Ja eipä ollut yllätys, että toimiva resepti löytyi Jaakko Kolmosen, Kokkikolmosen kotisivuilta. Olen elänyt ajan, jolloin Tv:n ruokaohjelmatarjonta kulminoitui Kolmosen ja Vanamon Patakakkoseen. Suomen kansaa opetettiin tekemään terveellistä ja maukasta ruokaa perinneruokia vaalien mutta myös eksoottisempiakin eväitä kokeillen. Viime joulun seutuun sattumoisin kanavasurffaillessa törmättiin 1977 taltioituun 'Joulu ennen vanhaan', jossa perinteiset jouluruoat valmistettiin käyttäen entisaikaisia välineitä ja menetelmiä. Ohjelman innoittamana ensi jouluna meidän kinkku kyspyy ensin kattilassa ja lopuksi leivinuunissa. Odotan innolla, sikälikin, kun lapsuudenkodissani kinkku kypsennettiin juurikin näin ja oli todella hyvää!
Mutta ohrauunipuuroon. Tein puuron leivinuunin jälkilämmössä, mutta hyvin se onnistuu sähköuunissakin. Kokonaisia ohrasuurimoita ostin suoraan myllystä, toki rikotut/esikypsennetyt käyvät ja kypsyvät huomattavasti nopeammin. Kolmosen oppien mukaan suurimot, vesi ja suola saavat ensin kypsyä uunissa ja maito lisätään vasta myöhemmin.
Uunipuuro
1 l vettä
3 dl kokonaisia ohraryynejä
2 tl suolaa
1 l maitoa
Voitele uunivuoka/pata ja mittaa siihen vesi, suurimot ja suola. Kypsennä 150 asteisessa uunissa 2-3 tuntia. Sekoita maito joukkoon ja kypsennä 3-6 tuntia uunin lämmöstä riippuen.
Kolmonen vinkkaa, että mikäli suola lisätään maidon kanssa, puuro juoksettuu. Esikypsytetyistä suurimoista puuro valmistuu parissa tunnissa.
Uunipuuro on herkkua vaikkapa mustikoiden kanssa.
Kuva ei tee oikeutta, sillä illan hämärässä vasta uunista otettu puuro jäi kuvaamatta. Seuraavana päivänä jäähtyneenä rakenne näyttää kuivalta, vaikkei sitä olekaan.
Puurolla on hyvä aloittaa aamu tai korvata vaikkapa kiireisen päivän ateria.
Ja hei, viimeinen päivä osallistua Viiniexpon lippujen arvontaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti