maanantai 21. joulukuuta 2015

Jouluinen suklaajuustokakku

Suklaakakku, suklaajuustokakku, uunissa paistettu suklaajuustokakku. Alkuperäinen resepti on Soppa365-sivustolta. Yhden version teinkin vuoden viimeiseen viini-iltaan portviinien kaveriksi. Tein pohjan ohjeen mukaan, mutta uskokaa tai älkää, sössin sen kanssa urakalla! En viitsi paljastaa kaikkia yksityiskohtia, mutta keksimuru-voipohja oli lilluvaa mössöä uuniin laittaessa. Suurentelin mielessäni tehoblenderin ominaisuuksia ja jouduin lisäämään keksien joukkoon maitoa, että ne menisivät muruiksi. Meinasi mennä ihan muuksi. Tuunasin lilletin uunissa sitten vehnäjauhoilla ja ihan hyvähän siitä tuli.

Tämän kakun pohjan tein hienoksi jauhetusta piparista, maustoin vielä kanelilla. Pelkällä tummalla suklaalla kakku oli hyvin tuhtia, varsinkin kahvin kanssa. Tosin portviinin kanssa pieni pala oli erittäin maistuvaa. Tähän kakkuun lisäsin valkosuklaata, kun sitä lojuu muutenkin kaapin perällä riesaksi asti, vanhenemassa. Hyvää tuli! Sokeriksi voi valita myös yhtä laatua, maun mukaan. Kakku on 25-26 cm irtopohjavuokaan tehty, eli siihen isompaan versioon. Pieneen vuokaan ohje kannattaa puolittaa. Kakku on parhaimmillaan seuraavana päivänä.


Jouluinen suklaajuustokakku

400 g pipareita hienonnettuna
140 g voita tai voirypsiöljysekoitetta
1 rkl kanelia

500 g suklaata, tummaa (60%) ja valkoista puolet ja puolet
8 kananmunaa
1 dl muskovadosokeria
3 dl fariinisokeria
5 dl kuohukermaa
2 tl jauhettua kardemummaa
1 tl suolaa

Leikkaa irtopohjavuokaan pohjan kokoinen leivinpaperi. Hienonna piparit joko muovipussissa kaulimella mäiskien tai monitoimikoneella. Lisää pehmeä rasva ja kaneli ja sekoita. Taputtele taikina vuokan pohjalle ja reunoille mahdollisimman ohueksi kerrokseksi. Lämmitä uuni 180 asteeseen (kiertoilma). Paista pohjaa noin kuusi minuuttia. Kakku kannattaa varmuuden vuoksi paistaa pellin päällä, jos taikinasta sattuu karkaamaan rasvaa vuoan pohjan ja reunan välistä.
Sulata suklaat mikrossa lasikulhossa, välillä sekoittaen. Mausta karedemummalla ja suolalla. Varo polttamasta. Vatkaa kananmunat ja sokerit tiukaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja yhdistä kaikki täytteen aineet. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja paista uunissa noin 45-50 minuuttia, lämpötilaa voi laskea loppua kohden, jos kakku näyttää tummuvan liikaa. Kakku on kypsä, kun täyte ei enää juurikaan hylly vuokaa heiluttaessa. Katkaise lopussa uunin virta ja anna kakun olla uunissa vielä kymmenisen minuuttia. Täyte kohoaa paiston aikana reilusti, mutta laskeutuu jäähtyessään. Odota seuraavaan päivään ja tarjoa vaikkapa mustikoiden ja vaniljajäätelön kera.


Suklaakakku toimii loistavasti portviinin kanssa.


Kakku matkasi työkavereiden iloksi, kun kuulemma en enää tarpeeksi usein heille leivo ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti