maanantai 15. huhtikuuta 2013

Matkoilla Skotlannissa: Stirling

Veri veti taas Skotlantiin. Kun Glasgown tärkeimmät maamerkit tulivat jo viimeksi tutuiksi (postaukset Glasgowsta täällä, ostoksista täällä ja ruoasta täällä), oli aikaa käydä katsastamassa Skotlannin muinainen pääkaupunki ja Yliopiston kampus.
Glasgowsta junat Stirlingiin ja Edinburghiin lähtevät Queen Street Stationilta Jos matkustajia on useampi, kannattaa ottaa ryhmälippu; tässäkin tapauksessa kolme matkusti kahden hinnalla. Puolen tunnin matkalle mahtuu muutama pysähdys.Stirling on ollut merkittävässä asemassa jo 1100-luvulla. Vieressä kulkevan Forth-joen matalin kohta on juuri Stirlingin kohdalla.


Vanha kivisilta, joka sittemmin on rakennettu uudelleen, on kuuluisa Stirling Bridgen taistelusta, Skotlannin ensimmäisestä itsenäisyyssodasta. 


Stirlingin linna on rakennettu myös 1100-luvulla, mutta tulipaloissa tuhoutuneet sisätilat on täysin uusittu. Linnala on hyvät näkymät joka suuntaan.


Linnan vieressä on kaunis vanha hautausmaa.


Vastapäiselle kukkulalle on rakennettu Skotlannin kansallissankarin ja ensimmäisen vapaustaistelijan Sir William Wallacen muistomerkki. Wallace on tuttu suurelle yleisölle Braveheart-elokuvasta, Mel Gibsonin näyttelemänä.


Stirlingin Yliopisto on perustettu vuonna 1967 kauniille paikalle vuoren kupeeseen, noin 10 minuutin bussimatkan päähän keskustasta. 


Kampuksella on lampia, joissa pesii joutsenia ja muita lintuja. Kesäaikaan maisemat ovat varmasti hyvin kauniit. Arkkitehtuuri ei hivele silmää, ja osa ilmeisesti jo huonokuntoisista asuntolarakennuksista ollaankin purkamassa ja tilalle rakennetaan uusia.Koleassa kevätsäässä teki mieli sisälle lämmittelemään ja syömään hyvin. Suosittu Brea oli iltapäivällä vielä lähes tyhjillään, ja pääsimmekin lämmittelemään patterin viereen villapaitoinemme, kun naapuripöydän tytöt istuivat hihattomissa topeissa.Grillatun naudan välikyljyksen (ribeye) valitsin, kun sen päällä oli haggiksella täytetty herkkusieni. Liha oli oikein mureaa, mutta parasta oli pippurinen haggis, perinneruoka, joka on tehty yleensä lampaan keuhkoista, sydämestä, maksasta ja ohraryyneistä pitkään kypsyttämällä. Nuoriso söi cajunmaustetun burgerin ja tomaattirisottoa.
Myöhäisen lounaan tai aikaisen illallisen jälkeen kierreltiin vielä aikamme kaupungilla, jossa sunnuntai-iltana moni paikka oli jo kiinni. Kaupunki on hyvin viehättävä ja siisti vanhoine rakennuksineen. Ehdittiin vielä siemaista lämmikkeeksi kahvit eräässä kahvilassa ennen kotimatkaa. Kauniilla pääosin puusta rakennetulla juna-asemalla koristeellisine räystäslautoineen ja pylväskatoksineen on onneksi lämmin odotustila.


Lammaskatraita on radan varrella vähän välistä. 
Yhden päivän vietimme Edinburghissa, siitä ja pääsiäiskokkailusta seuraavissa postauksissa. 

2 kommenttia:

  1. Great vacation might be your dream. Travel to Bali is not always expensive as there are many international flights providing special rates for early bird booking. There are also many selection of Bali hotels offering special discount rates including Bali villas and budget Bali accommodation

    VastaaPoista
  2. Great vacation might be your dream. Travel to Bali is not always expensive as there are many international flights providing special rates for early bird booking. There are also many selection of Bali hotels offering special discount rates including Bali villas and budget Bali accommodation
    runescape for gold

    VastaaPoista