sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Ostoksilla: Glasgow, Skotlanti


 Shop until drop. Glasgown matkalla tuli luvalla sanoen shoppailtua itsensä uuvuksiin. Nuorisolle vähän vaatetta ja muuta pientä, mutta ennenkaikkea ruokaa, ruoanlaittovälineitä ja muuta kodin tavaraa.


Kaupungissa on useampikin tyylikäs rakennus täynnä hienoja putiikkeja ja ravintoloita, kuten tämä aivan hotellini vieressä. Italian centeristä vähän kauempaa löytyy italialaisen muodin liikkeitä.


Cath Kidston , 18 Gordon Street, kukkaa ja hempeilyä päivittäiseen käyttöön ja lahjaksi.


Debenhamsilla on myynnissä muumiyöpukuja.


 Buchanan Galleries, ostoskeskus Buchanan Streetillä, lähellä konserttitaloa. Runsaasta tarjonnasta kiinnostavin kohde oli Lakeland; keittiötarvikkeita ja kaikkea mahdollista leivontaan liittyvää.


 Suosittu kosmetiikkasarja maailmalla, Benefit, on pakattu hyvin houkutteleviin pahvisiin rasioihin. Ei ihan halvinta, mutta laatua kuulemma. Debenhamsilta.


American Candy-karkkikauppa Buchanan Streetillä.


Runsaasti jäi kauppoja katsastamattakin, kuten tämä lasinen ostoskeskus St Enoch.


West Endistä, Byres Roadilta löytyi mahtava lihakauppa! Skottilaista pihvilihaa, Aberdeen Angusta, possua, tuoretta peltopyytä, fasaania, kania...
Raakamakkaraa erilaisin maustein ja possun masua pakattiin tällä kertaa meidän kasseihin. Kolme hyvänkokoista makkaraa maksoi 2 puntaa (1 punta tällä hetkellä n. 1.30 euroa); ruokaisa pasta kolmelle  hengelle ja ylikin. Hyvin lihaisa, luuton possun masu maksoi n. 8 puntaa kilo.
Peltopyyn päivän hinta oli 4.50 puntaa ja näytti sitä olevan myös supermarketissakin.


Lihakaupan vieressä Bernard Corriganin kalakauppa (maanantaisin kiinni). Mukaan lähti makrillia ja merikrotin pyrstöä.


Samaisella Byres Roadilla on myös pikkuinen juustokauppa. 


Edelleen West Endissä, Byres Roadilta kasvitieteellisen puutarhan suuntaan pikkukujalla mukavia pikkukauppoja ja kahviloita.


Seawoo, 29 Saracen Street, Hamilton Hill, valtaisa halli täynnä tuoretta, elävää, pakastettua, kuivattua ruokatavaraa, mitä nyt voi vain kuvitella tarvitsevansa kiinalaiseen, japanilaiseen, thaimaalaiseen, koeralaiseen, intialaiseen ym. ruokaan. Rakennuksessa on myös kiinalainen ravintola.


Valikoimat olivat niin runsaat, että alkoi ihan heikottaa :), ja niitä tutkiessa vierähti tovi jos toinenkin. 
Nyt on nuorison itämaisten ruokien maustaminen ja sushin teko turvattu joksikin aikaa. Ostettiin sieltä myös mm. tuoreita laakerinlehtiä, sinappikaalia, pieniä munakoisoja, kiinalaisia sieniä...


Taskurapuja, hummereita, erilaisia rapuja ja eläviä kaloja oli useassa valtavassa altaassa.Kalat ja ravut vaikuttivat olevan priimatavaraa.Hinnat vaikuttivat kohtuullisilta. Seuraavalla visiitillä täytyy shoppailla täältä myös kalaa.


Lähellä Glasgow greeniä  on The Barras, kirpputori, joka on avoinna lauantaisin ja sunnutaisin.


Glasgowsta löytyi parikin kirjakauppaa, joissa on hyvät valikoimat keittokirjoja; Waterstones Argyle Streetillä, ja halppiskirjakauppa WHSmith Argyle Streetillä, josta Yo-sushin japanilainen keittokirja ja Jamien 15 minute meals nuorison kirjahyllyyn yhteensä 16 punnalla! Molemmat kelpo kirjoja, ja Jamien kirja vaikutti niin monipuoliselta ja herkulliselta, että meinasi iskeä pieni keittokirjakateus :). Safkaa-kirja jättäytyi matkastani samaiseen hyllyyn.


Lakelandin lisäksi leivonta- ja ruoanlaittovälineitä löytyi pienestä kaupasta  ja Waitrose supermarketista, molemmat Byres Roadilla. Täytyihän sitä jollain täyttää tyhjää matkalaukkua kotimatkalle.
Muistaakseni Argyle Streetillä oli myös edullinen kauppa kaikkea kodintavaraa, josta saatiin mukaan mm. sähkövatkain.


Kaikkea ei saa ihan omilta kulmilta. Viinikivi (140 g) maksoi 1.41 puntaa, pilkkahinta verrattuna kotona apteekista tilattuun. Viinikivi-cream of tartar, kuluu mm. pikeerin, tomusokerikuorrutteen tekoon.


Peckham's, 61 Glassford Street, herkkukauppa keskustassa. Paikallisten tuotteiden lisäksi erikoisoluita ja viinejä. Haggista oli useampaakin laatua, ja kasvisversionakin...


Skotlantilainen perinneruoka, Haggis paistetaan tai keitetään lampaan mahalaukussa. Täytteenä on yleensä lampaan sydäntä, keuhkoa, ihraa, kaurahiutaleita, sipulia, mausteita. Se tarjoillaan yleensä lanttumuusin ja viskikastikkeen kera. Tässä maistelussa mukana oli vain karpalohyytelöä.
Miltäkö maistuu?
Tämä haggis muistutti lähinnä ryynimakkaran ja maksalaatikon risteytystä, mutta oli yllättävän hyvää, hiukkasen pippurista. Sen verran täyttävää, että tuo yhden hengen annos riitti useammalle kerralle. Täytyy maistella jatkossa useampaa versiota ja tietysti ravintolassakin.


Ja viski kuuluu tietysti Skotlannin tuliaisiin.

Vielä riittää matkakertomuksia: kolmannessa osiossa ruokahommia opiskelijaboksin keittiöstä sekä maistiaisia parista Glasgown ravintolasta. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti