maanantai 22. helmikuuta 2016

Pikaruuasta tuli slow foodia.

Lisäksi hyvä pulled pork resepti. Pikaruoka, katuruoka, streetfood. Katuruoan suosio jatkuu. Nopeaa, simppeliä mutta maukasta pitää olla. Vuoden takainen artikkeli on edelleen ajankohtainen. Medikokki Nuori Lääkäri-lehdessä 4/2014. Lukuversio kuvien jälkeen.



Pikaruuasta tuli slow foodia

Pikaruoka on huonossa maineessa. Jatkuvaa lihomista ja siitä aiheutuvia sairauksia syytetään helposti pikaruokaa. Roskaruoka on epäterveellistä: mässäily liitetään sydänsairauksiin ja korkeaan verenpaineeseen. Prosessoitu ruoka ja saturoidut rasvat on myös yhdistetty lisääntyvään nuorten masennukseen. Samaan aikaan elintarviketeollisuus pyrkii kehittämään sellaisia suolan, sokerin ja rasvan yhdistelmiä, joita kuluttajien aivot saataisiin haluamaan aina vain lisää; keinotekoisia aromiaineita, aromivahventeita ja makeuttajia kaihtamatta. Monen tuotteen E-koodilista on loputtoman pitkä pienestä präntistä huolimatta. Nopeasti suussa sulavat ruoat viestivät aivoille vatsassa olevan vielä tilaa, vaikka kylläisyys on todellisuudessa saavutettu. Ihanteellisia ovat mm. voi, suklaa, jäätelö, salaatinkastikkeet ja majoneesi, sillä ne lisäävät syljen eritystä. Kaiken lisäksi aivot kaipaavat vaihtelua. Roskaruokakulttuurille on oiva tilaus: kun ruoka on nopeasti saatavilla ja suhteellisen edullista, hetkessä saadaan paljon kaloreita mutta vähän ravintoaineita.
Silti pikaruuasta on tullut trendiruokaa. Huippuravintoloiden listoilla on gourmethampurilaisia,  pulled porkia ja fish and chipsejä. Hampurilaisiin kelpaa vain paras pihvikarjan liha lähituottajan tilalta. Nyhtöpossunniska on tarkoin valikoitu ja sitä kypsennetään matalalämmössä 36 tuntia oikean rakenteen aikaansaamiseksi. Kalan toimittaa tuttu kalastaja lähes suoraan verkosta ja luomuperunat on viljelty ilman koneita ja lajikkeen tietää vain keittiömestari. Majoneesiin erotellaan keltuaiset pienkanalan oikeasti onnellisten kanojen munista. Pikaruoka onkin slow foodia, lähellä tuotettua, puhdasta ja lisäaineetonta. Roskaruuasta tulee gourmeeta kun sen kypsentää pitkään ja hartaudella, samalla tavalla nauttien, kiireettömästi, hyvässä seurassa.

Pulled pork

Pulled porkin,  nyhtöpossun valmistukseen on syytä varata aikaa parikin päivää. Alle 10% suolaliemi on sopiva pitkään, yön yli marinoitaessa. Lihan suolaisuutta voi säätää kypsänä lisäämällä paistolientä ja mausteseosta sekä kastiketta. Matalassa lämmössä kysentäessä liha säilyy mehukkaana ja mureana. Uunista, lämpötilasta ja lihakimpaleen painosta riippuen aikaa saa varata puolikin vuorokautta. Hälyttimellä varustettu paistolämpömittari on avuksi.

1.8 kg pala kassleria

Mausteseos:

1 rkl kutakin: juustokuminaa, valkosipulirouhetta tai jauhetta, (sipulijauhetta), kuivattua hienonnettua chiliä, mustapippuria ja suolaa. 1 tl cayennepippuria, reilu dl muscovadoa tai muuta ruskeaa sokeria.

Sekoita kaikki keskenään.

Marinadi:

1 dl suolaa
1 dl muscovadosokeria
1,7 l vettä
3 rkl mausteseosta
2 laakerinlehteä
2 tähtianista

Liota suola ja sokeri veteen. Laita liha suureen pakastepussiin, kaada marinadi pussiin, sulje ja anna marinoitua jääkaapissa 12 tuntia tai yön yli. Kuivaa liha, hiero mausteseos pintaan ja työnnä lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan. Kypsennä matalalla lämmöllä uunivuokassa, kunnes lihan sisälämpö on noin 90 astetta. Paras kypsennyslämpö on 80-100 astetta. Uunivuokaan voi lisätä tilkan vettä, jos lihasta irtoava neste kuivahtaa. Tarvitaessa lihan voi myös peittää. Revi liha lämpimänä kahdella haarukalla ja selkoita joukkoon paistolientä ja maustesekoitusta, mikäli sitä jäi tähteeksi. Maun mukaan. Tarjoa sämpylän tai pitaleivän välissä Bbq-kastikkeen, hillotun punasipulin ja cole slaw:n kera. Helpon ja herkullisen bbq-kastikkeen ja cole slaw:n ohjeen löydät täältä ja pitaleipien ohjeen täältä.

Hillottu punasipuli

4 punasipulia (n. 550 g)
1 dl sokeria
1 dl hunajaa
1 dl vettä
1/2 dl valkoviinietikkaa
2 tähtianista
suolaa, mustapippuria

Kuori ja halkaise punasipulit, suikaloi ohuiksi renkaanpuolikkaiksi. Kuullota sipuli isossa kattilassa sokerin, hunajan ja tähtianiksen kanssa pehmeiksi. Lisää vesi, viinietikka ja mausteet. Älä keitä enää. Jäähdytä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti