maanantai 21. marraskuuta 2011

Maa-artisokkakeitto

Artisokkaa on tullut laitetuksi useammankin kerran, on se vaan niin hyvää. Etenkin, kun tuttavalta sain itse kasvatettuja erityisen hyviä mukuloita, suuret kiitokset Minnalle!

Heti tuoreeltaan pesu ja raaputus olisi riittänyt, pidempään säilyttäessä vaativat kuorimisen.

500 g maa-artisokkaa
7 dl kanalientä
3 dl kermaa
2 rkl homejuustoa
suolaa
pippuria

Kuori maa-artisokat ja halkaise muutamaan osaan ja laita kylmään veteen. Laita kattilaan, lisää 7 dl kanalientä ja keitä, kunnes maa-artisokat ovat pehmeitä., lisää homejuusto. Soseuta huolella sauvasekoittimella. Lisää kerma, kiehauta, mausta suolalla ja pippurilla.  

 

Pähkinät joutuivat keittoon vain koristelun, eivätkä niinkään maun vuoksi.

Suklaasydämet

Kulinaarimuruja-blogissa etsiskeltiin lohturuokaa mm. kaamoksen, elämänkolhujen ja sairauden varalle. Tosiasiassa henkilökohtaisesti ottaen sairaana tai kovin kolhittuna harvoin virtaa riittää kokkaukseen; mukavaa, jos silloin joku toinen passaa. Ellei passaajaa ole ja kaupan herkut eivät houkuttele, tämä herkku syntyy aika vähällä virralla. Ja ainahan tällaisilla suklaapläjäyksillä voi hemmotella rakkaitaan ihan muuten vaan.

Ohje on neljälle.


50 g tummaa suklaata
50 g voita
1 kananmuna
1.25 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl konjakkia
muutama saksanpähkinä rouheina paloina

50 g valkosuklaata
50 g voita
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 rkl Cointreau-likööriä
muutama kuivattu taateli pilkottuna

Sulata tumma suklaa ja voi vesihauteessa, nosta liedeltä. Lisää sokeri, kananmuna, jauhot ja mausteet. Alkoholit voi jättää pois, tai kokeilla jotain muuta maustetta.

Tee samoin valkosuklaataikinalle.


Kaada voideltuihin vuokiin vuorotellen tai yhtä aikaa niin, että saat annoksesta kaksivärisen. Tikulla voi vetää kuvioita.

Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia, saa jäädä keskeltä pehmeäksi, kypsemmästä kakkumaisesta pitävä malttaa muutaman lisäminuutin.





Tällä annoksella paranee paha mieli ja suklaan tarve on tyydytetty joksikin aikaa. 


Jouluinen creme brulee

Piparikoristelijan ja macaron-leipurin jääkaappi täyttyy kananmunan keltuaisista. Mitä tehdä niille, kun säilyvyyskin on niin rajallinen? Kakkutaikinaan voi aina lisätä yhden ylimääräisen keltuaisen, mutta hyviä käyttövinkkejä kaivattaisiin.

Kestosuosikki keltuaisten tuhoamisessa on creme brulee. Vanilja on suosikkimausteeni, mutta vaihtelun vuoksi lisäsin joukkoon jouluista makua. Ohje on neljälle.

1 dl vaaleaa glögiä (Herrljunga glögi)
muutama siivu appelsiinin kuorta
pieni pätkä tuoretta inkivääriä siivuina


4 keltuaista
3/4 dl sokeria
3 dl kermaa
vaniljatanko

Kyseinen glögi on appelsiinin ja inkiväärin makuinen, melko mieto, joten makua vahvistamaan laitoin mukaan appelsiinin kuorta ja inkivääriä.

Keitä glögi mausteineen siirapiksi; vähenee noin kolmasosaan.

Vaahdota keltuaiset, sokeri ja vaniljatangosta kaavitut vaniljansiemenet tanakaksi vaahdoksi.

Kiehauta kerma ja halkaistu vaniljatanko ja lisää joukkoon keltuaissokerivaahto ja lopuksi makusiirappi hämmentäen. Poista vaniljatanko ja kaada seos uuninkestäviin annosvuokiin ja kypsennä 100 ˚C noin tunti, kunnes seos on hyytynyt. Anna jäähtyä.

Ennen tarjoilua ripottele pinnalle sokeria ja halutessasi fariinisokeria ja karamellisoi pinta joko grillivastuksen alla tai kaasupolttimella.


Kaasupolttimella saa ihanan lohkeavan sokeripinnan, mutta itse jälkiruoka säilyy viileänä. Glögi antoi mukavan vienon aromin, täytyy kokeilla jatkossa muitakin mausteita.