sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Thornycheek grouper

Ruokaostoksilla vieraassa maassa on hauska päästä kokeilemaan itselle tuntematonta raaka-ainetta. Glasgown SeaWoo-hallin kala-äyriäistiskillä oli valinnanvaraa: kampelaa, makrillia, lohta, meriahventa, rapuja, äyriäisiä... Arvelin kampelan fileoinnin ylivoimaiseksi matkarasituksen ja taustalla kytevän päänsäryn vuoksi. Pihtejäkään ei olisi saatavilla. Makrillia ja merikrottia testattiin edellisellä reissulla. Hassun näköinen täplikäs kala vaikutti hyvin tuoreelta. Epäilin vaalealihaiseksi kalaksi, mutta kalatiskin pojat eivät osanneet siihen vastata. Ehkä eivät ymmärtäneet; asianhan voi tarkistaa sisälmyksiä poistaessa, jonka pyysimme tekemään. Alkuperäkään ei selvinnyt. Kilon painoinen kala maksoi vajaa 12 puntaa.

Thornycheek grouper- haku ei tuottanut tulosta. Grouperit ovat kaloja, jotka kuuluvat Serranidae-kaloihin, kuten myös sea bassit eli meriahvenet. Näin lyhykäisyydessään. Wikipediasta löytyy tarkempaa tietoa. Grouper tarkoittaa kalaa ja juontanee juurensa portugalin sanaan garupa.


Grouperillamme on suuri suu, kovat luut ja paksu selkäranka.


Kahdesta fileestä sai juurikin sopivan annoksen kolmelle kampasimpukoiden jälkeen. 

Puolitin fileet, maustoin suolalla ja pippurilla. Paisto pannulla tilkassa öljyä ja kimpaleessa voita. Kastikkeeksi perinteinen beurre blanc, jonka olisin kokeeksi maustanut granaattiomena- tai grenadiinisiirapilla, mutta kaupasta ei löytynyt kumpaakaan.
Miniparsat kypsensin nopeasti öljyssä. Suolaa ja tilkka sitruunamehua. Beurre blancin ohje täällä.


Merikala maistuu merikalalle, niin tämäkin, hyvällä tavalla. Mukava rakenne ja maku, enemmän tykkäsin tästä kuin vaikkapa meriahvenesta. Ei toki yllä lähellekään merikrotin makua. Hapokas kastike ja parsat sopivat yksinkertaisuudessaan maukkaaseen ateriaan.

9 kommenttia:

 1. Pelottavan näköinen kala. Vähän kuin matikka?
  Oli varmaan hyvää..ainakin kuulosti sille :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää oli kyllä, ei matikan sukua. Petokala on, ei kovin rasvainen mutta siis maukkaampi kuin meriahven.

   Poista
 2. Aika ruma kala mutta lopputulos näyttää ja kuulosaa hyvältä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, kovaluinen kala fileoitavaksi. Kyllä mausta tykättiin. :)

   Poista
 3. Made minullekin tuli tuosta ensi näkemältä mieleen, mutta taitaa made viedä rumuudessa voiton. Herkullinen annos kalasta syntyi!:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvakulma taitaa hämätä; mittasuhteet ja pää ei täsmää mateeseen. Jaa, en ajatellut rumaksi vaan herkulliseksi ateriaksi:)

   Poista
 4. Heh, ihmettelin oikein omaa reaktiotani kun en syö oikeastaan ollenkaan kalaa ja silti annos näyttää oikeasti hyvältä! Ja toi lautanen on tosi kaunis :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kala on niin hyvää! Kiitos ja lautasen nimeä en muista, tytär voisi valaista asiaa. Vaikka olikin sesonkimalli, olen nähnyt vielä joissain kaupoissa. Hyvin matsaa kastehelmiastioiden kanssa :)

   Poista
  2. Lautanen on Iittalan Kulku, sitä oli punaisenakin silloin kun myytiin.:)

   Poista