tiistai 30. elokuuta 2016

Vähennetään hävikkiä!

Tällä viikolla vietetään järjestyksessään neljättä valtakunnallista Hävikkiviikkoa. On hyvä, että erilaisia tempauksia asian tiimoilta järjestetään ja vietetään teemaviikkoja, sillä mielestäni asiasta ei voi puhua liikaa. Niin ruokahävikin, kuin muunkin hävikin ja siihen luontevasti liittyvän kierrätyksen osalta jokainen meistä voi kantaa kortensa kekoon. Tässä kohden usein kuulen jo soraääniä; mitäpä sitä meidän suomalaisten kannattaa, kun Kiinassa sitä ja USA:ssa tätä ja eihän tuo naapurikaan kierrätä! Ja ruokahävikkihän vaan on rikka rokassa! Varsinkin ruokahävikin näen kyllä hyvinkin henkilökohtaisesti vaikuttavana: kun ei tule hävikkiä, tai se on vähäistä, ruokaan käytetty rahamäärä pienenee! Kääntäen ja kärjistäen voisi sanoa, että ruokahan on liian halpaa, kun sitä on varaa heittää menemään!
Kotipaikkakunnallani Kuopiossa järjestetään ruokahävikin vähentämiseen kannustava Saa Syödä-tempaus 10.9 Matkus Shopping Centerissä. Savonia-ammattikorkeakoulun restonomiopiskelijat valmistavat ilmaisen maistiaistarjoilun tuhannelle asiakkaalle ylijäämäaineista. Hävikkiviikolla oppilaita kannustetaan myös häivikin vähentämiseen kahdella kilpailulla. Hienoa myös on, että kolmella koululla jatketaan ylijäämäruoan  ruoan myyntiä oppilasruokailun jälkeen. Lisää tämänsuuntaista toimintaa!
Viimevuoden pohdintojani hävikkiviikosta löytyy täältä. Blogistani löytyy myös runsaasti herkullisia reseptejä hävikistä herkuksi-tunnisteen ja hävikkiviikko-tunnisteen alta tuosta oikealta sivupalkista. Esimerkiksi perunamunakas ja pannari ovat nopeita ja helppoja hävikin vähentämisruokia, samoin erilaiset makeat ja suolaiset piirakat.
Pidetään jääkaappi siistinä, sillä sekaiseen, täyteen jääkaappiin helposti unohtuu ja pilaantuu ruokaa! Alan siivota jääkaappiani just nyt, aloita sinäkin!


Perunamunakas.


Pannari maistuu aina! Kuvan pannariin päätyi homejuuston jämät. Suolainen iltaherkku valmistuu helposti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti