perjantai 21. syyskuuta 2012

Punajuuri piiloutuu mokkapaloihin

Eilen, vietettyäni vapaapäivää jokseenkin poikkeuksellisesti joutilaana, pienten päiväunien jälkeen teki mieli päästä tarttumaan johonkin mielekkässeen puuhaan. Mikäpä sen virkistävämpää, kuin pyöräyttää jokin nopea leivonnainen; maistajatkin olivat jo tiedossa: eräs pikku toipilas ja naapurin lapset, joille en vähään aikaan ole ehtinyt leipoakaan.
Mokkapalat- niitä on varmaan leivottu melkein kaikissa kodeissa ympäri Suomen- varsinkin koulujen myyjäisiin. Muistelen lukeneeni, että mokkapalojen resepti on hakukoneiden etsityin. Oma reseptini taisi olla melkoisen suosittu aikoinaan; tapanani oli tehdä taikinaa tupla-annos, jolloin leivoksista tuli tavallista isompia ja kuorrutetta vähintäänkin kolminkertainen määrä, että makeaa sai varmasti mahan täydeltä. Vielä reilusti koristusta päälle: nonparelleja tai joskus tummaa ja valkoista suklaata pritsattuna. Mokkapalat menivät aina kuumille kiville, vaikka lähes jokaisen luokan myyntipöydällä niitä oli suuret kasat. Kaivoinkin vanhan ohjeeni esille, mutta perustaikinaan laitoin maidon sijasta raastettua punajuurta. Syksyn ajankohtainen juures sopii vallan mainiosti myös jälkiruokiin, varsinkin suklaisiin leivonnaisiin ja tuo pienen terveellisen lisän tähän makeaan suosikkiin. Kaupasta voi ostaa esikeitettyjä punajuuria, jolloin valmista saa hiukan nopeammin.

Tästä annoksesta tulee pellillinen 60 cm leveään uuniin, 50 cm uunissa saat korkeammat leivokset

taikina:
5 kananmunaa
6 dl sokeria
6 dl vehnäjauhoja
3-4 tl leivinjahetta
250 g voisulaa
4 keitettyä keskikokoista punajuurta raastettuna (n. 400 g)
3 tl vaniljasokeria
2 rkl kaakaojauhetta

kuorrutus:
10 rkl voita
8 dl tomusokeria
3 rkl kaakaojauhetta
3 tl vaniljasokeria
7-8 rkl vahvaa kahvia

suklaanonparelleja

Vatkaa kananmuna ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää sulatettu voi ja siivilöi joukkoon jauhot, joihin olet sekoittanut leivinjauheen, vaniljasokerin ja kaakaojauheen. Lisää lopuksi punajuuriraaste. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 220-225 asteessa (uunista riippuen) kiertoilmalla n. 20 minuuttia, kunnes taikina ei tartu tikkuun. Jäähdytä.

Kuorrutetta varten sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä, lisää tomusokeri, kaakaojauhe ja vaniljasokeri. Hämmennä tasaiseksi. Ei haittaa, jos massa on tässä vaiheessa paksua; jos rasva erottuu reunoille selvästi, lisää tomusokeria. Liian paksu massa tässä vaiheessa on parempi, jolloin paakkuja ei muodostu. Lisää lopuksi kahvi, huomaat, että kuorrutteesta tulee sileä ja kiiltävä. Jos kuitenkin jäi paakkuja, tai tomusokeria tarvitsee vielä lisätä (kuorrute ei saa olla liian juoksevaa, liian ohut kuorrute ei peitä leivospohjaa kunnolla), voit tarvittaessa siivilöidä kuorrutteen ennen käyttöä. Kaada kuorrute paistoksen päälle ja levitä tarvittaessa veitsellä. Ripottele päälle koristeet, anna jähmettyä ja leikkaa annospaloiksi.
Punajuuri sopii oikein hyvin myös mokkapaloihin, leivokset olivat mehukkaita ja kuohkeita vielä seuraavana päivänäkin. Kuvissa kirpputorilöydöt: Hannu ja Kerttu seikkailevat Arabian vanhoissa lautasissa,  leivosten alle jäi kuva, jossa kaksikko työntää piparitalon noitaa uuniin...





4 kommenttia:

  1. Hieno uusi ulkoasu, tsemppiä siirtourakkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Jonna! Periaatteessa kaikki postaukset ovat jo täällä, mutta ulkoasu pitää tarkistaa ja lisätä tagit.

      Poista
  2. Suklainen pala on varmasti hyvää ja makeaa, mutta katse upposi nyt lautaseen - ihastuttava aarre !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä onko se hyvä vai huono, kun asuu kirpputorin vieressä! Kuitenkin, edullisia aarteita osuu kohdalle, kun pitää silmänsä auki.

      Poista