sunnuntai 4. marraskuuta 2012

Tarte Tatin

Siitä on jo melko monta vuotta, kun viimeksi tein Tarte Tatinia. Ei sillä, etteikö olisi tehnyt mieli taas sitä kokeilla. Ei vaan ole ollut sopivaa vuokaa/pannua, joka käy niin hellalle kuin uuniinkiin. Ehkä se entisaikainen pannuni hajosi, en muista. Nytpä kuitenkin kirpputoria kiertäessäni silmiin osui lasinen piirakkavuoka. Euron hintaan sain niin mainion paistoastian, että tätä ihanaa piirakkaa on tullut tehtyä jo parikin kertaa. Ensimmäisellä kerralla käytin pakkaseen säilömäni piirakakkataikinan jämän. Nyt tein uuden version. Molemmat olivat hyviä.
Tarte Tatin on yleensä omenoista valmistettu piirakka, jossa ensin hedelmäpaloja kypsytetään liedellä voissa ja sokerissa; näin saadaan aikaan ihanan karamellisoitu pehmeä täyte, joka peitetään taikinakuorella ja paistetaan uunissa. Valmis torttu kumotaan vuoasta tarjolle.

Pohja:
2.5 dl vehnäjauhoja
1/2 dl sokeria
1/2 dl mantelijauhoja
1 kananmuna
muutama rkl vettä

Nypi kylmä voi keskenään sekoitettuihin kuiviin aineksiin. Lisää kananmuna ja sekoita, lisää tarvittaessa sen verran vettä, että saat taikinan tasaiseksi. Laita jääkaappiin.

6-7 omenaa (kotimaisia mieluiten)
1 dl sokeria
75 g voita


Laita 3/4 dl sokeria ja voi pannulle/vuokaan ja kuumenna hellalla, kunnes voi sulaa. Sekoita kevyesti ja anna muhia kinuskin väriseksi paksuksi massaksi. Kuori sillä aikaa omenat, poista siemenkodat ja pilko 4 osaan.
Lado omenat tiiviseen järjestykseen vuokaan. Anna kypsyä viitisentoista minuuttia. Ripottele loppu sokeri omenien päälle.

Lähempänä loppua ota taikina jääkaapista ja kauli kahden leivinpaperin välissä reilusti vuokan kokoiseksi pyöryläksi. Laita hetkeksi jääkaappiin tai pakkaseen; taikina irtoaa helpommin paperista.
Poista toinen leivinpaperi ja keikauta taikina toisella paperilla vuoan päälle. Irrota jälkimmäinen paperi. Käännä taikinan reunat vuoan reunojen sisään, pistele taikina ja paista 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes pinta on kauniin kullan keltainen.


Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia, irrota reunat veitsellä ja kumoa lautaselle. Tarjoa vaikkapa vaniljajäätelön kera.

2 kommenttia:

  1. Ihana, ihana Tarte Tatin. Pistän tämän bookmarkeihin, Tarte Tatin oli ensimmäisiä asioita, jotka päätin tehdä, kun aloitin blogin. Ja kas kuinkas sitten kävikään ;-)

    VastaaPoista
  2. Tee ihmeessä, Jonna, piirakka on yllättävän simppeli tehdä, ja siihen käy valmis voitaikinakin.

    VastaaPoista