tiistai 21. tammikuuta 2014

Kolmen chilin tomaattikeitto

Meksikolainen keittiö, meksikolainen tomaattikeitto ja chili. Keittoainekset oli varattu valmiiksi jo ennen joulua. Nyt se vihdoin toteutettiin joskin lisukkeissa mentiin helpoimman kautta.
Keitto syntyy kuivatusta chilistä, kolmenlaisesta. Chipotle on savustettua jalapenochiliä. Guajillo on hyvin tummanpunaista, mietoa ja hiukan makeaa kun taas ancho on kuivattua poblanochiliä, maultaan hedelmäinen, ei kovin tulinen. Näitä voi löytää esim. Punnitse ja säästä-kaupasta ja tilata nettikaupoista.


Kolmen chilin tomaattikeitto

3 purkkia tomaattia (kokonainen)
2 rkl kuivattua chipotle-chilirouhetta
2 guajillo chiliä (kuivattu)
2 ancho chiliä (kuivattu)
oliiviöljyä
2 salottisipulia
1 solovalkosipuli
suolaa, mustapippuria
8 dl-1 l kanalientä
tuoretta korianteria, oreganoa ja timjamia
1 rkl tummaa sokeria

tarjolle:
ranskankermaa
fetajuustoa
avokadoa
maissitortilloja

Poista kokonaisista chileistä siemenet ja kanta, hienonna. Kuumenna paistinpannu ja pyörittele hienonnettuja chilejä pannulla n. 20 sekuntia. Kaada seos kulhoon ja lisää kiehuvaa vettä. Anna hautua parikymmentä minuuttia. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä. Lisää tölkkitomaatit ja kanaliemi. Keittele kunnes tomaatit pehmenevät. Lisää valutetut chilit ja keitä vielä 5-10 minuuttia. Lisää yrtit, kourallinen kutakin, karkeasti pilkottuna. Mausta suolalla ja pippurilla. Aja sauvasekoittimella sileäksi.
Tarjoile ranskankerman, avokadosiivujen ja tortillasiivujen kera. Tortillat voi paahtaa pannulla tai uppopaistaa. Pakkaspäivien lämmittävä potkukas keitto. Rasvainen avokado viilentää loistavasti chilin poltetta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti