perjantai 29. maaliskuuta 2013

Hauskaa pääsiäistä!

Nyt on aika siirtyä viettämään pääsiäistä, kukin tavallaan. Omasta pääsiäisestäni kuulet jokusen tovin päästä. Kyllä, pääsiäiseeni kuuluu myös lammas. Saapa nähdä miten ja missä se kokataan tänä vuonna.
Nämä piparit matkustivat viikko sitten Master Chef-kilpailija Jussin kaupalle, jossa vietimme oikein hauskan päivän "konsulentteina".

Oikein aurinkoista, rentouttavaa ja maukasta pääsiäistä kaikille!





torstai 28. maaliskuuta 2013

Helppo piirakka pääsiäiseksi

Kirjakaupan alennuskuponki poltteli kukkarossa; aikaa sen lunatamiseen on vain kuun loppuun. Sillä saisi pokkarin tai pari, mutta nolottaa tunnustaa, että juurikaan ei ehdi lukea muuta kuin keittokirjoja. Sentään jokunen dekkari aina silloin tällöin. Pienen katselmuksen jälkeen mukaan lähti Kakkujen kuningattaret, ruokatoimittajien kakkubravuurit vuoden jokaiselle viikolle. Vasta ilmestyneen kirjan ulkoasu lupaa kauniita kakkukuvia ja herkullisia reseptejä. Kuvat on Sami Revon taattua laatua ja ilo silmälle. Resepteissä on valinnan varaa, ellei jo valinnanvaikeuskin. Ohjeet ovat melko yksinkertaisia, mutta aina jotain uutta löytyy ahkerallekin leipurille. Klassikkokakuissakin on usein pientä tvistiä. Tämä torttu valikoitui ensimmäiseen kokeiluun juurikin pääsiäiseen sopivana, mutta samalla huomasin, että useimmat ainekset löytyivät jo sopivasti kotoa. Piirakan täytteen määrää hiukan muutin, eikä pohjataikinan määräkään tainnut olla sama. Kotona olevat mantelimassat joutivat käyttöön ennen kuivahtamista, eikä niiden keltainen ja vihreä väri vaikuta makuun mitenkään, kaupasta kannattaa toki ostaa väritöntä. Tein kaksi piirakkaa, toiseen käytin 4 voitaikinalevyä, toisen tein kaulittavasta ( n. 300 g) lehtitaikinasta.

Rosmariini-aprikoositorttu 

n. 400 g voi- tai lehtitaikinaa, tai voitaikinalevyjä
1 tlk aprikooseja
1 muna

täyte:

n. 170 g mantelimassaa (vajaa pötkö)
1/2 dl kuohukermaa
2 rkl mantelilikööriä
2 tl tuoretta rosmariinia hienonnettuna

kiille:
1 dl vettä
n. 1/2 dl hyytelösokeria
vaniljan siemeniä

Sulata taikina ja kauli ohueksi levyksi. Taikinalevyjen tapauksessa liitä ne yhteen vedellä tai kananmunalla voidellen ja kauli hiukan. Ota taikinan reunoilta n. 2 cm levyisiä suikaleita ja rakenna niistä piirakan reunat liimaamalla ne vedellä. Pistele piirakan pohja ja voitele vatkatulla munalla. Esipaista pohjaa n. 12 minuuttia 200 asteessa (kiertoilma).
Raasta mantelimassa kulhoon, lisää muut aineet ja sekoita. Pistele esipaistetun piirakan pohjaa, että se laskee. Levitä täyte pohjan päälle ja nostele valutetut aprikoosit päälle. Voitele kohonneet reunat. Paista vielä noin. 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Kiehauta vesi, hyytelösokeri ja vanilja kattilassa ja sivele sillä aprikoosien pinta. Koristele tomusokerilla ja rosmariinilla.



Vihreä mantelimassa näyttää hiukan hassulta. Piirakasta voisi tehdä myös pyöreän, kuten kirjassa. Mantelimassa on imelää, vähempikin riittää, kirjassa määrä oli 150 g, minulla oli ehkä suurempi pohja ja tarkoitus käyttää tähteet pois. Piirakka oli siis minun makuuni imelää, mutta toisten mielestä juuri sopivaa. Tuoreilla aprikooseilla olisi varmasti pirtsakampi. Rosmariini sopii mantelimassan ja aprikoosin seuraan loistavasti!


Voitaikinalevyjen saumat pyrkivät irvistämään. Tästä huomaa, kuinka keinovalon kuvan värit ovat niin keltaiset, ettei edes jälkisäädöillä siitä tule kummoinen. Piirakka lähti maailmalle, eikä pitkiin pimeävalotuksiin ollut aikaa. 

Kirjan kakkuresepteistä on varmasti monen inspiraation lähteeksi ja herkullisista kuvista voi koettaa ottaa vinkkejä omaan kuvaukseensa. 

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Kevät piinaa. Keventäjän pääsiäisjälkkäri

Kevät on ihanaa aikaa! Aurinko paistaa, räystäät tippuvat, valonsäteet yltävät perimmäiseenkin nurkkaan. Mieli tekee ulos, lenkkipoluille ja nauttimaan auringosta. Kevät on mahdollisuuksien aikaa! Juhlapäiviä riittää kaikille; voi toteuttaa itseänsä loihtimalla mitä mielikuvituksellisempia menukokonaisuuksia ja nauttia työnsä tuloksista iloisessa seurassa kyytipoikana viiniä, joka osoittautuu loisto-ostokseksi. Ja ihana valo: ruokakuvaus onnistuu kuin itsestään, sen kun valitsee sopivan kuvakulman!
Kevät on kurjaa aikaa. Kevätaurinko paljastaa sen minkä talvi jätti jälkeensä; laiminlyödyt siivousvuorot; valonsäteet pysähtyvät leijailevaan pölyyn eikä sinne perimmäiseen nurkkaan pääse tavarapaljoudelta edes kurkkaamaan. Talvisin pesukone kitistää vaatteet ja nyt viimeistään huomaa sen auki jätetyn farkun napin löysän villapaidan alta. Ei kai ole pakko taas kohta sulloutua kesävaatteisiin? Väsyttää ja laiskottaa eikä jaksaisi millään lähteä ulos; jos nyt kuitenkin kauppaan? Pikaisesti kyhätty ateria tekisi mieli syödä suoraan pannulta. Mikroaterian olisi voinut vetää sohvalla suoraan pakkauksesta. Olinpa taas tyhmä, olisi jäänyt enemmän aikaa levätä! Ja miten saisi rajattua nyt tuon kuvan, ettei kaikki sotku näy tuolla taustalla...

Siitäpä juolahti mieleeni yksinkertainen, kevyt, vähäsokerinen, proteiinirikas jälkiruoka pääsiäiseksi. Paksu smoothie sinällään; liivatteella mousse, jäätelökoneella sorbetti. Kaikki käy. Ja aikuisten oikeesti: hyvää!

Mangosmoothie ja mämmismoothie

1 pussi (300 g) mangokuutioita (pakaste)
1 purkki raejuustoa (rasvaton)
1 purkki maustamatonta rahkaa
tuoretta minttua
tilkka maitoa tai vettä
1 limen mehu

mämmiä

Laita jäiset mangokuutiot, raejuusto ja rahka blenderiin. Lisää tilkka maitoa; sen verran, että ainekset sekoittuvat. Lisää minttua maun mukaan; kourallinen tai vähemmän mintun mausta riippuen, lisää myös limen mehu. Kaupassa oli vain Aasian minttua, jota kärsii laittaa enemmän. Vahvaa minttua vastaavasti vähemmän. Aja tasaiseksi seokseksi. Kaada puolet soseesta odottamaan. Lisää jäljelle jääneeseen soseeseen saman verran mämmiä. Aja tasaiseksi soseeksi.
Kerrosta jälkiruoka-astiaan ja koristele. Helppoa, terveellistä ja hyvää! Voisi vaikka santsata!

200 g mangossa on 194 Kcal energiaa ja hiilihydraatteja 45 g. Purkissa rasvatonta, laktoositonta raejuustoa on 130 kilokaloria, hiilareita 4.2 g ja proteiinia 26 g. Laktoosittomassa rahkapurkissa on 150 Kcal, hiilareita 10.5 g ja 27 g proteiinia. 100 gramassa mämmiä on 162 Kcal, hiilihydraatteja 31 g ja ravintokuitua 7 g. Näissä yhteensä on vain muutama gramma rasvaa.



Ja kävihän se naapurin ihana pikkuneiti virpomassa:


Aurinkoista palmusunnuntaita ja positiivisia ajatuksia kevääseen!