocky road kuppikakut

Ystävänpäivä, Valentine's Day, suklaa, samppanja, sydämet, punaiset ruusut = 14.2.
Ystävänpäivää on vietetty Suomessa 80-luvulta lähtien. Meillä se on mielletty tosiaankin ystävänpäiväksi, kun maailmalla vietetään rakastavaisten päivää. Niin tai näin, hyvä syy hemmotella läheisiä ja ystäviä.
Kuppikakkujen ohjeen löysin Kinuskikissalta ja sitä vähän tuunasin sieltä täältä. Tein niistä myös gluteenittomia, mutta tavalliset vehnjäjauhot käyvät myös.
Ohjeesta tulee 24 pientä korkeaa kuppikakkua (Ikean pelti) ja 12 sydämen muotoista (Lidl:n silikonivuoka). VINKKI: Laita taikina isoon pursotuspussiin; muffinssivuokien täyttö on helppoa ja nopeaa.

Rocky road kuppikakut

6 kananmunaa
180 g pehmeää voita
5 dl sokeria
2.5 dl maitoa
7 dl gluteenittomia jauhoja (Semper fin mix)
3 tl leivinjauhetta
4 rkl kaakaojauhetta
2 tl vainljasokeria


Kuorrute

2.5 dl (180 g) tummaa suklaata paloina
n. 180 g voita
1.5 dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 tl vettä/alkoholia

Koristeeksi

vaahtokarkkimakeisia
kuivattuja karpaloita
pähkinöitä
suolahiutaleita
tomusokeria

Vaahdota hetki sokeria ja kananmunia. Lisää todella pehmeä voi ja vatkaa vaahdoksi. Lisää vuorotellen maito ja siivilöidyt vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Vatkaa lopuksi kuohkeaksi, sähkövatkaimella tai talouskoneella. Laita taikina pursotuspussiin ja annostele käyttämiisi muffinssivuokiin. Muffinssipelti paperivuokineen on kätevä, leivonnaiset pysyvät ryhdikkäänä. Paista 175 asteessa 15-20 minuuttia kuppikakkujen koosta riippuen. Anna jäähtyä.

Sulata 75 g voita ja suklaa kattilassa. Lisää kerma ja sekoita. Nosta jäähtymään. Vatkaa loput (pehmeästä) voista vaahdoksi, lisää tomusokeri ja lopuksi nestettä (esim. vaniljan makuista vodkaa) ja vatkaa kuohkeaksi. Lisää joukkoon suklaamassa. Anna jäähtyä hyvin jääkaapissa ja vatkaa vielä kerran kuohkeaksi.
Pilko pähkinöitä, esim pekaani ja hasselpähkinä, pienemmiksi. Levitä kuppikakuille suklaakuorrutetta ja koristele vaahtokarkeilla, karpaloilla, pähkinöillä, ripauksella suolahiutaleita. Viimeistele tomusokerilla.


Kuppikakuista tuli mehukkaita ja kuorrute vie kielen mennessään. Toivottavasti, sillä näistä riitti mukaville naapureilla, luottokampaajalle ja postin tädeille; meidän lähipostissa kun saa niin hyvää palvelua!


Sydämen muotoiset maistuvat vielä paremmalle!


 Sydämellistä Ystävänpäivää kaikille!

5 kommenttia: