keskiviikko 23. syyskuuta 2015

Kanttarellikeitto

Kanttarellikeitto tai kantarellikeitto. Melkein olin jo unohtanut keitot hyödyntäessäni syksyn parasta antia. Onneksi se tuli puheeksi sienireissuun liitetyllä sukulaisvisiitillä ja kotiin tultua ryhdyin heti tuumasta toimeen. Sienisato on tänä syksynä ollut huikean hyvä ja se jatkuu edelleen. Yöpakkasia ei juurikaan ole ollut ja kanttarellejakin näyttää vielä nousevan. Pakko tunnustaa, että valtaosa sienistämme on tänä syksynä saapunut ovelle kerättynä ja siivottuna, kiitos ystävien.
Perinteinen maukas kanttarellikeitto onnistuu myös muista sienistä, vaikkapa suppilovahveroista. Halutessaan keittoon voi käyttää laadukasta vihanneslientä tai fondia. Kahvi sopii hyvin sienen makuun ja se kannattaa lisätä juuri ennen tarjoilua. Kahvia voi myös annostella tilkan lautasen pohjalle ja sitten nostella keittoa päälle.
Vinkki: keiton voi hyvin valmistaa edellisenä päivänä, seuraavana päivänä lämmittäessä maku vain paranee.

Kanttarellikeitto

1 litra hienonnettuja kanttarelleja
2 salottisipulia
1 solovalkosipuli tai pari kynttä
voita, öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
1 dl valkoviiniä
4 dl täysmaitoa
4 dl vettä
1 vihannes/kanaliemikuutio
2 dl kuohukermaa
suolaa, pippuria
cayennepippuria, muskottipähkinää
5 rkl keitettyä kahvia
lehtipersiljaa

Höyrytä sienistä ylimääräinen neste kuivalla pannulla. Hienonna sillä aikaa sipulit. Lisää voita ja öljyä ja sipulit ja kuullota sekoittaen 5-10 minuuttia. Sekoita joukkoon jauhot, kääntele hetki. Lisää viini ja anna haihtua. Lisää maito, vesi ja liemikuutio. Kiehauta ja anna poreilla n.10 minuuttia. Lisää kerma ja jatka hauduttamista. Mausta. Aja sauvasekoittimella hiukan sileämmäksi, keittoon saa jäädä sattumia. Lisää hiukan silputtua lehtipersiljaa.

maanantai 21. syyskuuta 2015

Mehevä mustikkapiirakka vuohenjuustolla

Mustikkapiirakkareseptejä on melkein yhtä monta kuin on leipojaa. Kuka tykkää pullataikinapohjasta, kuka muropiirakasta. Usein valttikorttina on helppous. Tämä mehevä mustikkapiirakka on helppo ja nopea valmistaa. Ohjeen esikuva on raparperipiirakka, jota vähän tuunasin.  Piirakan juju on vuohenjuustossa ja rosmariinissa, joiden maku sopii hyvin mustikan kaveriksi, muttei ole hyökkäävä. Jos et jostain syystä tykkää vuohenjuustosta, sen voit korvata kermaviilillä. Vuohenjuustoa suosittelen kuitenkin kokeilemaan, se ei lyö yli vaan maistuu vienosti, hienostuneesti. Piimän sijasta käy jokin muukin hapanmaitotuote, itse käytin päiväyksen ylittänyttä rahkaa vedellä notkistettuna, kun piimää ei ollut. Jos käytät pakastemustikoita, sulata ja valuta ne hyvin. Isommassa vuokassa piirakasta tulee matala, omani tein pieneen korkeareunaiseen vuokaan (n. 20 x 30 cm), jolloin piirakasta tulee korkea ja palat ovat enemmän leivosmaisia.


Mehevä mustikka-vuohenjuustopiirakka n. 20 palaa

Muruseos

250 g voita
8 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl ruokasoodaa
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl hienonnettua tuoretta rosmariinia

Pohjataikina

2 dl piimää tai vastaavaa
1 kananmuna
3/4 muruseoksesta

Täyte

noin litra tuoreita mustikoita
200 g pehmeää vuohenjuustoa
250 g maitorahkaa
2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl vaniljasokeria
1-2 tl raastettua sitruunankuorta

koristeluun tuoretta rosmariinia

Sulata voi. Hienonna rosmariini. Sekoita muruseoksen kuivat aineet keskenään ja lisää voisula. Nypi murumaiseksi. Ota neljäsosa muruseosta toiseen astiaan. Lisää 3/4 muruseosta kananmuna ja piimä, sekoita. Levitä leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Ripottele päälle mustikat.
Raasta pestyn sitruunan kuori.Notkista ensin vuohenjuustoa tilkalla rahkaa, sekoita sitten kaikki aineet hyvin keskenään ja kaada mustikoiden päälle. Ripottele pinnalle loppu muruseos.
Paista 175 asteessa (kiertoilma) noin 45 minuuttia, kunnes piirakka on kypsä ja pinta on saanut väriä. Ripottele valmiin piirakan päälle hienonnettua rosmariinia. Parhaimmillaan samana päivänä, jäähtyneenä.




Viimeistä palaa myöten. Idean vuohenjuuston ja mustikan yhdistämisestä sain vuohenjuusto-mustikkaleivistä.

torstai 17. syyskuuta 2015

Pariisi ja mustikkavuohenjuustoleivät

Ihana Pariisi! Ihanat vuohenjuustoleivät ja mustikkasalsa! Sain arvostelukappaleen trendikokki ja katuruokaguru Richard McCormick'n uudesta keittokirjasta. Onhan noita keittokirjoja ja netti täynnä reseptejä. Mutta mutta, tämä opus kolahti: luin kirjan siltä istumalta kannesta kanteen.
Eripuolilla maapalloa asunut ja kokannut, amerikkalais-ruosalainen, helsinkiläistynyt keittiömestari McCormick tutustuttaa lukijansa Pariisin uusiin ruokatrendeihin. Perinteisten bistrojen ja luksusravintoloiden rinnalle on noussut muiden maiden keittiöistä vaikutteita ammentavia ravintoloita, katuruokakioskeja ja -rekkoja. Kirja vinkkaa useita kahviloita, ruokapaikkoja, leipomoita ja ravintoloita osoitteineen ja kauniine houkuttelevine kuvineen niin, että tekisi mieli heti lähteä Pariisiin! Tämä kirja kannattaa ottaa vaikka matkaoppaaksi.
Kirjan ulkoasu on tyylikäs; retrovihreät, paksut kovat kannet ja upotetut kirjaimet. Plussaa on kolme kirjanmerkkinauhaa jotka ovat tietysti Ranskan lipun väreissä.
 
Ruokaohjeet on selvästi sopeutettu suomalaisiin raaka-aineisiin ja laadittu kokin omaa filosofiaa noudattaen. Itselle lyhyet valmistusohjeet raaka-aineluettelon oikealla puolella toimivat, niitä on helppo vilkaista kesken ruoan valmistuksen.
Kirja on täynnä ohjeita, joita tekee mieli kokeilla. Perinteisiä klassikkoreseptejä on yksinkertaistettu ja niissä on uutta twistiä. Joukossa on myös aamiaisherkkuja, pientä purtavaa ja jokunen vegaaninen ohje. Yksi tuorepuuron ohjekin löytyy sekä ohje raakamacaroneihin.
Kokeilemani vuohenjuustoleivät mustikkasalsalla veivät kielen mennessään! Yksinkertaiset ainekset, keskenään hyvin natsaavat maut, ihana herkku! Ostamani pehmeä vuohenjuusto (President Chevre) kaipasi notkistukseen tilkan maitoa, eikä suolaa tarvinnut lisätä. Ohjeessa viitataan kirjasta löytyvään aamiaisleipään, sen korvasin itse leivotulla vaalealla leivällä.
 
 
Vuohenjuustoleivät ja mustikkasalsa
 
5 leipäsiivua
 
Vuohenjuustotahna
 
2 dl pehmeää vuohenjuustoa
1 tl sitruunankuorta
1 rkl hunajaa
1 tl suolaa
 
Mustikkasalsa
 
1 dl tuoreita mustikoita
1 tl tuoretta minttua
1 tl hunajaa
1 rkl sitruunamehua
mustapippuria
 
Päälle
 
1 tl sitruunankuorta raastettuna
mustapippuria
 
Sekoita vuohenjuuston joukkoon raastettu sitruunankuori. Mausta hunajalla ja suolalla. Sekoita mustikkasalsa; hienonna minttu ja sekoita aineet keskenään. Paahda leivät pannulla, laita päälle vuohenjuustotahnaa ja mustikkasalsaa. Koristele raastetulla sitruunankuorella ja mustapippurilla.