keskiviikko 8. lokakuuta 2014

Kurpitsa-jauhelihalaatikko


Jauhelihalaatikko, kurpitsaruoka, kurpitsa jauhelihavuoka. Helppo ja maistuva arkiruoka.
Kurpitsa, etenkin talvikurpitsa eri lajeineen on lähellä sydäntäni enkä kurpitsaruokiin kovin helposti kyllästy. Toki kurpitsakin on syytä pitää sesonkiruokana; samalla tulee varmistettua, että kurpitsa on mielellään lähellä tuotettua tai ainakin kotimaista. Tottahan eri lajikkeita maistellessa tuo oranssi herkku on joskus ulkolainenkin. Omasta pihasta noita vaahteran lehtien kanssa kilpaa hehkuvia herkkumöhkäleitä kasvoi neljästä taimesta yli kolmekymmentä! Nyt puhutaan lajikkeesta Baby Bear, jossa kurpitsan koko on kilon verran tai reilusti alle. Yhdestä kurpistasta saa siten mukavasti ruokaa parin hengen talouteen ja isompaan satsiin on syytä laittaa kaksi. Talvikurpitsat voi joitakin poikkeuksia lukuunottamatta käyttää kuorineen, kuten tämänkin, joskin joidenkin lajikkeiden kuoret ovat himpun kovahkot ja vaativat hieman pidemmän kypsymisajan. Pienimpiä kurpitsoja on kuitenkin melko turhauttavaa kuoria.
Kurpitsaruokia löytyy blogistani lisää: aasialaisittainkurpitsa-vuohenjuustolasagne kurpitsa-sienirisotto, kurpitsa-punajuurileivokset, suklainen kurpitsakakku, maissikurpitsapihvit ja kurpitsasosekeitto. Tämän ruuan funktio oli toimia lounaana useamman päivän ajan (lue viikon ajan), tai vastaavasti tällä voisi ruokkia helposti kymmenenkin henkeä. Vuokaan voi käyttää hyvin riisiä tai vain spelttivehnää tai ruishelmiä tai vastaavaa. Pussin pohjia on joskus hyvä tutkiskella ja vähentää hävikkiä. Samalla idealla sekaan heitettiin myös purkilliset kidenypapuja ja mustia papuja sekä pekonia. Mielikuvitusta käyttäen aineksia voi varioida tyyliin mitä kaapista löytyy, samoin on maustamisen laita. Iso vuoka vetää paljon makuja joten mausteita, varsinkin yrttejä ei kannata säästellä. Lihaliemi oli vähäsuolaista, joten suolaa tarvitsi lisätä, parhaiten se onnistuu maistelemalla. Tulee kuitenkin muistaa juuston ja pekonin suolaisuus.

Kurpitsa-jauhelihavuoka

1 kg kurpitsaa
1 kg jauhelihaa
pari sipulia
2 solovalkosipulia
3 punaista chiliä
öljyä
ruis- ja spelttihelmiä noin 4 dl
aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä noin 1 dl
1 tölkki säilyketomaatteja
1 purkki (285 g) kidneypapuja
1 purkki (285 g) mustapapuja
5 rkl tomaattipyrettä tai ketsuppia
2 dl valkoviiniä
6-8 tomaattia
tuoreita yrttejä
cayennepippuria
savupaprikaa
mustapippuria
5 dl lihalientä
suolaa
mustaleimaemmentalia 200 g raastettuna
1 paketti pekonia

Keitä speltti, ruishelmet ym. ohjeen mukaan, mutta jätä napakaksi. Valuta. Hienonna sipuli, valkosipuli ja chili. Halkaise kurpitsa, poista siemenet, kuutioi. Kypsennä jauheliha pannulla, lisää lopussa sipulit ja chili, lisää mausteet. Kypsennä kurpitsakuutioita pannulla öljyssä, lisää valkoviini ja hauduta kymmenisen minuuttia niin että kurpitsa alkaa hiukan pehmentyä. Sekoita jauhelihan joukkoon, lisää tölkkitomaatti, tomaattipyre ja valutetut pavut. Viipaloi tomaatit. Kerrosta öljyttyyn vuokaan vuorotellen speltti ym., jauheliha, kurpitsa ja tomaattiviipaleet. Juustoraastetta kannattaa laittaa myös väliin. Laita viimeiseksi pekonisiivut ja päälle loppu juustoraaste. Kaada päälle lihaliemi. Kypsennä 180-200 asteessa noin 45 minuuttia.

 


Taas sarjassa ei niin kuvauksellinen ruoka. Paljon makuja sisältävä herkkupaistos tuli syötyä viimeiseen muruseen.

4 kommenttia:

  1. Ihania kurpitsareseptejä :)

    VastaaPoista
  2. Kuulostaa hyvältä. Tarvitaan vain iso porukka syömään 1 kg jauhelihaa ja 1 kg kurpitsaa yms, mutta voihan tuosta reseptistä toteuttaa vain 40 % meidän pienelle perheelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kahden hengen talous söi tätä viikon ellei toistakin :). Kun kerralla tekee isomman satsin, jää toisena päivänä aikaa muihin hommiin ja osan voi myös pakastaa.

      Poista