sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Täytetty pullapitko

Pullapitko, pitkopulla, vaniljakreemi, kardemummaa, voita ja sokeria. Niistä on ihan paras pulla tehty! Juhannuspulla, jenkkapulla - on niin hyvää, että kertyy helposti vyötärölle...
Kardemumma ja pomeranssinkuori tuovat mukavaa vaihtelua kanelipullalle.
2 isoa tai kolme pienempää pitkoa

Pullataikina

6 dl täysmaitoa
160 g voita
50 g hiivaa
1 dl sokeria
1-2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
1 kananmuna
16-17 dl vehnäjauhoja

Täyte

180 g voita
2.5 - 3 dl sokeria
kardemummaa, pomeranssinkuorta, vaniljasokeria

Vaniljakreemi

1.5 dl vaniljakreemijauhetta (Sallinen)
4.5 dl kylmää vettä

voiteluun kananmuna, pinnalle sokeria/raesokeria

Lämmitä maito ja voi niin että voi sulaa ja seos on kädenlämpöistä. Liota hiiva joukkoon, lisää sokeri, suola, kardemumma ja kananmuna. Lisää vähitelleen jauhoja sekoittaen ja alusta, kunnes taikina on kimmoisaa ja pehmeää. Tein taikinan yleiskoneella ja annoin koneen pyöriä 10-15 minuuttia, jolloin tuli hyvä sitko. Saa kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.

Sekoita täytettä varten pehmeä voi, sokeri, kardemumma ja pomeranssinkuori. Molempia saa olla reippaasti, n. 2 -3 rkl.

Sekoita vaniljakreemijauhe ja kylmä voi ja vatkaa sähkövatkaimella/yleiskoneella 5 minuuttia, anna seistä vielä toiset 5 minuuttia.

Jaa taikina kahteen tai kolmeen osaan. Kauli jauhotetulla pöydällä neliöiksi. Levitä täytettä ja vaniljakreemia keskelle, noin kolmanneksen alueelle. Leikkaa taikinareunat parin cm:n paksuisiksi suikaleiksi hiukan viistoon. Kääntele suikaleet vuoronperään täytteen yli. Kohota vielä puolisen tuntia liinan alla. Voitele kananmunalla, sokeroi ja paista 200 asteessa n. 20 minuuttia.




Taikina kohosi loistavasti lämpimän hellan kulmalla. Kun hella on kädellä koskettaen mukavan lämmin, voi pitkot kohottaa myös sen päällä.




2 kommenttia:

  1. Onpas komia pitko. Kiitos myös tuosta vaihekuvatsa, en oo tulla lailla koskaan osannut/hoksannut ppitkoa tehdäkkään....ja tuo hellakuva on vielä extra-ihana!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, harvoin tulee pitkoja tehtyä. Seuraavalla kerralla paistan hellan uunissa.

      Poista