Buffet-pöydän tarjottavaa, reseptejä seisovaan pöytään. Ruokaa ylioppilasjuhliin. Ja vaikkapa pääsiäispöytään. Kevään juhliin voi alkaa pikkuhiljaa valmistautumaan; ison osan tarjottavista voi tehdä hyvissä ajoin pakkaseen. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Nämä syötiin itsenäisyyspäivänä, mutta toimivat hyvin juhlassa kuin juhlassa. Makeita tarjottavia ylioppilasjuhliin vaikkapa täältä, suussa sulava suklaamoussekakku ja juhlakuvissa myös ideoita. Täytekakut, macaron, pientä suolaista ja pientä makeaa-tagien alla lisää ideoita. Leipä-tagin alla on monta hyvää reseptiä. Varsinaisia pääsiäisherkkuja täällä.
Iloinen itsenäisyys-juhlien reseptejä lupasin jo aikaa sitten. Blogille aikaa on viime kuukausina ollut niukanlaisesti. Ärhäkkä virus vei yhden viikon ja ruuanlaitto on ollut varsin arkipäiväistä, hävikin vähentämistä ja tähteiden syöntiä. Jokusen kerran koneen ääreen istahtaessa nettiyhteys on tökkinyt ja homma on kuivunut kasaan. Ylimääräiset vapaapäivät ilman suunniteltuja projekteja otetaan ilolla vastaan ja tehdään rästihommia. Ja kevään myötä on tullut uusia harrastuksiakin, jotka ottavat oman aikansa.
Iloinen itsenäisyys-juhlien reseptejä lupasin jo aikaa sitten. Blogille aikaa on viime kuukausina ollut niukanlaisesti. Ärhäkkä virus vei yhden viikon ja ruuanlaitto on ollut varsin arkipäiväistä, hävikin vähentämistä ja tähteiden syöntiä. Jokusen kerran koneen ääreen istahtaessa nettiyhteys on tökkinyt ja homma on kuivunut kasaan. Ylimääräiset vapaapäivät ilman suunniteltuja projekteja otetaan ilolla vastaan ja tehdään rästihommia. Ja kevään myötä on tullut uusia harrastuksiakin, jotka ottavat oman aikansa.
Tämän buffet-pöydän kimpussa oli kymmenkunta aikuista ja muutama nuorison edustaja. Ruokaa jäi hyvin tähteeksi joten annoksista riittää 15 aikuiselle vähintään.
MasterChef-Kiran mangoinkiväärikastikeohjeen sain joskus, mutta en löytänyt sitä mistään, joten makuja muistellen tein oman versioni.
Mangoinkiväärikastike
2 pss
pakastemangoa a 300 g
3 rkl sweet
chili sauce
suolaa reilu rkl
½ solovalkosipuli hienonnettuna
reilu pätkä tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 dl sokeria+ ½ dl vettä kiehautetaan että sokeri sulaa
siirapiksi
Blenderiin ja sekaisin, tarjotaan kylmänä lihan kanssa.
Perunanpuolikkaat
16 isoa perunaa (rosamunda tms)
1 pss pororouhetta 150 g
300 g mustaleimaemmentaalia raastettuna
n. 200 g voita (ruskistettu)
suolaa, pippuria, cayenne, muskotti, tuore timjami
Kypsennä pestyt perunat 200 asteisessa uunissa. Halkaise
kuumana ja kaiva sisus kulhoon. (jätä hiukan perunaa pois) Lisää muut aineet ja
sekoita tasaiseksi. Täytä perunankuoret. Ennen tarjoilua kuumassa uunissa
lämmitys + väri pintaan.
Ruskistettu voi: keitä laakeassa kattilassa voita keskilämmöllä
niin että voi ruskistuu ja tulee pähkinäinen tuoksu. Lähempänä oikean
lämpötilan saavuttamista ja voin valmistumista se alkaa vaahdota. Varo
polttamasta.
Luumuvinegretti
200 g kuivattuja pehmeitä luumuja
rosmariinia pari oksaa
½ solovalkosipuli
pippuria, suolaa, cayenne
dijon-sinappia 3 tl
1 sitruunan mehu
n. 1 dl punaviinietikkaa
n. 4 dl rypsiöljyä
3 dl vettä
Blenderillä ainekset sekaisin, tarjotaan kylmänä.
Paahtopaisti
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin. Laita 120 asteiseen uuniin paistomittarin kanssa ja kypsennä, kunnes paistin sisälämpö on 53 astetta. Anna levätä. Ota jäähtyneeseen paistiin väri pintaan kuivalla kuumalla pannulla. Suolaa ja pippuroi, mausta (yrttejä) reilusti, kääri kelmuun, laita kylmään. Leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Salaatti
etikkapunajuuria
päärynöitä
rucolaa, pinaattia
aurajuustoa
keitettyjä vihreitä papuja, jos haluaa
Sekaisin juuri ennen tarjoilua, tarjoa luumuvinegretin
kanssa
Syötiinhän siellä paljon muutakin. Edessä vasemmalla bataattilevite, keskellä luumuvinegretti. Takana bbq-lihapullat ja bbq-kastike.
Inkiväärikastike vasemmalla, paahtopaisti ja perunanpuolikkaat. Takana punajuurilevite ja mangopapusalsa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti