torstai 28. maaliskuuta 2013

Helppo piirakka pääsiäiseksi

Kirjakaupan alennuskuponki poltteli kukkarossa; aikaa sen lunatamiseen on vain kuun loppuun. Sillä saisi pokkarin tai pari, mutta nolottaa tunnustaa, että juurikaan ei ehdi lukea muuta kuin keittokirjoja. Sentään jokunen dekkari aina silloin tällöin. Pienen katselmuksen jälkeen mukaan lähti Kakkujen kuningattaret, ruokatoimittajien kakkubravuurit vuoden jokaiselle viikolle. Vasta ilmestyneen kirjan ulkoasu lupaa kauniita kakkukuvia ja herkullisia reseptejä. Kuvat on Sami Revon taattua laatua ja ilo silmälle. Resepteissä on valinnan varaa, ellei jo valinnanvaikeuskin. Ohjeet ovat melko yksinkertaisia, mutta aina jotain uutta löytyy ahkerallekin leipurille. Klassikkokakuissakin on usein pientä tvistiä. Tämä torttu valikoitui ensimmäiseen kokeiluun juurikin pääsiäiseen sopivana, mutta samalla huomasin, että useimmat ainekset löytyivät jo sopivasti kotoa. Piirakan täytteen määrää hiukan muutin, eikä pohjataikinan määräkään tainnut olla sama. Kotona olevat mantelimassat joutivat käyttöön ennen kuivahtamista, eikä niiden keltainen ja vihreä väri vaikuta makuun mitenkään, kaupasta kannattaa toki ostaa väritöntä. Tein kaksi piirakkaa, toiseen käytin 4 voitaikinalevyä, toisen tein kaulittavasta ( n. 300 g) lehtitaikinasta.

Rosmariini-aprikoositorttu 

n. 400 g voi- tai lehtitaikinaa, tai voitaikinalevyjä
1 tlk aprikooseja
1 muna

täyte:

n. 170 g mantelimassaa (vajaa pötkö)
1/2 dl kuohukermaa
2 rkl mantelilikööriä
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

kiille:
1 dl vettä
n. 1/2 dl hyytelösokeria
vaniljan siemeniä

Sulata taikina ja kauli ohueksi levyksi. Taikinalevyjen tapauksessa liitä ne yhteen vedellä tai kananmunalla voidellen ja kauli hiukan. Ota taikinan reunoilta n. 2 cm levyisiä suikaleita ja rakenna niistä piirakan reunat liimaamalla ne vedellä. Pistele piirakan pohja ja voitele vatkatulla munalla. Esipaista pohjaa n. 12 minuuttia 200 asteessa (kiertoilma).
Raasta mantelimassa kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita. Pistele esipaistetun piirakan pohjaa, että se laskee. Levitä täyte pohjan päälle ja nostele valutetut aprikoosit päälle. Voitele kohonneet reunat. Paista vielä noin. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kiehauta vesi, hyytelösokeri ja vanilja kattilassa ja sivele sillä aprikoosien pinta. Koristele tomusokerilla ja rosmariinilla.Vihreä mantelimassa näyttää hiukan hassulta. Piirakasta voisi tehdä myös pyöreän, kuten kirjassa. Mantelimassa on imelää, vähempikin riittää, kirjassa määrä oli 150 g, minulla oli ehkä suurempi pohja ja tarkoitus käyttää tähteet pois. Piirakka oli siis minun makuuni imelää, mutta toisten mielestä juuri sopivaa. Tuoreilla aprikooseilla olisi varmasti pirtsakampi. Rosmariini sopii mantelimassan ja aprikoosin seuraan loistavasti!


Voitaikinalevyjen saumat pyrkivät irvistämään. Tästä huomaa, kuinka keinovalon kuvan värit ovat niin keltaiset, ettei edes jälkisäädöillä siitä tule kummoinen. Piirakka lähti maailmalle, eikä pitkiin pimeävalotuksiin ollut aikaa. 

Kirjan kakkuresepteistä on varmasti monen inspiraation lähteeksi ja herkullisista kuvista voi koettaa ottaa vinkkejä omaan kuvaukseensa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti