keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Pikku evästä katkaravuista

Mitä tänään syötäisiin - vaikkapa rapukakkusia? Kiva ohje löytyikin Akseli Herlevin Täydellä sydämellä keittokirjasta, jossa on monta inspiroivaa rentoa ohjetta. Iltapalaksi pienen salaatin kannsa vaikka. Mausteita ja muuta tuunasin kotoa löytyvien ainesten mukaan.

300 g sulatettuja katkarapuja, neste puristettu pois, hienonnettu
1 punasipuli hienonnettuna
1/2 punttia tilliä ilman varsia, hienonnettuna
thaibasilikaa hienonnettuna
1-2 rkl korianterin siemeniä murskattuna
pari kuivaa leivänkannikkaa raastettuna, tummaa ja vaaleaa
4 munanvalkuaista
suolaa, pippuria, cayennepippuria
voita paistamiseen

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Nostele lusikalla pannulle voihin paistumaan pieniä kakkusia, paista hyvä väri, käännä ja paina hiukan lastalla, paista toinen puoli. Tarjoile lämpimänä.



lauantai 2. kesäkuuta 2012

Yhtä juhlaa!

Monen kodin kiireinen ja stressintäyteinen kevät on tänään saanut täyttymyksen; ehkä tavallisesti niin arkinen, turvallinen ja monenlaista elämää nähnyt asumus on nyt puunattu ja parhaimpiinsa pukeutunut, valmiina ottamaan vastaan juhlaväkeä. Ylioppilaat ja muut valmistuneet ovat tänään ansaitusti sankareita! Yksi etappi on suoritettu ja elämä edessä!

En onneksi tänä vuonna joutunut pelkästään vieraan osaan, vaan sain osalistua hiukan muutaman juhlan tarjottavien valmisteluun.


5 munan gluteeniton kakku sisältäen mangopassion- ja valkosuklaanougatmoussea,  limecurdia ja passionpureeta. Hortensiankukat vaahtokarkin makuista kaulintamassaa, lakki sokerimassaa ja marsipaania. Kakku on kuorrutettu marsipaanilla ja suihkutettu helmiäisellä.


Kukkien keskustaan on liimattu nonparelli.


Koristelu pikeeriä, lyyrasabluuna on leikattu kirurgin veitsellä muovitaskun palaseen ja ruiskumaalaus kultavärillä.


Ruusua ja liljaa. Kulta on vaikea kuvattava.
















Ruiskuppeja savuporo- ja kylmäsavulohitäytteellä.





Eräälle erityiselle ihmiselle kiitoksena nämä macaronrasiat.


Macaroneissa täytteenä mm. vadelmaganache, laventeli ja maitosuklaa vanhoilla ohjeilla; uusia täytteitäkin tuli kehiteltyä:

Lakritsitäyte
200 g lakritsia
11/2 dl kermaa
1/2 purkkia mascarponea
n. 50 g voita

Laita kattilaan 1/2 dl kermaa ja lakritsit, sulata miedolla lämmöllä, lisää kermaa tarpeen mukaan (eri lakritsit sulanevat vaihtelevasti). Soseuta sauvasekoittimella, sekoita joukkoon mascarpone ja voi.

Mokka
1 purkki mascarponea
100 g maitosuklaata
1-2 tl pikakahvia

Sulata maitosuklaa mikrossa. Sekoita mascarponeen pikakahvimuru ja suklaa.

Passiontäyte
1 purkki mascarponea
1 purkki tuorejuustoa
1 passionhedelmä
1/2 purkkia passioncurdia

Sekoita aineet keskenään.

Pikkuleipiä meni juhliin noin 100 kappaletta, macaronseja lukematon määrä värikoodein :), ruiskuppejakin sekä kukkainen kakku (hortensiakin on suosikkikukkani!)

Oikein oikein paljon onnea ja menestystä kaikille!

sunnuntai 27. toukokuuta 2012

Vesimelonimojito

Liekö nyt vesimelonisesonki, mutta kaupan on hyvännäköisiä kokonaisia siemenettömiä vesimeloneja kohtuuhintaan. Kuumeisesti koetin löytää tyttären vuosia sitten ideoiman vesimelonidrinksun, mutta kykyni arkistoida on jokseenkin olematon (vaikka kyseessä onkin ruokaresepti), ja aikaa vain hukkaantui (tosin muutama jemma tuli siivottua). Jotenkin ajatuksissa pyöri Mojito, joten sitä soveltamaan. Jokihaka kokkaa-blogissa oli resepti vesimelonisalsaan herkullisine kuvineen; niinpä parikiloisen kuulan saisi hyvin käyttöön.

Kilosta vesimelonia saa vajaan litran siivilöityä mehua; ensin blenderillä tms. soseeksi ja sitten siivilän läpi. Herkullista ihan sellaisenaan.

Yhtä drinksua varten:
puolikas lime muutamaan osaan viipaloituna, kuori pestynä
n. 10 tuoreen mintun lehteä (minulla oli Aasian minttua)
2 tl sokeria (tässä luomu kookossokeria)
4 cl vaaleaa rommia

n. 2 dl siivilöityä vesimelonimehua

jäitä/jäämurskaa
Laita limeviipaleet, sokeri ja mintun lehdet korkean lasin pohjalle ja painele survimella, kunnes mehu irtoaa limestä ja minttu tuoksuu. Lisää vesimelonimehu, rommi ja jäät, sekoita ja nautiskele, mieluiten hyvässä seurassa.




Oli ihan huippuhyvää ja täytyy tunnustaa, että tämä (lasillinen) toimi hyvin aperitiivi-alkupala-pääruoka-akselilla, jälkiruoan kohdalla se valitettavasti loppui. Tuon pikkusurvimen löysin sattumoisin tänään torikirppikseltä 20 centin hintaan; kuin tehty Mojitoja varten!