maanantai 1. syyskuuta 2014

Paras kaalilaatikkoresepti!

Valkokaalia, jauhelihaa, riisiä; niistä syntyy kaalilaatikko, niin monen inhokkiruoka kouluajoilta. Tällä ohjeella syntyy niin hyvä kaalilaatikko, että vanhoja ei enää muistella! Testiryhmä, entiset Vihaan kaalilaatikkoa-ryhmän jäsenet santsasivat kilvan ja kolmeen pekkaan tuhottiin puoli vuokallista taivaallisen hyvää kaalilaatikkoa.

Jostain syystä viime aikoina perinneruuat ovat alkaneet kiinnostaa. Tuli älytön mieliteko valmistaa kaalilaatikkoa. Kouluajoilta muistot kaalilaatikosta olivat tosiaan vähemmän mairittelevat. Kun vielä syötiin luokassa ja loppupäivän siellä leijaili äitelä kaalin haju ja pulpetilla rahisi näkkärin murut ja saattoi jossain päin luokkaa voinokarekin härskiintyä, mielikuvat eivät olleet otolliset päivän kokkailulle. Testiryhmä vielä väänteli suupieliään ja loi merkitseviä katseita valmistautuakseen vastarintaan, tosin liian myöhään; laatikko oli jo hyvän aikaa muhinut uunissa.
Tämän kaalilaatikon salaisuus on punaviini ja balsamiviinietikka, jotka antavat ruualle täyteläisen maun. Viinin määrä on viitteellinen; lorautin sitä pannulle kaalin perään ja lopuksi vielä vuokaan ennen uuniin laittoa.  Mausteita voi laittaa reippaasti ja maidon sijaan nesteeksi lisätään lihalientä. Lisätyn suolan määrä riippuu käytetystä lihaliemestä; lihaliemikuutioissa on reippaasti suolaa. Suolan määrä on helppo maistaa ennen uuniin laittoa ja tarvittaessa lisätä. Riisin keitin ensin kypsäksi ja lisäsin siihen liemikuutiot. Riisiin saa jäädä myös kosteutta, tarvittaessa vettä voi lisätä. Nestettä lisätään vielä lopuksi. Pitkä haudutus hyvässä lämmössä pehmentää kaalin ja rapsakoittaa pinnan ihanasti. Sipuliksi valikoitui vihanneslootan kookas grillisipulina myyty mieto sipuli, muutoin sopii laittaa 2 tavallista sipulia. Soolovalkosipulin korvaa muutamalla valkosipulin kynnellä.

Kaalilaatikko

1 isohko keräkaali (n. 2 kg)
2 isohkoa sipulia tai yksi todella suuri
1 soolovalkosipuli tai muutama valkosipulin kynsi
1 iso porkkana
800 g nautasika-jauhelihaa
mietoa oliiviöljyä paistamiseen
1 dl puuroriisiä
2 lihaliemikuutiota + n. 8-10 dl vettä
meiramia 1-2 rkl
suolaa n. 1 rkl
mustapippuria, cayennepippuria
savupaprikajauhetta
n. 3-4 dl punaviiniä
n. 3-4 rkl balsamiviinietikkaa
päälle muutama nokare voita
n. 5 rkl tummaa siirappia

Keitä riisi kypsäksi, lisää siihen lihaliemikuutiot ja tarvittaessa hiukan vettä. Riisi saa jäädä kosteaksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Ruskista jauheliha pannulla, lisää sipulit ja kypsennä. Suikaloi kaali ja kypsennä ainakin kolmessa erässä vaikkapa wokkipannussa, lorauksessa öljyä. Kaali saa hiukan ruskistuakin. Lopussa lisää loraus punaviiniä ja hauduta hetki. Kun kaikki kaali on kypsennetty, laita takaisin pannulle, lisää vielä loraus punaviiniä, balsamiviinietikka ja hauduta kymmenisen minuuttia. Mausta kaali ja jauheliha, sekoita riisi jauhelihan joukkoon. Mustapippuria ja meiramia saa olla reilusti, cayennepippuria ja savupaprikaa maltillisesti. Lorauta uunivuokaan hiukan öljyä ja kumoa kaali ja jauheliha-riisi ja sekoita. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mausteita. Painele lusikalla tasaiseksi ja lisää vielä 1 dl punaviiniä ja vettä sen verran, että nestepinta jää n. cm alemmaksi ruuan pintaa. Vuokaa kallistamalla näet nesteen määrän. Lisää voinokareet ja valuta pinnalle siirappia. Paista 200 asteessa (yläalalämpö) 2 tuntia.



Ei mikään kuvauksellinen ruoka, kuva ei todellakaan tee oikeutta. Hiukan jäähdyttyään kaalilaatikko on parhaimmillaan. Toiset nauttivat kaalilaatikkonsa puolukkahillolla, meillä lautasen reunalle sipaistiin Cumberlandin kastiketta. 

4 kommenttia:

  1. Vaikka kaalilaatikko ei ehkä ole kuvauksellisin ruoka, on se yksi syksyn ehdottomia suosikkeja. Pitkään haudutetulla kaalilaatikolla olen itsekin käännyttänyt epäileviä tuomaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uhkasin tehdä seuraavaksi maksalaatikkoa. Samalla haastaa itsensä, kun koettaa löytää näihin ruokiin makuja, joilla ne epäilijätkin saadaan syömään. Katsotaan, tuleeko tehtyä.

      Poista
  2. Great Post. nice to visit and walk :)

    VastaaPoista