Rosmariini-aprikoositorttu
n. 400 g voi- tai lehtitaikinaa, tai voitaikinalevyjä
1 tlk aprikooseja
1 muna
täyte:
n. 170 g mantelimassaa (vajaa pötkö)
1/2 dl kuohukermaa
2 rkl mantelilikööriä
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
kiille:
1 dl vettä
n. 1/2 dl hyytelösokeria
vaniljan siemeniä
Sulata taikina ja kauli ohueksi levyksi. Taikinalevyjen tapauksessa liitä ne yhteen vedellä tai kananmunalla voidellen ja kauli hiukan. Ota taikinan reunoilta n. 2 cm levyisiä suikaleita ja rakenna niistä piirakan reunat liimaamalla ne vedellä. Pistele piirakan pohja ja voitele vatkatulla munalla. Esipaista pohjaa n. 12 minuuttia 200 asteessa (kiertoilma).
Raasta mantelimassa kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita. Pistele esipaistetun piirakan pohjaa, että se laskee. Levitä täyte pohjan päälle ja nostele valutetut aprikoosit päälle. Voitele kohonneet reunat. Paista vielä noin. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kiehauta vesi, hyytelösokeri ja vanilja kattilassa ja sivele sillä aprikoosien pinta. Koristele tomusokerilla ja rosmariinilla.
Vihreä mantelimassa näyttää hiukan hassulta. Piirakasta voisi tehdä myös pyöreän, kuten kirjassa. Mantelimassa on imelää, vähempikin riittää, kirjassa määrä oli 150 g, minulla oli ehkä suurempi pohja ja tarkoitus käyttää tähteet pois. Piirakka oli siis minun makuuni imelää, mutta toisten mielestä juuri sopivaa. Tuoreilla aprikooseilla olisi varmasti pirtsakampi. Rosmariini sopii mantelimassan ja aprikoosin seuraan loistavasti!
Voitaikinalevyjen saumat pyrkivät irvistämään. Tästä huomaa, kuinka keinovalon kuvan värit ovat niin keltaiset, ettei edes jälkisäädöillä siitä tule kummoinen. Piirakka lähti maailmalle, eikä pitkiin pimeävalotuksiin ollut aikaa.
Kirjan kakkuresepteistä on varmasti monen inspiraation lähteeksi ja herkullisista kuvista voi koettaa ottaa vinkkejä omaan kuvaukseensa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti