sunnuntai 15. helmikuuta 2015

Hernekeitto

Hernekeitto, hernerokka. Torstai, kuten laskiainenkin, on hernekeittopäivä. Laskiaissunnuntaina laskiaispullien kohotessa hellan päällä joutaa naputtelemaan huippuhyvän miehisen rokan ohjeen blogiin. Toivottavasti aurinko paistaa yhtä kauniisti vielä pullien paistuttua!

Pakko myöntää, etten ollut hernekeittoihmisiä, ennen tätä. Ja kunnia rokasta ei kuulu minulle, vaan astelin ihan valmiiseen pöytään. Olin varannut vanhasta muistista sinappituubin mukaani; sen voimin hernekeitto on tullut syödyksi. Vaan nytpä sitä ei tarvittu, niin oli maut kohdillaan! Minusta tuli vihdoinkin hernekeiton ystävä!
Hernekeiton salaisuus on riittävä haudutusaika, mausteet, suola ja savupotka. Herneet laitetaan likoon edellispäivänä ja kipataan kattilaan liotusvesineen. Eräs yllättävä komponentti osoittaa, kuinka ennakkoluulottomasti voi kokeilla maustamista; sinappikurkkusalaatti. En tiedä, olisiko ilman pärjätty, mutta sopivasti hernekeitossa oli häivähdys sitä sinappia, hiukan hapokkuutta ja makeutta, muttei sinappikurkkusalaatin makua.

Hernekeitto

500 g kuivattuja herneitä
Possun savupotka (n. 1 kg)
vettä
2 porkkanaa
1 sipuli
2 soolovalkosipulia
suolaa, mustapippuria
muutama maustepippuri
oreganoa
sinappikurkkusalaattia

Liota herneitä yön yli vedessä. Laita vesineen kattilaan, lisää pieneksi pilkotut porkkana, sipulit ja muutamaan osaan pilkotu savupotka. Lisää vettä niin, että keittoa on kaikkiaan 3-3.5 litraa. Kiehauta ja kuori tarvittaessa vaahto pinnalta. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä vähintään neljä tuntia. Keittämisen aikana mausta suolalla (n. 6 tl), muutamalla maustepippurilla, oreganolla (tai meiramilla) ja halutessasi lisää pari rkl sinappikurkkusalaattia. Irrota pehmenneet lihat luista ja laita kaikki takaisin kattilaan.


Hyvin hautuneessa rokassa herneet ovat pehmenneet ja maut kohdillaan. 
Taidanpa useamminkin ulkoistaa keittiövuoron!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti