Ystäväni pakkasivat syksyllä reppunsa, toteuttivat pitkäaikaisen haaveensa ja lähtivät kiertämään maailmaa. Tässä ruokaterveiset Laosin viidakosta. Lisää mielenkiintoisia postauksia Lauran ja Tuomaksen maailmanvalloituksesta voi lukea blogista Kuulumisia maailmalta.
Terveiset Laosista!
Maailmalla reissatessa eteen tarjoillaan mitä maukkaimpia ja
eriskummallisimpia aterioita. Reissupäiviä alkaa olla reppu pullollaan ja
reissuruunat ajattelivat, etteivät reissumuonat enää pääsisi yllättämään. Olimme
täysin väärässä, sillä Laosin viidakossa nauttimamme eväät jäävät hakemaan
vertaisiaan niin makunsa kuin valmistusmenetelmiensä puolesta. Lupasimme
aikoinaan kirjoittaa blogin emännälle vieraskirjoituksen reissultamme, joten
täältä pesee.
Saavuimme pieneen Ban Nan kylään, joka sijaitsee noin 100
kilometriä maan pääkaupungista, Vientianesta itään. Kylä sijaitsee Phou Khao
Khouain kansallisella luonnonsuojelualueella. Olimme kuulleet, että alueella on
mahdollista nähdä luonnonvaraisia norsuja, joiden takia sinne alun perin
matkustimme. Bussi jätti meidät tien varteen, josta oli noin kilometrin
patikkamatka Ban Nahan. Kylästä löytyi toimisto, jonka kautta saimme itsellemme
järjestettyä oppaat kolmen päivän ja kahden yön mittaiselle
viidakkovaellukselle. Oppaiden lisäksi myös ruoka maksettiin ennakkoon. Reilu
tunti eteenpäin ja päästiin patikoimaan. Mainittakoon, ettei kumpikaan oppaista
puhunut englantia juuri ollenkaan ja tulevat kuvaukset aterioista perustuvat
omiin havaintoihin ja raaka-ainetuntemukseen.
Parin tunnin patikoinnin jälkeen saavuttiin norsujen
tarkkailua varten rakennettuun torniin. Söimme lounaan, joka oli ilmeisesti
valmisteltu jo kylässä, sillä se oli kylmää ja heti valmiina. Tarjolla oli
puhvelin kuivalihaa, wokattuja salaatinkaltaisia kasviksia ja sticky ricea.
Ateria ei ollut paras mahdollinen, sillä ruoka oli kylmää ja lihassa oli vielä
osa karvoista paikallaan. Toisaalta ruuasta ei sovi valittaa, sillä joku sen
oli valmistanut ja vielä kantanut meille viidakkoon. Lisäksi puhveli on
varmasti paikallista herkkua ja syömättä jättäminen olisi ollut epäkohteliasta.
Onneksi se näytti maistuvan hyvin oppaille.
Ensimmäinen lounas
Torniin piti tulla aikaisin iltapäivällä, mikäli mieli
norsuja nähdä. Kuulimme reissun jälkeen, että norsut ovat muualla eikä meillä ollut
mahdollisuuksia nähdä niitä tähän aikaan vuodesta. Paikan päällä olimme vielä
toisessa uskossa ja jäimme torniin odottamaan yötä, yöpymistä ja norsuja. Iltaa
odotellessa oppaamme alkoivat lämmittää tulisijoja ja valmistella illallista.
Ohessa maistelimme paikallista juomaa (pontikkaa) Lao Laota, johon oli
sekoitettu jotain viidakon yrttiä eli ”medisiniä”, joka saa juoman maistumaan
viskiltä. Terveysvaikutusten lisäksi juoma pitää kuulemma nauttijansa lämpimänä
kylmätkin yöt. Illallinen oli lounasta huomattavasti parempi. Tarjolla oli hiillostetuista
”munakoisoista” ja purkkisardiineista tehty kastike, joka nautittiin sticky
ricen kanssa paljain käsin ja maassa istuen.
Illallinen valmistuu
Bambussa kokattu sticky rice
Sticky rice on Aasiassa hyvin
suosittu aterian perusosa ja kiinnostuneille ohjeet sen tekoon löytyvät täältä:
http://www.wikihow.com/Make-Sticky-Rice. Lisukkeeksi oli tarjolla
kasvis-possuwokkia. Mausteina toimivat tällä ja kaikilla muillakin aterioilla
klassikot suola sekä pippuri. Käytimme myös soijaa ja yrttisuolaa. Ruoka oli
hyvää ja sitä oli riittävästi. Kävimme mahat täynnä nukkumaan, mutta norsuja
emme illan tai yön aikana ymmärrettävästi nähneet.
Lao Lao
Aamiainen nautittiin tornissa auringon noustessa. Kylmän
ulkona nukutun yön jälkeen tee ”medisin” ja lämmin sticky rice maistuivat
hyvältä. Tarjolla oli lisäksi
munakokkelia ja nuudeleita. Aterialla ihmettelimme, miten oppaat saivat
kannettua viidakkoon noin kolmekymmentä munaa yhdenkään rikkoutumatta.
Aamiaisen jälkeen heitimme reput selkään ja suuntasimme syvemmälle viidakkoon.
Muutaman tunnin kävelyn jälkeen tulimme kuivuneen joen pohjalle ja oppailta
tuli komento: ”break, lunch”.
Kun yksi oppaista viritteli nuotiota, huomasimme, että
joenpohjan monttuun oli jäänyt vettä ja siellä näytti uivan pieniä kaloja.
Toinen oppaista virnisti ja kysyi ”you eat?”. Luulimme ensin kysymystä
vitsiksi, mutta opas kaivoikin repustaan pienen verkon, vetäisi housut
jalastaan ja lähti kahlaamaan verkon kanssa lammikkoon. Verkko taisi olla
vedessä noin 10 minuuttia ja sen aikana seurasimme kuinka kalat uivat siihen. Pyydykseen
ehti tarttua siinä ajassa noin 50 pikkukalaa. Kalalajista ei ole mitään hajua.
Jos joku tunnistaa kuvasta, otamme mielellämme kommentteja vastaan. Kalat
päästeltiin verkosta ja maustettiin suolalla. Tämän jälkeen ne aseteltiin
halkaistun bambukepin väliin, ikään kuin halsteriin. Toinen oppaista oli tehnyt
possusiivuille samanlaisen valmistusviritelmän. Nuotiolla alkoi tuoksua
hiillostettu kala ja possu. Mielenkiinnon lisäksi myös ruokahalumme heräsi.
Ruokajuomaksi juotiin bambuputkessa keitettyä lammikon vettä. Bambu antaa
vedelle mukavan lisämaun ja juoma käy miedosta teestä tai ”medisinistä”. Itse
ateria oli loistava. Hiillostettu possu on hiillostettua possua ja kalat olivat
yhtä hyviä kuin kesän muikut parhaimmillaan. Lisukkeeksi oli aamulla kokattua
tulista salsaa, aamuista sticky ricea, joka kulki mukana bambukorissa ja suussa rouskuvia eläviä hyönteisiä,
joita opas anteliaasti meille tarjoili. Eksoottista, mutta maukasta.
Ruokajuomaksi olisi käynyt myös erinomaisesti uuden maailman hennosti
tammitettu hedelmäinen chardonnay, mutta sitä ei valitettavasti ollut
saatavilla.
Opas kalastaa lounasta
Possut ja kalat vartaissa
Lounas on katettu
Teevesi keitetään bambuputkessa
Bambutuopit
Mahat täynnä jatkoimme matkaa. Tulimme seuraavalle
kuivuneelle joelle, joka pudotuksesta päätelleen on sadekaudella vesiputous.
Oppaiden puheista päättelimme, että seuraava yö levätään kyseisellä paikalla. Emme
tienneet mitä ajatella uutisesta, sillä lähistöllä ei ollut havaittavissa
ainuttakaan rakennusta. Näytti siltä, että yöpyisimme nuotion vieressä
taivasalla kovalla kivellä. Oppaat alkoivat taas puuhata ja kerätä polttopuita.
He olivat kasvaneet kylässä lähellä viidakkoa ja heidän toimintansa oli osoittautunut
niin ammattitaitoiseksi, ettei siihen uskaltanut isommin puuttua. Kohta meille
oli veistetty bambusta kupit ja bambuputkessa kiehui jo päiväteevesi. Jonkin
ajan päästä alettiin taas valmistella illallista. Toinen oppaista oli kadonnut
jonnekin noin tunniksi ja palattuaan hän toi nuotiolle muutaman pikkulinnun.
Saimme muutaman ”” ”” jälkeen kommunikoitua, että hän oli ne juuri äsken
pyytänyt kalaverkolla ja tulisimme ne kohta syömään. Linnut olivat kaikki
erilaisia ja noin västäräkin kokoisia. Ensin linnuilta poltettiin sulat tulessa,
jonka jälkeen ne suolistettiin, maustettiin ja kypsennettiin hiilloksella
samalla tavalla kuin kalat aiemmin päivällä. Taas kertaalleen tilanne oli
erittäin yllättävä, mutta samalla hyvin mielenkiintoinen. Riisien kypsyessä
padassa kävimme pesulla vesiputouksen pohjassa olevassa ”poterossa”, jonne oli
jäänyt vettä. Toinen oppaista kävi sukeltamassa sen pohjasta ravun, joka sai
kuitenkin jatkaa elämäänsä, emmekä syöneet sitä.
Ruokaa oli riittävästi. Illallinen oli valmis ja sitä
alettiin nauttia puhtaina ja uteliaina. Tarjolla oli pikkulintujen lisäksi
banaaninlehdessä kypsennettyä hapankalaa, riisiä ja padassa haudutettuja
kasviksia. Aperitiiviksi skoolattiin tietenkin paikallista ja ruokajuomat
nautittiin luonnollisesti bambukupeista. Pikkulintujen maku oli yllättävän
lähellä kotimaisia riistalintuja ja liha oli maukasta. Muutenkin ateria oli
menestys ottaen huomioon, että ainoat mukana kannetut ruuanlaittovälineet
olivat pata ja oppaiden viidakkoveitset. Tälle aterialle ruokajuomaksi olisi
sopinut kypsä Alsacen riesling tai hento ranskalainen pinot noir. Pimeän tultua
toinen oppaista hävisi taas viidakkoon hetkeksi ja toi mukanaan muutaman
sammakon, jotka nekin oli tarkoitettu syötäväksi. Näitä emme valitettavasti
päässeet maistamaan, koska ne yön kähmässä menivät oppaiden parempiin suihin.
Mekin kävimme mahat täynnä nukkumaan.
Tuleva lintuillallinen
Linnut hiillostumassa
Hiillostetut linnut
Lintuillallinen
Toisen erittäin kylmän nuotiolla nukutun yön jälkeen lämmin
aamiainen nuotiolla oli miellyttävä. Söimme bambuputkessa kypsennettyä riisiä
ja muutaman munan. Viidakkoseikkailu
alkoi olla lopuillaan ja edessä oli enää paluumatka. Muutaman tunnin
patikoinnin jälkeen saavuimme takaisin Ban Nan kylään, jossa oli menossa häät.
Pääsimme nauttimaan hääaterian ja paikalliset kyselivät meiltä virnistellen,
miten olimme pärjänneet viidakossa. Mielestämme selviydyimme kunniakkaasti.
Retkiateriat olivat erinomaisia ja muistuttivat meitä siitä,
mistä kokkaamisessa on pohjimmiltaan kyse: Kaikki lähtee tuoreista
raaka-aineista ja valmistusmenetelmien hallinnasta. Yksinkertaisuus on kaunista
tässäkin suhteessa ja mielestämme paras tapa kunnioittaa raaka-aineita. Myös
oikea tunnelma ja hyvä ruokaseura luovat ison osan aterian onnistumisesta.
Ehkäpä yksin kotona mikrossa lämmitetyt varpuset eivät olisi maistuneet aivan
samalle kuin viidakossa, jossa miljöö, raikas ilma ja ulkoilu antavat aterialle
korvaamattoman lisämausteen.
Laosista kiittäen ja kuitaten
Tuomas ja Laura
Hiillostetut (?) pikkulinnut :'( kuulostaa liian pahalta, pienet reppanat.
VastaaPoistaKiva kun oot taas päivittänyt blogia. Mää oottelen josko ois makeita leivonnaisia täällä piakkoin...? :)
Satu
Satu, pidän toiveen mielessä ja koetan ehtiä leipomaan :-)
VastaaPoistaOn tuo pikku kala aika paljon muikun näköinen! Pikkulinnut jäis kyllä syömättä,vaikka varmaan ovat herkullisia.Hyvää talven jatkoa Aila!
VastaaPoistaOnhan räkättirastaitakin kuulema syöty... Hyvää talven jatkoa Ritva!
Poista