torstai 29. toukokuuta 2014

Parasta grilliruokaa

Grillikausi on parhaimmillaan juuri nyt. Satoi tai paistoi, suomalaiseen kesään kuuluu grillaus. Tällä kertaa grillimakkara kannattaa jättää kylmäaltaaseen ja kokeilla jotain uutta. Kana on parasta grillattuna, meksikolaisittain maustettuna tällä kertaa. Ja kyllä se on myönnettävä, että grilliruualle paras kyytipoika on raikas kylmä olut.
Pyydettiin mukaan kamppikseen, jossa Sinebrychoffin oluelle valmistetaan maistuva grilliruoka. Kun meksikolainen teema on ollut kielen päällä pitkin kevättä ja Corona Extra, Meksikon eniten myyty olut jo entuudestaan suosikkini, tehtävä oli mieluisa, vaikka kiirettä keittiön ulkopuolella on kevään aikana piisannut enemmän kuin tarpeeksi. Ihan kommelluksitta ei tämä suinkaan mennyt, vaan ruoka valmistui äkillisen sairastapauksen ja sairaalareissujen lomassa. Ja ihan puulla grillaten. Vuosia ellei vuosikymmeniä kaasugrillauksen nimeen vannoneena olen pikkuhiljaa kääntänyt kelkkani puulla grillaamiseen suuntaan. Puulla tai hiilellä. Maku on ihan omaa luokkaansa, hiukka enemmän aikaa pitää varata grillin lämmitykseen, mutta kuivat puut palavat nopeasti ja grillauksen voi kiireisin aloittaa, vaikka puun palaminen on vielä kesken. Kokonainen broileri valmistui reilussa puolessa tunnissa. Kokonainen broileri on edullinen, mutta tähän voi hyvin käyttää maissikananpoikaa. Kana saa maustua marinadissa reilusti yön yli, välillä käännellen. Chiliä ja mausteita saa olla reilusti. Meksikolaisittain maustetulle broilerille sopii raikas mangopapusalsa.


Grillattua broileria meksikolaisittain

1 broileri sulatettuna
marinadi:
1-2 punaista ja 1-2 vihreää chiliä
1/2 dl punaviinietikkaa
1/2 dl oliiviöljyä
1 rkl jauhettua korianteria
1-2 solovalkosipulia hienonnettuna
2 rkl jauhettua juustokuminaa
mustapippuria
1 rkl kuivattua oreganoa
2-3 tl suolaa + lihan pintaan
1 limen mehu

Halkaise chilit, poista siemenet ja hienonna. Hienonna valkosipuli. Sekoita kaikki marinadin ainekset. Pyyhi broileri kuivaksi, hiero pintaan vielä suolaa ja laita pussiin. Lisää marinadi ja pyörittele sitä joka puolelle, myös sisälle. Laita jääkaappiin maustumaan.

Mangopapusalsa

kypsä mango
2 tlk mustapapuja
1 ruukku korianteria

1 iso punasipuli
1 vihreä ja 1 punainen chili

marinadi:

1/2 dl muscovadosokeria
3-4 rkl punaviinietikkaa
n. 1 dl oliiviöljyä
1-2 tl suolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
1 tl jauhettua korianteria

Poista chileistä siemenet, hienonna. Hienonna punasipuli ja laita sipuli ja chili kulhoon. Sekoita marinadin ainekset kattilassa, kuumenna ja kaada kulhoon. Anna jäähtyä ja maustua. Kuori ja viipaloi mango. Huuhdo mustapavut ja hienonna korianteri. Sekoita jäähtyneen marinadin joukkoon ja jäähdytä jääkaapissa.

Pyyhi broilerista enin marinadi ja halkaise se rintalastaa myöten kahtia. Grillaa kuumassa grillissä välillä kääntäen, kunnes nivelen vierestä veitsellä kokeillen liha on kypsää. Broilerin tai maissikananpojan voi grillata myös halsterissa, jolloin kääntäminen helpottuu. Omassa grillissäni kypsyminen vei reilut 35 minuuttia.





Tarjoile mangopapusalsan ja oluen kera.
Broilerista tuli ihanan mehukasta, juuri sopivan kypsää. Kaasugrillillä en tähän lopputulokseen ole päässyt. Ja vielä ensimmäistä kertaa grillasin puulla, ihan itse.


Amerikan salaatin lehti toimii näppäränä kesälautasena; ruuan voi kääriä salaatin lehden sisään ja syödä sormin.

Lisää ideoita ja reseptejä oluen ja ruuan yhdistämisestä löytyy täältä.








1 kommentti: