tiistai 25. helmikuuta 2014

Quesadillat, guacamole ja mangopapusalsaa

Tortillat, masa harina, chili, quesadillat, guacamole, meksikolainen keittiö. Vaikka viime aikoina blogissa ja keittiössä on ollut tavallista hiljaisempaa, on keskitytty kaappien tyhjennykseen ja tähteiden hyödyntämiseen, niin aina välillä ehtii opetella uutta. Meksikon kokeilut siis jatkuvat.
Masa harina jauhoja tuli hankittua jo syksyllä, kuivattuja chilejä on kaapissa monta laatua, mutta nyt kaupasta osui silmään tuoreita poblano- ja jalopenochilejä. Kyllä erilaisia chilejä kannattaa maistella; niissä on hyvin erilaisia makuvivahteita ja tulisuus vaihtelee. Poblano on varsin mieto, kuivattuna sitä nimitetään ancho-chiliksi. Jalopeno on hiukka pistävä tulisuudeltaan, mutta jälkipolte jää vaisuksi.
Masa harina-jauhot on tehty maissista, joka on ensin kuivattu, keitetty, jauhettu hyvin hienoksi ja kuivattu uudelleen. Niistä valmistetaan autenttiset meksikolaiset tortillat. Parhaat tortillat syntyvät tortillaprässillä, mutta kaulimella tai kattilalla painamalla pärjää myös. Quesadillat ovat täytettyjä tortilloja: väliin laitetaan mm. juustoa, kanaa, tomaattia, avokadoa, salaattia ja ne kypsennetään pannulla.

Tortillat, n. 10 kpl

250 g masa harina jauhoja
1/2 tl suolaa
4 dl kuumaa vettä

Punnitse jauhot kulhoon, sekoita joukkoon suola. Tee keskelle syvennys ja kaada kuumaa vettä samalla haarukalla sekoittaen, niin että kaikki jauho sekoittuu. Vettä voi tarvita himpun enemmän. Kiehautetun veden kannattaa antaa jäähtyä niin, että taikinaa pystyy vaivaamaan käsin; minä en malttanut, jouduin hiukan odottelemaan taikinan jäähtymistä. Vaivaa taikina sileäksi kimmoisaksi palloksi ja anna tekeytyä puolisen tuntia. Jaa kymmeneen osaan ja peitä kelmulla.
Laita paistinpannu kuumenemaan ja sipaise se niukalla öljyllä. Laita pyöreäksi muotoiltu taikinapallo kahden muovin väliin (kelmua paksumpi toimii parhaiten). Litistä taikina ensin käsin, sitten paksupohjaisella kattilalla painaen ja vähän hiertäen, mahdollisimman ohueksi. Kaulimalla onnistuu myös, mutta taikinan reunat repeävät rumasti. Paista kuumalla kuivalla pannulla molemmin puolin muutama minuutti. Säilytä liinan alla lämpimässä, vaikkapa esilämmitetyssä uunissa. Quesadilloja varten tortillat käyvät vielä pannulla, joten uuni ei ole välttämätön.

Quesadillat

tortillakuoria
raastettua cheddarjuustoa
kypsää kanaa
kirsikkatomaatteja
pinaattia

Quesadillat valmistetaan oikeastaan samalla kun tortillat paistetaan; kun tortilla on paistettu toiselta puolen, sen päälle kasataan juustoraastetta ja mieluisia täytteitä ja pannu peitetään kannella. Kun juusto on sulanut ja täytteet lämmenneet, tortilla taitetaan kahtia. Omista tortilloistani tuli sen verran pieniä ja hiukan paksujakin, joten katsoin viisaimmaksi tehdä quesadillat kahdesta tortillasta.

Tarjosin quesadillojen kanssa guacamolea ja mangopapusalsaa. Mangopapusalsan ohje löytyy täältä. Tällä kertaa käytin tavallisen punaisen chilin lisäksi yden jalopeno- ja puolikaan poblanochilin. Salsa ei ollut riittävän tulista makuuni, vai lienenkö jo alkanut tottua chilin poltteeseen.

Guacamole (kulhollinen)

4 kypsää avokadoa
chiliä maun mukaan
1-2 isoa tomaattia
limen mehu
suolaa, pippuria

Halkaise avokadot, poista kivi ja kauho avokadoliha kulhoon. Purista limen mehu joukkoon ja soseuta sauvasekoittimella. Hienonna chili ja kuori tomaatit, poista sisus ja kuutioi pieneksi. Sekoita ainekset ja mausta. Tähän laitoin puolikkaan poblanochilin.


Värikästä ja rouheaa, yllättävän täyttävää. Mangot ovat nyt parhaimmillaan ja kaupoista saa niitä nykyisin juuri sopivan kypsinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti