Viime talvena Petruksen piparkakut-blogissa arvuutettiin erilaisia mausteita. Siellä oli mm. santelipuun pätkiä, joita en tunnistanut. Eräillä messuilla sitten mausteputiikista löysin santelipuujauhetta, jota yleensä käytetään ainakin suolasillin mausteena. Tuolloin jäi mietinnän alle, mihin muuhun sitä voisi käyttää.
Tein äskettäin teesavustettua ankanrintaa. Wokissa savustus antaa mukavaa ja vaihtelevaa makua eri raaka-aineisiin. Mieleen muistui tuo santelipuujauhe, jota oli nyt ihan pakko kokeilla. Aivan yhtä hyvin jauhetta voisi laittaa sähkösavustimeen puupurujen joukkon, tai mikä parempaa, santelipuupurua, jos sitä olisi. Miniluumutomaatit olivat sopiva uhri tälle kokeilulle, ja lopputulos oli oikein palkitseva: niissä todella on miellyttävä, pehmeän savuinen maku, josta jäi vain häivähdys keittiöön; sen verran vähän kannen alla wokissa savustaessa tulee katkua. Tomaatin puolikkaista voi tarjolle laittaessa nostaa kuoret pois, jos haluaa vielä kauniimman lopputuloksen. Tästä riittää hyvinkin alkuruoaksi kolmelle, tai yhdelle ateria 2-3 päiväksi. Oikein maukas kokonaisuus!
Ahvenrullat
6 keskikokoista ahvenfilettä (noin 350 g)
viherpippurijuustosiivuja
suolaa, pippuria
Savustetut miniluumutomaatit
kourallinen tai kaksi miniluumutomaatteja
3 rkl santelipuujauhetta
3 rkl riisiä (jasmiiniriisiä)
3 rkl ruokosokeria
suolaa
Viherpippurikastike
kermaa, muutama viherpippuri, suolaa
Muutama ohut siivu saaristolaisleipää, vesikrassia
Huuhtele ja kuivaa kalafileet, poista kaikki ruodot, leikkaa vatsan yläpuolella olevat ruodot pois, kuten kuvassa.
Asettele fileet kelmun päälle riviin. Suolaa ja pippuroi. Laita päälle juustoviipaleet, muukin juusto käy.
Kääri tiukalle rullalle, tässä auttaa sushimatto. Kierrä kelmu tiukasti kiinni ja laita vielä toinen kelmu päälle. Solmi päät. Keitä juuri ja juuri kiehuvassa (80 asteisessa) vedessä noin 10 minuuttia. Nosta pois, anna jäähtyä. Rullat voi myös höyryttää.
Halkaise tomaatit. Laita wokpannun pohjale folio, sen päälle sekoitus santelipuujauhetta, riisiä ja sokeria. Kuumenna, kunnes sokeri alkaa sulamaan ja savua muodostumaan. Laita toinen folio päälle ja siihen tomaatin puolikkaat. Peitä kannella, alenna keskilämmölle. Savusta 7 minuuttia. Ripottele pinnalle suolaa.
Leikkaa saaristolaisleipäsiivuista kuoret pois ja leikkaa kolmioiksi. Paista miedolla lämmöllä voissa rapsakoiksi.
Poista kelmu kalan päältä, leikkaa siivuiksi (kuusi kappaletta). Käytä nopeasti voissa pannulla. Nosta lautaselle odottamaan, lisää pannulle muutama murskattu viherpippuri ja loraus kermaa, kiehauta.
Kokoa lautaselle, koristele vaikkapa vesikrassilla.
Mitenkäs kummassa olen tämän kaiken ohittanut ?
VastaaPoistaPitää tarkistaa onko blogilistallani vanha osoite :D
Niin, menin muuttamaan tänne bloggeriin; blogin uudistaminen on ollut haaveena jo pitkään. Vanhaan osoitteeseen ei siis tule päivityksiä, vielä en sitä ole kuitenkaan poistanut. Tervetuloa tänne uusille sivuille!
Poista