sunnuntai 6. huhtikuuta 2014

Neljän tähden illallinen

 Herkullista ruokaa, loistoseurassa, yhdessä kokkaillen, kiireettä: paras tapa viettää lauantaipäivää! Tapaus ristittiin leikkisästi neljän tähden illalliseksi; kaksi MasterChef-kilpailijaa ja apukokit.


Valoisasta kaupunkikodista löytyy puuhella! 


Ensimmäisen MasterChef-kauden Mika hahmotteli meille menun. Nykyään Mika kokkaa ammatikseen ravintola Mustassa Lampaassa.


 Homma aloitettiin leivinuunin lämmityksellä. Ankan nahka on valeltu jo tunteja sitten kiehuvalla vedellä. Se saa kuivahtaa kunnolla. Pintaan hierottiin Kantonilaisittain marinadia, jossa on suolaa, sokeria, viisimaustetta ja giniä.


Grillatusta kurkusta tehtiin liemi kalalle: sauvasekoittajalla murskaksi, valutetaan harson läpi, maustetaan.


Sokerisuolattua lohta ja makrillia, lohen mätiä, kurkut käytettiin 3-2-1 etikkaliemessä. Lisäksi piparjuurella maustettua (valutettua) kermaviiliä.


Painekattila on näppärä ja aikaa säästävä. Jäniksen palat ruskistettiin, lisäksi sipulia, porkkanaa, vettä ja mausteita. Puolessatoistatunnissa loistavaa nyhtöpupua! Liemestä keitettiin kokoon maukas kastike.


Punajuuriviipaleet kypsennettiin uunissa. Keitetyistä punajuurista pyree, joka jätettiin tarkoituksella vähän karkeammaksi. Todella maukkaat ja makeat punajuuret! Päälle piparjuuriraastetta.


Jänis ja punajuuri sopivat hienosti yhteen! Rouhea annos, päätettiin olla pipertämättä tällä kertaa.


Mandariinin pannukakut on helppo valmistaa. Taikinaan 450 g vehnäjauhoja, n. 3.5 dl kiehuvaa vettä, 1 rkl kylmää vettä. Kiehuva vesi sekoitetaan vähitellen jauhoihin, lopuksi kylmä vesi. Vaivataan kimmoisa taikina, joka saa seisoa puolisen tuntia. Pyöritellään pötköksi, leikataan samankokoisiksi pieniksi paloiksi. Kahden palan väliin tilkka seesamöljyä. Kaulitaan pannukakuksi ja paistetaan kuivalla pannulla molemmin puolin. Paiston jälkeen kakut reväistään irti toisistaan.  



Ankasta tuli oikein maukasta.


Alkupalalautanen. Ei ollut hassummat juomatkaan tällä aterialla. 


Porkkanasalaatti, kimchiä, amerikansalaattiviipaleella (kaupan kiinankaali oli ala-arvoista).



Jälkiruuaksi Tiramisua. Alkuperäistä ohjetta muutin, kevensin rahkalla. Marsalan sijaan käytin Amaretto-likööriä, konjakkikin kävisi.


Tiramisu

5 kananmunaa
5 rkl sokeria
500 g  mascarponea ja pehmeää rasvatonta rahkaa, mascarponen osuus n. 350 g
Amaretto-likööriä
1-2 dl espressoa tai vahvaa kahvia
50 g tummaa suklaata
3-4 rkl kaakaojauhetta
n. 300 g Savoiardi-keksejä

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää mascarpone ja rahka vatkaten. Mausta liköörillä. Vatkaa valkuaiset pehmeäksi vaahdoksi ja sekoita varovasti joukkoon. Valmista vahva kahvi, jäähdytä. Mausta halutessasi vielä liköörillä. Raasta suklaa.
Laita vuokan pohjalle hiukan mascarponevaahtoa. Ripota päälle suklaata. Kostuta keksit käyttämällä nopeasti kahvissa ja lado ensimmäinen kerros. Laita reilu kerros mascarponevaahtoa, hiukan suklaata ja kostutetut keksit. Jatka  kunnes astia täyttyy, päällimmäiseksi mascarponekerros. Siivilöi päälle reilusti kaakaojauhetta ja laita kylmään.

Ruoka oli hyvää, seurasta puhumattakaan! Kiitos emännälle ja isännälle, otetaan uusiksi!

3 kommenttia:

  1. Onpas teillä ollut hieno fiesta, ei muuta voi sanoa.

    VastaaPoista
  2. Vähän alkoi taas kaivata ravintolakeittiön meininkiä...

    VastaaPoista