maanantai 18. tammikuuta 2016

Täytetyt kurpitsat

Pari talvikurpitsaa, jääkaapin jämät, pari nyyttiä pakastimesta ja ripaus juustoa = herkullinen häivikistä herkuksi ateria. Jos uuden vuoden lupauksiisi kuuluu hävikin vähentäminen, tässä ohje sinulle. Chili con carne-tyyppiseen täytteeseen saa hukutettua kaikenlaista elinkaarensa ehtoopuolella olevaa ruokatavaraa. Mikään ei myöskään estä hankkimasta kaikkia aineksia kaupan hyllyltä.

Rakastan talvikurpitsoita! Oman maan kasvatit ovat tänä vuonna säilyneet erinomaisesti viileässä porraskäytävässä ja niistä on nautittu pitkin syksyä. Nimensä lunastanut yksilö (enhän minä lajiketta muista, siemenpussi on jossain varmassa tallessa) jäi vielä viimeistä herkkuhetkeä varten. Sille täytyy keksiä jotain todella spesiaalia.
Syksy on tietysti kurpitsan sesonkiaikaa. Joitakin lajikkeita kaupassa on tähänkin aikaan, ellei kotoa löydy.  Kuvan kurpitsat ovat kooltaan noin 700-1200 g. Kannattaa valita mahdollisimman pienet kurpitsat. Ainesten määrät ovat suuntaa antavia. Jos täytettä tulee kurpitsoihin nähden reilusti, sen voi syödä seuraavana päivänä vaikka patongin ja salaatin kera. Täytteen voi tehdä pelkästään jauhelihasta, mutta mielikuvitusta käyttäen siihen uppoaa useampaakin laatua lihaa ja papuja. Täyte kannattaa maustaa tuhdisti suolaa unohtamatta, sillä mieto kurpitsa ja kypsennys uunissa syövät makuja. Ja ainesten määrillä ei ole kovin suurta merkitystä tällaisessa ruuassa, joten tarkkoja määriä en laittanut, varsinkin, kun tässä käytettiin sitä mitä kaapista löytyi, epämääräisiä määriä.

Täytetyt kurpitsat

2-3 talvikurpitsaa (koosta riippuen noin puolikas/ruokailija riittää)
jauhelihaa (poro)
paistisuikaleita (kypsä)
paketti pekonia
mustapapuja (tölkki)
herkkusieniä
tomaattimurskaa (tai paseerattua tomaattia)
sipulia, valkosipulia
suolaa, pippuria, savupaprikaa, timjamia, oreganoa,
cayennepippuria
cheddaria raastettuna (tai muuta juustoa)

Halkaise kurpitsat ja poista pehmeä sisus ja siemenet. (Puhdista siemenet ja käytä ne muuhun ruokaan) Leikkaa pala pois jokaisesta kurpitsanpuolikkaasta niin, että ne pysyvät suorassa.  Ripottele puolikkaille suolaa ja kypsennä 180 asteessa (kiertoilma) noin 20-30 minuuttia, kunnes veitsi uppoaa lihaan muttei ole vielä pehmeä. Tee sillaikaa täyte.
Silppua sipulit. Silppua pekoni ja kypsennä pannulla, lisää mukaan jauheliha ja ruskista. Viipaloi herkkusienet ja lisää pannulle, kypsennä. Lisää myös kypsä liha suikaleina, mikäli käytät. Kaada joukkoon tomaattimurska, huuhdo tölkki tilkalla vettä ja kaada joukkoon. Mausta. Lisää kypsät mustapavut ja sekoita. Täytä kurpitsan puolikkaat seoksella ja raasta päälle cheddaria ja kypsennä uunissa parikymmentä minuuttia, kunnes juusto on saanut kauniin värin.




Näillä herkuteltiin useampi päivä, eikä jäänyt hävikkiä! Pahinta onkin, jos hävikinvähentämisruoka jää syömättä syystä tai toisesta. Katson sitä tuplahävikiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti