Se legendaarinen ohje on kirjoitettu siniselle kirjepaperille, ja siksi se on helppo löytää siitä keittiön kaapista, jossa on joitakin keittokirjoja ja muuta tilpehööriä. Vaan, kuinka ollakkaan, sehän ei ole siellä! Onko joku varastanut kalliin ohjeeni, saatuaan vihiä, sehän on kaikista arvokkainta kämpässäni! Okei. Omat heikkoudet kannattaa myöntää, sillä se on avain onnelliseen elämään: en ole arkistointi-ihminen. Lienen siirtänyt ohjeen jonnekin. Siksikin, blogin pitäminen on hyödyllistä; ohjeet löytyvät täältä. Löysin kuitenkin alkuperäisen ohjeen, josta olin sen kopsannut sille siniselle, runsaasta käytöstä huolimatta yllättävän siistille paperille. Alkuperäinen ohje on varmasti 80-luvulta.
Ennen ohjetta muutama vinkki leivontaan.
Lue ohje huolella, mieluummin pari kertaa. Varaa ainekset ja välineet valmiiksi. Mittaa aineet, ennenkuin alat leipoa.
Käytä vain ehtaa tavaraa. Siis aitoa voita, kananmunia ja kermaa. Ja leivontaan täysmaitoa, ei rasvatonta. Laktoositonta, jos tarvis. Mutta voi olla, että osalla maidon prosessointi aiheuttaakin ne oireet. Kannattaa kokeilla homogenoimatonta maitoa ja kermaa. Maku on ihan mielettömän hyvä!
Mieluiten lähiseudun tavaraa. Mitä vapaampi kana, sen paremmat munat. Kevyttuotteita en käytä leivonnassa tai ruuanlaitossa. Vähemmän on enemmän. Joidenkin tutkimusten mukaan kevyttuotteet eivät tuo kylläisyyden tunnetta, vaan syödään enemmän. Ja kevyt-sana voi muutenkin johtaa harhaan. Kannattaa lukea tuoteselosteet kriittisesti.
Raaka-aineiden tulee olla huoneenlämpöisiä. En koskaan säilytä kananmunia jääkaapissa. Niistä kyllä huomaa, milloin ne ovat käyttökelvottomia, eikä niiden parasta ennen päiväystä kannata tuijottaa. Leivontaan sopivat parhaiten vanhemmat kananmunat, kun taas uppomuniin pitää valita ne ihan tuoreet.
Metallikulhossa kananmunat vaahtoutuvat parhaiten. Lämmitä kulho kuumalla vedellä ja kuivaa huolellisesti. Jos käytät sähkövatkainta, parhaan sokerimunavaahdon saat vesihauteen päällä vatkaten.
Käytä vaakaa. Silmämääräisesti voipaketista leikatun palan paino vaihtelee huomattavasti. Muutenkin punnatut mitat pitävät kutinsa: ruokalusikka ja desi ovat niin viitteellisiä mittoja.
Maistele. Myös taikinaa, vaikka on opetettu, että vain lapset syövät taikinaa. Maistelemalla tuotoksia pitkin matkaa, opit, missä mennään ja miltä sen pitää maistaa. Poikkeus: hirvensarvisuolalla terästettyä taikinaa ei tarvitse/pidä maistaa.
Tunnustele. Sormet murotaikinaan, leipätaikinaan ja pullataikinaan. Kokemus opettaa.
Ja viimeiseksi: muista käyttää kaikki ohjeessa luetellut aineet.
Parhaat mokkapalat
pellillinen 60 cm uuniin
5 kananmunaa
5 dl sokeria
3 dl maitoa
300 g sulatettua voita
7 dl vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
4 tl vaniljasokeria
4 kukkuraista rkl kaakaojauhetta
Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään, siivilöi. Lisää munasokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Lisää lopuksi sulatettu, hieman jäähtynyt voi. Levitä leivinpaperin päälle uunipellille ja paista 225 asteessa 15 minuuttia. Kokeile tikulla, mutta älä paista liikaa, kuiva pohja on huono pohja. Sillä aikaa tee kuorrutus.
kuorrutus
8 kukkuraa rkl voita = 160 g
250 g tomusokeria, ainakin
4 kukkuraista rkl kaakaojauhetta
4 tl vaniljasokeria
8 rkl erittäin vahvaa kahvia
Mittaa voi kattilaan. Jos haluat kuorrutteen, joka kovettuu täysin, laita lusikka vähemmän rasvaa, n. 140 g. Sulata voi ja lisää tomusokeri ja siivilöity kaakaojauhe, sekä vaniljasokeri. Sekoita. Seos leikkaa, ei hätää. Lisää erittäin vahvaa kahvia (espresso, tai normikahvi 3 kertaisella kahvijauheella) lusikka kerrallaan. Seos tasoittuu ja muuttuu kiiltäväksi. Tässä järjestyksessä tehden, määrät voi laittaa myös summittaisena: paksu voitomusokerikaakaojauheseos (niin vältetään ne paakut), jota ohennetaan kiiltäväksi ja valuvaksi kahvilla.
Levitä lämpimän/haalean pohjan päälle, silloin on enemmän pelivaraa saada kuorrutus tasoittumaan. Ripottele koristeet vielä kostealle kuorrutteelle. Anna jähmettyä. Huuhele terävä veitsi kuumalla vedellä ja kuivaa, leikkaa paloiksi, välillä veitseä pyyhkien.
Koristelussa on vapaat kädet.
Nonparellien lisäksi sulalla suklaalla saisi ekstraluksusta.
Ja kauniiksi, herkulliseksi lopuksi: se totuus. Mokkapalojen salaisuus on paksu, mehevä pohja. Älä siis paista kuivaksi. Toiseksi, runsas kuorrutus. Tee normiohjeen kuorrutus kaksinkertaisena. On paljon herkullisempi!
Ja oli niillä muillakin luokilla varmasti hyvät mokkapalat, mutta meidän palat olivat paksuja ja meheviä paksulla kuorrutteella ja hinta oli sama.
Ja ei tämä muutenkaan ollut orjalleen se sinisen paperin ohje. Sitäkin aina sovelsin, joka kerta.
Kokeile myös ohjettani: Mehevät mokkapalat!
Sait ylipuhutta, tätä leivotaan lähiaikoina meilläkin! ;)
VastaaPoistaTehty 2 kertaa tähän menessä, puolison toivomuksesta! Onnistui ensimmäistä kertaa, kun on hyvät ohjeet!
PoistaIhana tuo vinkki, että muista laittaa mukaan kaikki mitatut ainekset :D Eräänkin kerran olen ihmetellyt myöhemmin illalla, että miksi tässä kupissa on jotain valkoista, liekö soodaa vai onko se maissitärkkelystä, minne sen piti mennä ja mikä meni pieleen ilman sitä, on jo syötykin.... :D Teen mokkapalat aika samalla ohjeella, mutta siinä on vielä vähän enemmän kaikkea, muistaakseni normiuuniin normipellille tulee 6 kananmunan taikina. On melko tuhtia tavaraa.
VastaaPoistaJee, mahtavaa! Kiitos :)
VastaaPoistaMokkapalat on niin herkkua! Teen ehdottomasti tuplakuorrutuksella joku päivä koska sehän siinä on oikeasti parasta :D
VastaaPoistaKuullostaa kovin tutulle tuo sulatetun voin unohtuminen mikroon! Onneksi muillekin on käynyt niin! :)
VastaaPoistaVertaistukea :-)
Poistanice page and post
VastaaPoistawow i like a chocolate :D
VastaaPoistaEt kyllä yhtään valehdellut otsikossa, että parhaat on..! Tehtiin juuri äsken näitä tyttären kanssa, heillä oli köksäläksynä tehdä kotona näitä ja bongasin tänään tämän ohjeesi ja ehdotin köksäkirjan ohjeen korvaamista tällä. Tuli kuulema ihan eri tasoa kuin köksänkirjan ohjeella...Voisitkohan ehdottaa arvoisalle opetuslautakunnalle että korvaisivat kirjaankin mokoman surkean ohjeensa tällä =) Kivaa alkavaa viikonloppua ja kiitos vielä ohjeesta. Täällä onpi suut aika kaakaossa tällä hetkellä...
VastaaPoistaKiitos kommentistasi! Ihana aloitus perjantaiaamuun lukea tämä!
PoistaOsaatkohan neuvoa ainesosien määriä jos käyttää 50cm:n uunia? :)
PoistaArvelisin, että jo kolmen munan taikinasta riittäisi 50 cm uuniin. Itse tykkään paksuista mokkapaloista, joten syvälle pellille mahtuu isompikin taikina, vaikka 4 munan, en toki ole testannut.
PoistaLeivoin näitä ja tuli todella maukkaita! Kiitos!
VastaaPoistaKiva kuulla!
PoistaHeippa! Juhlat ovat lauantaina mutta mitä tuumaat säilyykö hyvänä jos tänään jo leipasee? :)
VastaaPoistaKyllä nämä minusta useamman päivän säilyvät mehevinä, kun laittaa tiiviiseen rasiaan. Folion alla tahtovat vähän kuivahtaa. Varsinkin, jos muistaa laittaa sen rasvan taikinaan ;)
PoistaTein tämän reseptin mukaan mokkapalat joukkueeni järjestämään kahvioon, menivät kaupaksi tunnissa ja enemmänkin olisi mennyt, suosittelen!
VastaaPoistaOnpa mukava kuulla, kiitos kommentista!
PoistaOn huippu ohje! Itsehän vielä lisäsin näihin levyllisen minttusuklaata... Dieettaajan unelma! :D Kiitos hyvästä ohjeesta !
VastaaPoistaKiva kuulla ja minttusuklaalla vielä lisämakua ;)
PoistaMokkapalat uunissa. Luotto-ohje katosi, onneksi löytyi uusi hyvän oloinen ohje 😋 Kiitos!
VastaaPoistaKiva että löysit ohjeeni! Ehkäpä tästä tulee luotto-ohjeesi? :)
PoistaTaisi tulla! Tämä on kirjanmerkeissä, teen tätä usein! Kuten taas tänään ❤️
PoistaOikein mukava kuulla ! :)
PoistaTodella, aivan parhaita mokkapaloja. En tiedä millä pitäisin itseni erossa tästä herkusta!
VastaaPoistaKiva kuulla! Pitäähän sitä välillä herkutella ;)
PoistaHei. Pidetäänkö kuorrutetta koko ajan liedellä levittämiseen asti?
VastaaPoistaKuorrute jähmettyy nopeasti, joten sen pitää olla lämmintä, suoraan hellalta, jotta se leviää. Toivottavasti vastaus ehti apuun :)
PoistaPohja oli todella herkullinen, mutta kuorrutte meni jotenki mönkään. Onko toi kahvin määrä 1,2dl oikea?
VastaaPoistaT. Minna
Mulla mittana on 8 rkl, ja mittasin, sain noin puoli desiä.
PoistaMiten sait 8 ruokalusikallisesta puoli desiä?? Koska 1 rkl=15 ml ja 8 x 15 ml= 120 ml eli 1,2 desiä... mitähän lusikkaa käytit vai kaytitkö mittalusikkasarjan mittaa?
PoistaMulla on vielä pohja uunissa niin kuorrutetta en ole vielä tehnyt mutta täytypä seurata paljonko kahvia menee..
-Marjo
No mulla on savonia sarjan lusikka, osoittautunut todella pieneksi.
PoistaHuomasin saman. 8rkl on yli desi. Laitin 4rkl ja siitäkin tuli vähän löysää joten lisäsin hiukan tomusokeria. Lusikka ei ole samankokoinen kuin kunnollinen rklmitta. Mutta aivan parhaita mokkapaloja. Muulla ohjeella en enää tee.
Poista8 rkl Savonia-lusikalla, liian löysää silti tuli. Maistettu ei ole edes vielä, koska täyte on liian tummaa meidän perheen makuun. Eipä tee mieli. Olisi pitänyt hoksata, että kun käyttää oikeata kaakaojauhetta, niin aivan liian paljon on ohjeessa. Luotaantyöntävä väri. Liian tumma/kaakaoinen näkyy olevan myös pohja. Ei tehdä toiste. Paljon ruoka-aineita hukattiin tässä kokeilussa.
PoistaMut ruokalusikan tilavuus on aina 15ml, tl on 5ml, siis kun tilavuusmittoina ilmoitetaan. Tällä määrällä päällinen on aivan juoksevaa vaikka muut päällisen aineet onkin tuplana.
PoistaEn ole tehnyt mokkapaloja varmaankaan 20 vuoteen, mutta tänään iski pakonomainen tarve leipoa juuri niitä. Löysin ohjeesi ja NAM! Onnistui täydellisesti: ihanan mehevä ja paksu pohja sekä juuri sopivan kahvinen täyte. Kelpaa hyvin myös lapsille, jotka yleensä vierastavat kaikkea kahvilta maistuvaa. KIITOS!
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla! Kiitos kommentistasi. Mukavia leivontahetkiä jatkossakin! :)
PoistaEn ole ikinä onnistunut vielä mokkapalojen leivonnassa. Onnistuinko nyt? NO ONNISTUIN :D Kiitos loistavasta reseptistä!
VastaaPoistaOnpa kiva kuulla! Mukavia leivontahetkiä jatkossakin! 😊
PoistaHei hyviä tuli mutta minkä virheen tein kun kuorrutus irtoaa levynä pohjan päältä leikattaessa ..paistatko pohjan ihan alhaalla??
VastaaPoistaJaa-a, täytyy pohtia. Auttaisiko, jos pohja on vähän lämmin, ei jääkaappikylmä? Ja kuorrute on myös varsin lämmintä, mutta ehkä nämä eivät saa tuota aikaiseksi? Menikö pohja liian kuivaksi? En mokkapalojen kohdalla ole tuota ongelmaa kohdannut, mutta jonkun muun kuorrutteen kanssa kyllä. Paistan keskitasolla, kiertoilmalla.
PoistaPohja paloin 15 minuutissa. Kuorrute oli liian löysää, niin ettei paloja saanut leikattua. Leivontaohjeisiin mitat aina mittalusikkoina, se on ihan perusasia. 1 tl = 5 ml ja ruokalusikka = 15 ml. Meni roskiin koko pellillinen.
VastaaPoistaMinä tein päällisen tuplana mut kahvia vain yksinkertaisen määrän verran ja silti aivan juoksevaa. Mä päätin sit vain tökkiä reikiä pohjaan, et päällystä valmis niihin, mut on kyllä aika kamalan näköinen kun on täynnä reikiä. Onneks ei ole vieraita joten sinänsä ulkonäkö ei haittaa.
PoistaOnko tässä ohjeessa kaksinkertainen kuorrute vai tuo tehdä kaksinkertaisena?
VastaaPoistaTuon määrän olen tehnyt, mikä ohjeessa on.
VastaaPoistaKäykö normaali kaakao vai pitääkö olla sitä tummempaa eli leivontakaakaota?
PoistaLeivontakaakao. Ehdottomasti maun ja ulkonäön puolesta.
VastaaPoistaNämä edelleen aina vain parhaat. Futismutsina on tullut maistettua jos jonkinlaista mokkapalaa mutta ei näiden voittanutta ole vielä vastaan tullut. Itse teen useimmiten kaksi pellillistä suoraan ja laitan osan pakastimeen. Pelireissuilta palatessa perheen 7v haluaa usein kunnon mokkapalat kotona jos on pelipaikan kahviossa ollut hieman hmmmm.... Kyseenalaista mokkapalaa.
VastaaPoistaKyllä nämä on kaikista parhaimmat�� olen pohjaan laittanut puolet maitoa ja puolet kahvia.. miten nämä onnistuu gluteenittomina? Onko joku kokeillut?
VastaaPoistaNyt lähtee pojan kanssa kokeiluun-ekaa kertaa tehdään!
VastaaPoistaTuolla ohjeella tuli kyllä liian löysä kuorrute. Ja sitten se imeytyi pohjaan, vaikka pohja oli täysin jäähtynyt :(
VastaaPoistaKiitos ohjesta. Sopiva tarjottava tämän special vaalipäivän kahvipöytään. <3
VastaaPoistaHei
VastaaPoistaOnko tässä päällisen ohjeessa kaikki määrät oikein?
Minä tein tuplana mut kahvia oli vain yksinkertaiseen määrään, ja silti tuo on täysin juoksevaa. Aloin sit tekemään tästä "pokemokkapalaa", ja on melko kamalan näköinen kun on täynnä reikiä. Onneks ei ole mitään vieraita tulossa et sinänsä vain maku ratkaisee..
Mun oli ihan pakko mitata savonia ruokalusikoiden koko, niin 8rkl toi mulle 0,6dl. Savonia 8tl taas, oli 0,25dl. Hackman elegia 8rkl oli 0,8dl. Ja kuitenkin rkl pitäisi olla 15ml ja tl 5ml. Melkoista heittoa.
VastaaPoistaOn tullut mokkapaloja paljon tehtyä,mutta tämä on todellakin huippu hyvä ohje. Virheeni oli tehdä vain puoli annosta piirakkavuokaan ja sehän katosi ennätys nopeasti :-)
VastaaPoistaKuorrutteeseen todellakin tarvittiin reilusti enemmän tomusokeria ja näin siitä tulikin ihanan paksu.
Poista