keskiviikko 29. heinäkuuta 2015

Kuulumisia puutarhasta ja unelmissa täydellinen leipä

Puutarhapäivitys tässä vaiheessa kesää on paikallaan. Lomaa ja kesää on vielä jäljellä, onneksi. Monen mielestä kesä on ollut surkea, mutta omalla pihallani tilanne näyttää hyvältä. Sadevesi on riittänyt kasteluun ja jos vaan aurinko pilkistää, lämpöäkin on ollut sopivasti, hellekesänä tämä aurinkoinen piha on kuuma ja kasvihuoneessa lämpöä tahtoo olla liikaa. Kahden viljelykesän perusteella tässä kohden näyttää viime kesäistä paremmalta. Istutukset tein kesäkuun alussa, osan vasta juhannuksen seutuun. Kuvat ovat viikon takaisia.

Laventelit tuoksuvat ihanasti ja ne karkottavat kirvoja.

Kurpitsat viihtyvät loistavasti entisen heinäkompostin päällä. Kurpitsa näyttää ulottavan lonkeronsa hyvin laajalle. Viljelylaatikoissa on myös kesäkurpitsaa ja avomaan kurkkua. Kesäkurpitsaa on syöty jo parin viikon ajan.

Vanha kasvihuone toimii hyvin. Tänä kesänä lämmitystä ei tarvittu, yöt ovat olleet lämpimiä. Eri tomaattilajikkeita on useita, tomatilloja muutama. Ruukuissa chiliä, paprikaa ja yrttejä. Kun kasvihuoneen multa on hyvin kuivaa, istutin samettiruusut ruukkuihin, viime kesänä ne tahtoivat kuivahtaa. Samettiruusut karkoittavat ötököitä.

Kolme kasvihuonekurrkua istutin kasvusäkkiin, kun multaa kasvihuoneeseen en keväällä vaihtanut. Kurkku lienee herkempi kasvitaudeille. Tomaatti näyttää viihtyvän hyvin vanahassakin mullassa, johon lisäsisn hiukan kastelukidettä sisältävää multaa (juuri kuivuuden vuoksi) sekä lannoitetta.

Hiekkalaatikko toimii yrttimaana. Ruohosipuli, minttu ja mesimarja talvehtivat hyvin Laventelia, korianteria, lehtipersiljaa, salviaa, oreganoa, sitruunatimjamia, tilliä. Samettiruusut ötökkäkarkoittajina.

Kaikissa tomaateissa on raakileita. Latvoin tomaatit viikko takaperin ja alimpia lehtiä olen poistanut pikkuhiljaa. 3-5 terttua on riittävä määrä, enempää näillä korkeuksilla tomaatti ei taida ehtiä tuottaa. Viime kesän perusteella suoritin latvomisen aikaisemmin, viime kesänä kylmä elokuu hidastutti kypsymistä. Myös ulkona varaston aurinkoisella seinustalla on tomaaatteja. Niissäkin on jo raakileita. Saapa nähdä, miten ne tänä vuonna kypsyvät. Viime syksynä ne kypsyivät vasta sisällä, mutta olivat erittäin hyviä ja niitä oli runsaasti. Suosikkitomaattilajikkeeni viime kesän perusteella on Incas. Nyt kasvihuoneessa on monia minulle uusia lajikkeita.

Pelargoniat eivät pidä sateista ja aurinkoakin ne tarvitsisivat enemmän. Niissä on kuitenkin jotakin ihanaa tunnelmaa ja herkullisia värejä ja ne sopivat vanhan talon tunnelmaan. Ehkäpä koetan talvettaa ne.


Krassia kasvatin ennen parvekkeellakin. Valitettavasti ötökätkin tykkäävät niistä. Monivuotisia perennojakin pihassa on, niiden nimiä vielä opettelen ja pihaa ja ehkä kasvihuonettakin on tarkoitus uudistaa myöhemmin, jolloin perennat pääsevät uusiin paikkoihin ja ehkäpä kukkapenkin tilalle saadaan pieni kasvimaa perunoille ja porkkanoille.

Unelma täydellisestä leivästä. Kesä on mennyt leipää leipoessa. Hapanjuureen leivottu vaalea leipä on ihanan maukasta ja säilyy huomattavasti paremmin kuin hiivaan leivottu tai kaupan leipä. Hapanjuuri on helppo käynnistää itse. Prisman valikoimiin tulleet Manitoba Cream-vehnäjauhot, niiden erittäin hyvät sitko-ominaisuudet, innostavat jatkamaan kokeiluja. Nämä leivät kohosivat huikean hyvin! Tällä hetkellä juurielättejä on kolme; vaalea ja ruishapanjuuri jääkaapissa sekä aidon ruisleivän leipomista varten juuri pakkasessa. Kesällä ruisleipää tulee leivottua harvemmin, joten korvossa juuri ei säilynyt, onneksi otin juurta talteen pakkaseen. Hapanjuureen leivotun leivän ohjeita tulossa blogiin myöhemmin. Kunhan lomasta ja tietoliikenneyhteysongelmista (niihin on moni päivitys tänä kesänä kaatunut) selvitään.

Saksanpähkinä antaa leipään ihanaa makua!

3 kommenttia:

  1. Onpas komeita leipiä! Ainakin täällä odotellaan jo innolla hapanjuurileivän ohjetta :)

    VastaaPoista
  2. on kyllä hyvän näköisiä leipiä! kivasti antaa näköäkin leivän sisään nuo saksanpähkinät :) -Satu p.s. sun blogia lueskelen säännöllisen epäsäännöllisesti, yleensä puhelimella. Sillä tänne kommentin jättäminen on aivan hirveen hankalaa, niin eipä tuu kommentoitua. useamman kerran oon yrittäny mutta kun on takkuillu niin ne on sitten jäänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, puhelimella kommentointi ei onnistu minultakaan. Kiva kun seuraat ;)

      Poista