torstai 22. elokuuta 2013

Chilibataattikeitto

Kesällä pyydettiin laatimaan muutama resepti Savon Sanomien koulutus-liitteeseen. Opiskelijoiden lounassuosikeiksi nousseeseen neljään annokseen toivottiin jokaiseen jotain pientä jippoa, joka antaisi niihin lisämakua ja uutta ilmettä. Perusruokien - lihapullien, tonnikalapastavuokien ja kasvispihvien - lisäksi chilibataattikeitto on kuulemma nuorison mieleen. Näistä aterioista läksin kehittelemään jokaiseen erilaisen makumaailman.
Itse tekemällä saa edullista ruokaa ja hyvällä suunnittelulla kaikki raaka-aineet tulee käytettyä: jos satsaa tuoreeseen yrttipuskaan, kannattaa perättäisinä päivinä hyödyntää samaa makumaailmaa eri ruuissa, niin koko yrttiruukku tulee hyödynnettyä. Soijavalmisteet, juurekset ja säilyketonnikala ovat edullisia ja kaupan halvimmasta jauhelihasta saa yllättävän hyviä lihapullia. Koemaistajina toimivat omat opiskelijani. Jutun voi lukea täältä, sivut 22-23.

Chilibataattikeitto

2 keskikokoista bataattia
1 sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
2 perunaa
7 dl vettä ja kasvisliemikuutio
1 lime
3-4 rkl kalakastiketta
1/2-1 tuoretta chiliä
tuoretta korianteria
1/2 prk kookosmaitoa
suolaa, mustapippuria

Kuori bataatit ja perunat, leikkaa reilua kuutiota. Hienonna sipuli. Kuullota vihanneksia hetki kattilassa tilkassa öljyä. Lisää vesi ja liemikuutio. Anna kiehua kypsäksi kannen alla n. 20 minuuttia. Soseuta sauvasekoittimella/vaihtoehtoisesti siivilän läpi painelemalla. Lisää kookosmaito ja kuumenna.

Hienonna valkosipuli, maun mukaan 1/2 - 1 tuoretta chiliä, siemenet poistettuna. Lisää ne keittoon ja kiehauta. Lisää kalakastiketta 3-4 rkl, pestyn limen kuori raasteena ja purista joukkoon limen mehua. Tarkista maku, lisää mausteita tarvittaessa, tarvittaessa lisää suolaa. Heitä lopuksi joukkoon kourallinen hienonnettua korianteria.


Todella nopea ja helppo keitto. Valkosipulin ja chilin lisääminen vasta loppupuolella takaa voimakkaammat ja selkeämmät maut. Chileissä on eroja, kannattaa kokeilla ja lisätä tulisuutta oman mieltymyksen mukaan. Annos sopii myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavalle ja vegaanille.


1 kommentti:

  1. Diese freundlichen Beiträge sind super Spaß! Ich genieße sie. Ich habe versucht, herauszufinden, für eine Weile jetzt, wie man perrenials Stoff bestellen - sie haben so niedlich Drucke. Kann ich durch Sie bestellen? Oder gibt es einen besseren Weg, es zu tun?
    buying rs gold
    Cheap Runescape 3 Gold
    WOW Gold

    VastaaPoista